Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do suba na tda1562q

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do suba na tda1562q

Witam po dluzszej przerwie :)

Poszukuje schematu lub kogos kto pomoze...
    Mam 1 kostke TDA1562Q, ktora zostala mi z poprzednich projektow i cala mase elementow. Planuje z tego stworzyc wzmacniacz do suba samochodowego... i tu sie zaczyna problem.

Kiedys na elektrodzie znalazlem schemat - wlasnie takiego jak interesujacy mnie - wzmacniacza przeznaczonego do subwooferow car audio. 1562q + filtry - i mozna bylo uzyskac te 55W oraz pasmo 20-100Hz.
    Niestety w tej chwili tego schematu juz nie ma :( Nie chce robic kita z AVT (znalazlem oparty na tym ukladzie i jeszcze kilkuinnych) bo jest dla mnie zbyt rozbudowany. Moja znajomosc elektroniki moze nie konczy sie na lutowaniu, ale szukam intensywnie czegos prostszego.

Ma ktos moze ten schemat, ktory kiedys widnial na elektrodzie?
    A moze ktos podjalby sie pomocy i przerobil schemat (tzn uzupelnil o filtry) ?

Bardzo by mi to pomoglo.

Wiem, ze zaraz odezwa sie glosy ze 1562 sie nie nadaje do suba, ale w polaczeniu gabarytow mojego samochodu i kondow 22000uF (zamiast oryginalnie proponowanych 4700) staje sie dla mnie ciekawa propozycja tym bardziej ze koszt wykonania go jest zaden bo mam praktycznie wszystko co moze byc potrzebne do wykonania go.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc

lepiej imho jest jakąś używke samochodową znaleźć na allegro...

Skomentuj

Pewnie, najprosciej kupic. Kolumny tez moglem kupic a jednak siedzialem na strychu 2 miesiace po cos :P

Skomentuj

Ale kurcze, ten wzmak ani tani nie jest, ani nie gra dobrze...
        Jak dla mnie jest on lipny kompletnie i absolutnie nieopłacalny,
        ale jeśli ma to być sztuka dla sztuki, diy dla zasady tylko to go sobie rób...
        Tylko ciekawi mnie jakiego "suba" tym napędzisz biorąc pod uwagę moc
        i wspaniałą kontrole...

Skomentuj

Wlasnie o to chodzi, ze dla mnie on jest darmowy :) Mam 3 kosci tda ( z czego 1 jest ok - i jej chce uzyc, a 2 niesprawdzone) i cala siate kondziolkow, cewek, rezystorow i radiatorow. Nie mowie o pierdolkach, kabelkach, diodach i innych temu podobnych bzdurach.

Brakuje mi tylko schematu, a wlasciwie jego czesci. Pozniej 2 godzinki lutowania i moge sam sprawdzic ZA DARMO, a nie kupowac na slepo wzmaka na allegro. Nikt nie mowi, ze bede Cie zameczal tym subem pod oknem

A to jaki glosnik wybiore to juz kwestia rozejrzenia sie w szafie badz tez okolicznych sklepach i na allegro :) Cos napewno by sie znalazlo.

Kolejna rzecz - obecnie jezdze z diy-wzmakiem 2xtda1562 w aucie i wcale nie narzekam ani na moc ani na zaklocenia... wiec akurat Twoje (nie obraz sie ale tak przypuszczam) teoretyczne osady mnie nie przekonuja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mystical
            Twoje (nie obraz sie ale tak przypuszczam) teoretyczne osady mnie nie przekonuja
            to praktyka ,a nie teoria. Miałem w tico tą kostke jakiś czas.
            A to jaki glosnik wybiore to juz kwestia rozejrzenia sie w szafie badz tez okolicznych sklepach i na allegro Cos napewno by sie znalazlo.
            chodzi raczej o to co ten wzmak napędzi...
            obecnie jezdze z diy-wzmakiem 2xtda1562 w aucie
            nie mów że na stereo ? :|

a tak btw to jeśli ma to być sub to dochodzi problem pre...

Rób jak chcesz,ja z tym jeździł nie będe , tylko Ty.
            Brakuje mi tylko schematu
            AVT miało 2 wzmaki na tej kości.
            Poszukaj.

Skomentuj

Sa dwa, jeden widzisz wlasnie w schemacie u gory i taki sam (tyle ze 2-kanalowy) woze w autku. A o drugim napisalem w poscie - jest dla mnie zbyt skomplikowany.
              Zamieszczone przez takero
              Poszukaj.
              Szukalem, ale skoro przez dwa dni nic nie znalazlem to zdecydowalem sie napisac. Sam sobie nie dorysuje tego schematu do konca :P

Poza tym polutowalbym sobie troche

Skomentuj

Mystical,mowa tu o kontroli glosnika,szczegolnie na basie,lm 3886 nieradzi sobie z w170s albo nawet arn 150,a holton 300W(oczywiscie niejechalem na full moc,ale zmierzam do porownania tranow vs scalaki) kontrolował b dobrze glosnik,było duzo basu,i membrana nielatała jak szmata,tylko szybko wracala na swoje miejsce.

Skomentuj

Tasior, nie rozumiem Twojego posta... :shock:
                  Napewno odpowiadasz na moje pytanie?
                  Jaki lm3886? A co on ma ze mna wspolnego? Ja szukam osoby potrafiacej dorysowac ten schemat do konca....

Skomentuj

lm3886 ma to wspolnego ze to tez scalak,i jest nawet mocniejszy.

"Kolejna rzecz - obecnie jezdze z diy-wzmakiem 2xtda1562 w aucie i wcale nie narzekam ani na moc ani na zaklocenia... wiec akurat Twoje (nie obraz sie ale tak przypuszczam) teoretyczne osady mnie nie przekonuja"

A slyszales cos lepszego? zmierzam do tego zeby uswiadomic Ci ze jakosc tego basu bedzie naprawde niska,cos zabuczy,ale nic wiecej.

Skomentuj

Dobrze, ja wszystko rozumiem, ale kurcze Wy nie rozumiecie mnie. Chce to zrobic w miare bezinwestycyjnie - ile razy mam to jeszcze napisac? Pisalem w pierwszym poscie ze wiem ze tda sie do suba nie nadaje! Owszem mozna pociagnac pasmo w dol dajac wieksze kondy, ale tak czy siak to bedzie kiszka.
                      Na razie po prostu nie mam na to ZADNEJ kasy w planach i tyle. Mam pelno elementow, mam scalaki, mam nawet jakies przetworniki w szafie wiec czemu nie mialbym z tym pokombinowac?
                      A Wy ciagle mi udowadniacie jaki to glupi jestem i sie nie znam :P
                      Wydawalo mi sie ze post byl jasno napisany - tym czasem kazdy sie wypowiada tyle ze nie w temacie... Ja uznaje zasade - jak nie znam odpowiedzi to sie nie odzywam - a nie krece i kombinuje typu: pytanie "Czy lodowka polar ma wymienna zarowke?", odp: "no co ty, polar? wez candy, tam sa szklane polki i lepsza kontrola chlodzenia".

Prosze moderatora o zamkniecie topica. Dziekuje.

Skomentuj

Re: Wzmacniacz do suba na tda1562q

(...)A moze ktos podjalby sie pomocy i przerobil schemat (tzn uzupelnil o filtry) ?(...)
                        Filtr możesz zgapić stąd.

Skomentuj

Jak na mój gust taki zamach to głupiego robota zważywszy na ceny nowych wzmaków.Chcesz to rób,ale jak dla mnie to jest przerost formy nad treścią.Lepiej się rozejrzyj za gotowcami.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                            Jak na mój gust taki zamach to głupiego robota zważywszy na ceny nowych wzmaków.Chcesz to rób,ale jak dla mnie to jest przerost formy nad treścią.Lepiej się rozejrzyj za gotowcami.
                            Jejku ale wy natrety jestescie! nie chce nowego to NIE!! gosc ma za darmo wszystko tylko brakuje mu schematu zeby to poskladac... nie macie to darujcie sobie takie teksty.. drazniace to jest strasznie... zgadzam sie z waszymi pogladami ale nie o to chodzi w temacie...

Skomentuj

michone, wyrazy wspólczucia

Skomentuj

Zamieszczone przez ditomek
                                michone, wyrazy wspólczucia
                                ulzylo CI tym offem ?? gosc prosi o schemat czegos nawet niech to bedzie sztuka dla sztuki, przekonywac kogos kto sie nie da przekonac jest dla mnie bez sensu... temat ma 20 postow i nigdzie nie ma odpowiedzi na zadane pytanie chyba nie o to chodzi prawda??

Skomentuj

michone, przepraszam ale pomyliłem Ciebie z autorem wątku.
                                  Mój błąd. Jeszcze raz przepraszam.
                                  To przez pośpiech
                                  pozdrawiam

Skomentuj

michone, dzieki za wsparcie.
                                    DO WSZYSTKICH: wspolczujcie sobie ile chcecie, pisalem ze wiem do czego sie ten wzmak nadaje. Kazdy ma tyyyyyyyyyyyle do powiedzenia, wszyscy sa specami, ale nikt w temacie.
                                    Nie wiecie jak dorysowac reszte - nie odzywajcie sie po prostu..
                                    A zreszta - juz sobie sam poradzilem.

Jak mnie bedzie stac to sobie zrobie albo kupie porzadny wzmacniacz. A na razie...
                                    Jeszcze raz prosze o zamkniecie tematu. Juz jest nieaktualny.

Skomentuj

wszyscy sa specami, ale nikt w temacie
                                      mówisz masz:

(projekt by Irek)
                                      ale nie o to chodzi...
                                      Rozchodzi się o to że ten wzmak nie nadaje się na suba bo NICZEGO nim
                                      nie napędzisz i tyle.

Skomentuj

Pomijając moją wpadkę z pomyleniem michone z mysticalem, jeszcze raz wyrażam swoje wspólczucie.
                                        Wspólczucie z powodu niezrozumienia jakie spotkało misticala ze strony kolegów z forum.
                                        Człowiek pisze ze ma wszystko co potrzebne i dla sportu chciałby zlozyć wzmak a tu posty ze głupi pomysł.
                                        Moim zdaniem głupszym pomysłem jest niewykorzystanie tych czesci i pozwolenie im leżeć w szufladzie.
                                        Juz po raz kolejny słysze tekst że sprawny głosnik podłączony do sprawnego wzmacniacza nie zagra. Ale jak to nie zagra, że będzie cisza?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X