Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Widze ze dla niektorych jest za malo. No to na przedsmak uniamp w wersji 2x300W.
    http://img225.imageshack.us/my.php?i...mp2x300yj4.jpg
    Na zdjeciu widac dwie koncowki, lewa na bipolarnych a prawa na mosfetach. Dzieki bootstrapom napieciowym polepszyla sie sprawnosc wzmaka na mosfetach co daje 10% wiecej mocy w porownaniu ze zwyklym ukladem. Choc do bipolara brakuje troche mocy a do n-mosfeta jeszcze wiecej. Z tego samego zasilacza rozne koncowki uzyskaly odpowiednio 270,250,230-250,220 i 200W (n-mosfet,bipolar-boost,mosfet-turbo boost,mosfet-boost, mosfet-normal).
    Koncowki uniamp moga pracowac do +-100V co z dodatkowymi tranzystorami ma dawac do ok 2x800W/4. Osobny zasilacz z zabezpieczeniami realizuje miekki start trafa, zabezpieczenia zwarciowe, termiczne, DC, ultrasonic, opoznione zalaczanie i szybkie odlaczanie glosnikow na przekaznikach, wybor kolumn A,B bedzie tez mozliwosc przelaczania sygnalu na kolumny z zewnetrznego wzmaka w celu porownania brzmienia. Jest tez plynne sterowanie wentylatorem z funkcja wylaczenia go przy zaniku sygnalu. Limiter z funkcja skrotu mocy na np 100,200,300W itd.

no ale wszystko po kolei na razie uniamp jednoplytkowy stereo.

Skomentuj

heh.. widze ze sie nie obijasz :), testujcie testujcie ,moze i ja sie skusze na ktorys za jakis czas

Skomentuj

Prawdziwy kombajn...
        Gratuluje :)

Skomentuj

irek, powiedz jeszcze jakie sa koszty elementow poszczegulnych wersjii( 100, 200, 300W)?

Skomentuj

Na razie topologia ukladowa:
            http://img147.imageshack.us/my.php?i...pologiabc8.gif

Policzone na szybko koszty daja 60zl za wersje na TIP142/147 i 80zl na toshibach, ceny z radiatorem. Trafa beda 160W 2x28V (jalowo) do Tipow i ok 250W 2x35V (jalowo) dla toshib. Radiatory na razie mysle na 7 i 10cm ale moze bedzie trzeba powiekszyc ale zobaczymy jak sie te sprawdza w praktyce.

Skomentuj

radaitory możnaby dać jednak nieco niższe niż 10cm :)

Skomentuj

irek, czy jak bym usilnie nalegał dostał bym pdf'ik płytki i schemacik UniAmpa stereo?? Po złozeniu moge zagwarantowac mozliwośc konfrontacji z LM3886 i Symasymem (prawda mIKI )

Skomentuj

sie wie;] mam tez w szafie lmy
                  dobry pomysl

Skomentuj

ja z lm 3886 i symasymem :P (nie GC lm)

Skomentuj

Fajny układ, chetnie bym go wypróbowal bo od jakiegoś czasu nosze sie z zamiarem zrobienia nowego wzmaka. Tylko, że moje kolumny to nawet 10% mocy tego sprzętu nie wykorzystają hehe

Skomentuj

do GC to porównywać nie trzeba.. GC po prostu przy UniAMPie nie gra.. sam w szoku byłem ile szczegółów mi uciekało na GC warto też nadmienić że różnica w samych niskich f jest porażająca..

Skomentuj

pojawił się bas, pojawiła się scena...
                          porównywanie ze scalakami można sobie darować

Skomentuj

:shock: irek, dodaj jeszcze jakis pre-amp z wyswietlaczem czy innymi bajerami i nikt juz niezazuci ze DIY jest gorsze z jakiegos tam powodu od kupnych wzmacniaczy... :mrgreen:

chcialbym poznac szacunkowy koszt tego cuda...
                            chociaz pewnie bedzie bardzo wysoki :neutral:

Skomentuj

Pawel S.,
                              Zamieszczone przez irek
                              Policzone na szybko koszty daja 60zl za wersje na TIP142/147 i 80zl na toshibach, ceny z radiatorem. Trafa beda 160W 2x28V (jalowo) do Tipow i ok 250W 2x35V (jalowo) dla toshib

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                irek, dodaj jeszcze jakis pre-amp z wyswietlaczem czy innymi bajerami i nikt juz niezazuci ze DIY jest gorsze z jakiegos tam powodu od kupnych wzmacniaczy...
                                mi tam takie "bajery" nie są potrzebne...

Skomentuj

ja w symie ograniczylem sie do potka i selektora wejsc (przelacznik obrotowy) alps'y i naprawde wystarcza

Skomentuj

Uff wreszcie jakis symetryczny wzmacniacz, mozna sie bedzie spodziewac dobrego grania.
                                    Pytanie do irka:
                                    Jak poradziles sobie z DC na wyjsciu? Serva jako takiego nie widze. Czy tez moze parowac pary N i P ?
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Sporo wzmakow symetrycznych ma stalopradowe spzrezenie zwrotne dlatego wymagaja DC serva albo chociaz specjalnej regulacji offsetu. Zmiany termiczne DC sa kompensowane bo to uklad symetryczny wiec regulacja wystarcza. Moj uklad ma klasyczne sprzezenie ze wzmocnieniem 1 dla napiecia stalego. Napiecie stale nie bylo wieksze niz 50mV i zachowuje dobra stabilnosc termiczna. Klasyczne wzmaki niesymetryczne maja zazwyczaj ujemny wspolczynnik zmian DC na wyjsciu. Dlatego akcepuje sie przy uruchomieniu +150mV ale nie akceptuje sie -150mV bo po rozgzraniu jeszcze spadnie. Tu nie ma takiego problemu i bez selekcji tranzystorow jest male DC. Zastosowane BC546C/556B dobrze trzymaja wzmocnienie.

Skomentuj

irku
                                        A co jezeli pary N i P roznicowki maja dosc duza rozbierznosc? (przewaznie ciezko podobierac je nawet w przyzwoitych wartosciach) 50mV to rzeczywiscie nie tragedia ale tez nie malo. Mam jeszcze jedno pytanko, jak z dynamika, mierzyles moze badz potrafisz ja oszacowac ? (tak pi razy oko chociaz) Lubie akurat jak jest dosc duza.
                                        Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz !
                                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

A te kondensatory nie są zbyt blisko radiatora? Podczas pracy będą niepotrzebnie podgrzewane.
                                          Ogólnie ciekawa konstrukcja, chwali się że ma dużo zabezpieczeń, przydałoby się jeszcze zabezpieczenie przed DC. Ja rozumię że przekaźnik podnosi koszt, osobiście jak miałbym kupować wzmacniacz to nie robi dla mnie różnicy +-10zł

Skomentuj

Czaruję...
                                          X