Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z polem magnetycznym amplitunera...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z polem magnetycznym amplitunera...

witam wszystkich
    może ktoś z was podpowie mi jak odizolować amplituner aby nie powodował przebarwienia na stojącym obok telewizorze
    amplituner mam postawiony pod telewizorem w odległości około 15cm i powoduje to zabarwienie obrazu na czerwono w dolnej części ekranu
    nie wiem jak to zlikwidować, może pomoża przykręcenie do blatu stolika jakiejś metalowej płyty, czy coś podobnego
    może ktoś już spotkał się z takim problemem....

z góry dzięki za podpowiedź
    pozdrawiam

jesteś pewien że to od ampitunera ? a nie przypadkiem od kolum ?? stumień w trnasformatorze jest na tyle skojarzony z obwodem magnetycznym, że jest bardzo wątpliwe żeby tak silnie oddziaływał na TV

Skomentuj

moja unitra mi zmienia kolory na monitorze tylko jak ja ostro katuje sinusami

Skomentuj

sprubuj uziemic obudowe amplitunera, a jak nie da rady to podloncz obudowe do masy elektroniki w ampie, powinno wyeliminowac pole (oczywiscie zakladajac ze te przebarwienia to rzczywiscie od ampa) Z tym ze np. zwoje w trafach unitry sa ekranowane miedziana blacha (i wiekszosc producentow to stosuje raczej)

pozdrawiam i wesolych swiat

Skomentuj

niestety jestem tego pewien że to amplituner, sprawdziłem
          sam jestem zdziwiony tym faktem
          sprzęt to DENON 1507,

a co do wspomnianej miedzianej płyty, może pomogłoby przymocowanie takiej do blatu nad amplitunerem.
          co do ingerowania i podłączania obudowy do elektroniki to nie bardzo bo jest plomba gwarancyjna

Skomentuj

miedziane plyty od spodu i powinno zadzialac ;]

Skomentuj

a to dziwna sprawa, u mnie bezposrednio pod tv tez stoi amp i nic sie nie dzieje, gruba blacha tez da rade, miedzana bedzie raczej droga

Skomentuj

hmmm ale ta blacha musiala by chyba byc podlonczona do uziemienia? moze mi sie wydaje ale chyba tak powinno byc zeby wylapywala zaklucenia

Skomentuj

W tym przypadku mamy do czynienia z polem magnetycznym a nie elektrycznym wiec uziemienie nic nie da. Po drugie aby ekran magnetyczny dobrze spełniał swoja funkcje to musi on zamykać w sobie strumień magnetyczny. Dlatego pojedyncza blacha na dole pewnie nic nie da bo przecież nie zamknie pola jedynie może polepszyć przenikalność w tym miejscu wiec nawet nie wiem czy to jest porządany efekt. Nie wiem też skąd pomysł z miedzią. Chodzi tu o przenikalność magnetyczną metalu, o ile miedź jest bardzo dobrym ekranem na zaklucenia polem elektrycznym to na magnetyczne już nie, zwykła stalowa blacha jest przecież skuteczniejsza.

Prościej jest ten ampituner po prostu oddalić od tv.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                    W tym przypadku mamy do czynienia z polem magnetycznym a nie elektrycznym
                    are U siur ?? pole magnetyczne masz tylko od magnesów trwałych, to co jest wokół transformatora to pole elektromagnetycze (pole magnetyczne wywoane przepływem prądu), a najlepszym ekranem, bedzie materiał w którym wyindukują się na tyle silne prądy wirowe, które jak wiadomo z teorii maszyn zawsze tworza pole skierowane przeciwnie do pola je wywołującego, powodując w pewnym stopniu kompensację

Skomentuj

Zamieszczone przez dugii
                      are U siur ?? pole magnetyczne masz tylko od magnesów trwałych, to co jest wokół transformatora to pole elektromagnetycze (pole magnetyczne wywoane przepływem prądu),

No właśnie sam przyznałeś, że jest to pole magnetyczne. Nie ważne co je wywołuje, magnes trwały, trafo, cokolwiek innego, jest to pole magnetyczne.

Z tego co ja się orientuję, żeby wpostało pole elektryczne muszą być dwa bieguny pola miedzy któymi ono się znajdzie, jak np w okładkach kondensatora. Masz biegun dodatki i ujemny a miedzy nimi masz pole. Nie da się zrobić pola jednobiegunowego "wywyłanegi" z trafa o tak niskiej częstotliwości jak 50Hz. Zakłucenia promieniowane zaczynają się od 30MHz, przyli od tej częsotltiwości sie przyjmuje, ze faktycznie mamy do czynienia z fala elektromagnetyczna (radiową).

Pole magnetyczne jak wyglada, każdy wie z fizyki. Są dwa bieguny magnesu które zamykaja wogół siebie obszar pola. Zupełne przeciwieństwo pola elektrycznego, tam obszar był wewnątrz źródła przyczyniajacego sie do jego powstania (np okładki konda) tu jest na zewnątrz źródła (magnes, elektromagnes, trafo).

Oczywiście wokół trafa jest zmienne pole magnetyczne które może wywołać przepływ indukowanego prądu ale nie zmienia to faktu, że przyczyną jest pole magnetyczne a nie elektryczne. :wink:

Skomentuj

dokładnie jak pisze yoshi problemem jest pole magnetyczne które dopiero gdzieś w telewizorze moze wywaoływać pole elektryczne :)

Skomentuj

ale ja nie pisałem, ze to pole elektryczne, tylko ze elektromagnetyczne ale tak jak piszesz, przez fakt ze jest zmienne moga sie indukować prady wirowe,

Skomentuj

Czaruję...