Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile mozna wycisnac z PA 300 ? - jakie max napiecie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ile mozna wycisnac z PA 300 ? - jakie max napiecie ?

Witam.
    Poniewaz przymierzam sie do suba na Hertz es 380 (ewentualnie Beyma power 15) ktory ma 450W to musze zapewnic mu troche mocy. Chce zrobic PA 300 bo jak mowil chyba rk jest bardzo prosty w zlozeniu... a jeszcze nie robilem nic na tranzystorach no i nie chce sie wpuszczac na razie w cos trudniejszego. Interesuje mnie jakie maksymalne napiecie zasilania mozna dac zeby bylo bezpiecznie dla wzmaka. Wydaje mi sie ze na standartowym zasilaniu 60V i glosniku w ktorym impedancja rosnie juz od 50 Hz a od okolo 80 hz bedzie dzialal filtr DP duzo mocy sie chyba nie wycisnie.
    I czy granice przenoszenia wyznacozne w sprzezeniu zwrotnym zostawic tak jak sa czy przeliczyc dla suba zeby dodatkowo obcinaly pasmo (np. 20-100) a moze wogole wywalic kondensatory z petli ?

Zalaczam wykres impedancji.

Przy okazji zapytam bo czytalem na elektrodzie jakis watek o PA300 i tam mowili ze tranzystory MJE15030 sa dosc awaryjne i ogolnie nie polecaja. W zamian proponowali
    2sa1943,2sc5200
    2N5200 QSC
    2SA1216, 2SC2922
    MJE15032 i 33

Co o tym sadzicie (irek, rk, igod) ?

Pozdrawiam
    Załączone pliki

czy będziesz miał 300W, czy 500W to żadna różnica, proponuje na razie nie kombinować.
    jeśli chcesz się pobawić w elektronikę, to napięcie zasilania podnieś dopiero wtedy, gdy nie będziesz musiał dawać postów na forum typu: co ewentualnie trzeba zmienić.

Skomentuj

Ja rowniez polecam 2sa1943,2sc5200 i 2SA1216, 2SC2922 bo sa sprawdzone i mocne a przy okazji w normalnych obudowach bo te w TO-3 zawsze przypominaja mi 2N3055 o ktorym juz dawno trzeba zapomniec.
      Na dwoch parach 2sa1943/5200 mozna wycisnac 400W zasilanie wtedy musi siegac +-80V w spoczynku. Nie wiem czy wytrzymaja to pozostale elementy tego wzmaka. Jak znajde schemat to sprawdze co sie moze spalic i dam znac.

Skomentuj

MJE15030 to tylko tranzystory sterujące.

W końcówce są MJ15031 i MJ15030. Widziałem na jakieś stronie, że gość na 2 parach wyciągnął 500W.

Skomentuj

Na 4omach jakies 300W da sie wycisnac zasilanie wtedy ok +-65V w spoczynku

Skomentuj

Witam!!!
            Mam problem, o tuż gdy włączam PA300 to chce ustalić prąd spoczynkowy i najpierw skręcam P1 max w lewo i daję woltomierz na wyprowadzenia R25...R28 a tam nie ma napięcia. Jeszcze jedno po włączeniu i odczekaniu chwili nie zwiera mi się przekażnik, wymieniłem już raz BD139 bo myślałem że to on jest zwalony ale dadal dzieje się to samo, napięcie z trafa mam narazie 2x22V. Proszę o pomoc i Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!!

Skomentuj

dla 2sa1943 i 2sc5200 prawdopodobnie trzeba zmienić kompensacje częstotliwości w ukłądzie bo inaczej wzmak moze sie wzbudzać

Skomentuj

Z góry przepraszam że wchodzę w tak stary temat, ale żeby nie robić śmieci na forum, stwierdziłem że będzie to lepsze rozwiązanie....:
                Witam, a próbował już ktoś zasilać tego PA300 napięciem +78V stałego? Może ktoś przeliczał wartość rezystorów? bo szukam czegoś co było by alternatywą dla holtona400, bo mam transformator 2x ~ 55V i chciałbym wykorzystać go do jakiejś końcówki mocy. W załączniku schemat do PA600, podobno PA300 przerobiony na wyższe zasilanie, czy ktoś to robił już? testował?
                Załączone pliki

Skomentuj

Ciekawe co za baran udostepnil ten schemat?
                  BD135/136 ma maksymalne napiecie pracy 45V a tu zasilanie wynosi 140V!
                  W symulatorze to bedzie dzialac bo symulator nie sprawdza czy tranzystory sie uszkadzaja.

Skomentuj

Na forum elektrody siedzi : http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...+pa600&start=0

Skomentuj

No to radze omijac ten schemat z daleka albo znalezc jego finalna wersje a nie wersje symulacyjna.

Skomentuj

na moje nieprofesjonalne oko, ale wladowac 2k w DIY to chyba lipa w tym przypadku, juz lepiej kupic jakiegos DAPa na allegro ;]

DAP Audio P-1200 - 1199

Tak jakos mnie sie wydaje

albo DAP AUDIO Palladium 2000 za 1200 teraz widze...

Skomentuj

Masz racje tom3kk bo to zadna sztuka wladowac we wzmacniacz kupe tranzystorow wielkie trafo i 20 kondensatorow. Tylko koszty wysokie a nadal nie ma najwazniejszego tego co potrzebne. Co z tego ze koledze z elektrody udalo sie wycisnac 2x1kW/2omach jak takie wzmacniacze maja sens tylko na estradzie tylko ze ten sie do tego celu nie nadaje bo nie ma zadnych zabezpieczen ani limitera mocy ktory jest o prostu niezbedny przy takim zastosowaniu. Schemat w dodatku nie ma prawidlowych nazw elementow i jeszcze brakuje zeby ktos wykonal ten wzmacniacz scisle wg schematu bo to bylby dopiero problem.

Skomentuj

Czaruję...