Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rezystor 8ohm w JIG'u

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rezystor 8ohm w JIG'u

Mam pytanie związane z budową jig'a według schematu przedstawionego na Audiomanii
    http://audiomania.info/articles.php?id=41
    Czy zamiast rezystora 8 ohm 20W można użyć metalizowanego 8,2 ohm 10W? Bo taki znalazłem w Greltonie: http://www.grelton.mycom.pl/index.ph...a_id_1167=2128
    Czy lepiej połączyć 3,3ohm i 4,7ohm?

Ja bym sie jednak pokusił o rezystorek w sklepie audiomanii...
    link tutaj

cena niezła... ale jak już inwestować to na całego :mrgreen:

PS. przy okazji.. mój pierwszy post tutaj... choć totalnym amatorem nie jestem :razz:
    Witam wszystkich :!: :grin:

Skomentuj

no ładny ładny tylko, że wtedy cena mojego jig'a bedzie dwukrotnie wyższa.

Skomentuj

Jig będzie Ci służył prawdopodobnie do końca Twojego diy-życia także nie ma co żałować na niego kasy. Co to jest 18zł...pomyśl, to tylko 3 browarki w lokalu :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Barthez
          no ładny ładny tylko, że wtedy cena mojego jig'a bedzie dwukrotnie wyższa.
          To twój JIG jest jakis super kiepskiej jakości hehe, pozatym trzeba sie liczyc z kosztami, a ten rezystorek i tak jest bo świetnej cenie.

Skomentuj

ten rezystor nie musi mieć absolutnie koniecznie 8ohm reszta musi być 'sztywna', po to jest właśnie kalibracja

Skomentuj

Spytałem konkretnie czy można go zamienić na 8,2ohm 10 W taki jak jest w Greltonie, a dowiedziałem sie, że mój jig jest super kiepskiej jakości. Czy naprawde niektórzy nie umieją odpowiedziec na temat?

Skomentuj

Dzięki temu wiesz więcej niż chciałes :) Czyż to nie pieknie ?

Skomentuj

nie zawsze wiedzieć więcej jest lepiej, sorry za off

Skomentuj

To że mój jig nie jest jakiś hi-end'owy wiedziałem już wczesniej. Jakbym chciał zrobić takiego na najlepszych częściach to bym tego pytania nie zadał.

Skomentuj

ja tam uzywam jakiegokolwiek znalezionego rezystora. Moc nie jest wazna bo i tak do pomiaru impedancji uzywa sie malego napiecia. A wartosc rezystora dobiera sie w zaleznosci od dokladnosci jaka chce sie uzyskac na konkretnych zakresach impedancji. Jesli chcesz mierzyc dokladnie wartosci imedancji w okolicy 8om to zastosuj rezystor 8om a jak chcesz mierzyc dokladniej wieksze wartosci np potrzebne do pomiaru T-S to lepiej zastosowac wiekszy rezystor ja uzywam 33om. Moj zawodowy system pomiarowy sam przelacza rezystory pomiarowe i sa to 100om i 1kom.

Kupowanie jakis haj endowych rezystorow duzej mocy za kupe kasy to bzdura totalna! Przy pomiarach karta muzyczna nie ma to znaczenia bo ona sama nie jest haj endowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        T-S to lepiej zastosowac wiekszy rezystor ja uzywam 33om
                        i ja też tak mam w swoim JIGu :)
                        Przełączanie między rezystorami 8R i 33R.

Skomentuj

i teraz złamaliście cały mit którym żyli ci co kupili te chore rezystory,

Skomentuj

IRKU czyli ten rezystor ktory sprawia najwiecej problemu w zdobyciu tak naprawde jest najmniej istotny?? :shock:
                            czyli zamiast tego moge dac (prawie) dowolny rezystor metalizowany :?: :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              zamiast tego moge dac (prawie) dowolny rezystor metalizowan
                              brawo

Skomentuj

moze byc dowolny potem i tak trzeba sprawdzic na kilku rezystorach dokladnych czy caly system dobrze mierzy. Ja znalazlem gdzie 150om 1% 10szt i zalezy ile ich polazce rownolegle to moge uzyskac rozne wartosci i wykozystac je do testu systemu pomiarowego albo jako rezystory pomiarowe. Tu nie chodzi o to zeby rezystor pomiarowy mial idealna wartosc tylko o to zeby caly system dokladnie mierzyl bo wartosc mozna wpisac dowolna. A sama wartosc powinna byc tak dobrana aby przy pomiazre napiecie na wescjiu karty zawieralo sie mniej wiecej w polowie jej zakresu gdzie uzyskuje sie najlepsza dokladnosc. Jest to dobrze opisane i zilustowane w programie Hobbybox ktory przewyzsza w obsludze SW o kilka lat swietlnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  w programie Hobbybox ktory przewyzsza w obsludze SW o kilka lat swietlnych
                                  szkoda że po niemiecku jest :/

Skomentuj

Czaruję...
                                  X