Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różne napięcie we wzmaku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różne napięcie we wzmaku

Witam!
    Ostatnio zauważyłem, że w moim wzmaku mam różne napięcie na obu kanałach, przy tym na prawym jest dużo niższe - a przekłada się to na to, że prawie nie ma tam basu. Co może być przyczyną? Najpierw myslałem, że tak nagrana płyta, ale włączając MONO prawy kanał wciąż prawie nie ma basu. Regulowałem już prądy spoczynkowe, ale to nie pomogło.
    Jak sądzicie, co jest nie tak? Trany do wymiany?

Langusta, pewno i trany.. moze cos upaliles.. zamieniałes kolumny?? moze cos masz w kolumnach skopane..

ps sprawdz kable sygnałowe, ja np tak miałem , po prostu chinch byl jakis zwalony :cool:

Skomentuj

W zyciu jeszcze nie widzialem tranzystora ktory by nie mial basu :)
      Cos masz nie tak z podlaczeniem a moze kolumny tak stoja ze jedna ma wiecej basu bo jest w rogu pokoju a druga mniej bo jest w otwartej przestrzeni.

Skomentuj

Nie, nie zbyt długo wszystko sprawdzałem, na 90% to wzmak.
        Różne źródła, różne kable podłączane pod różne wejścia, różne ustawienia kolumn.
        Nie mam pojęcia, co jest nie tak.

[ Dodano: 2007-01-14, 21:08 ]
        irek, ano właśnie, ujemne sprzężenie czy jakoś tak :)
        A czy np. gałka balansu może powodować takie dziwy?
        Bo słuchając normalnie w sumie nie mam wrażenia, że ta prawa nie ma basu.
        Sam już nie wiem, co o tym myśleć. Kolumny są ok na 100%.

Skomentuj

Zamieszczone przez Langusta
          Ostatnio zauważyłem, że w moim wzmaku mam różne napięcie na obu kanałach, przy tym na prawym jest dużo niższe
          Jakie napięcie - zasilania?. Może wzmacniacz ma dwa zasilacze, po jednym na końcówkę, i coś nie tak z nim. Jeżeli nie, to sprawdź elektrolity ale nie te od zasilacza tylko te małe w torze audio, bo one służą do obcinania składowej stałej i jeżeli ze starości zmniejszy się ich pojemność to będą też obcinać basy. Jeżeli też nie pomoże to spróbuj obejść przedwzmacniacz, bo może same końcówki są sprawne.

Skomentuj

ventor, nie napięcie zasilania, a napięcie na wyjściach wysokopoziomowych na kolumny.

Skomentuj

Jaki to wzmacniacz? Masz jakiś schemat, jest w nim preamp czy to sama końcówka? Jest na tyle stary, że elektrolity mogły wyschnąć albo był trzymany w kiepskich warunkach?
              Próbowałeś zamieniać kanały między źródłem dźwięku a wzmacniaczem? Przełącznik na mono masz we wzmaczniaczu czy w cd-ku?

Skomentuj

Zamieszczone przez ventor
                Jaki to wzmacniacz?
                Yama A-1020

Masz jakiś schemat, jest w nim preamp czy to sama końcówka?
                Schematu nie mam, ale jest w nim pre.

Jest na tyle stary, że elektrolity mogły wyschnąć albo był trzymany w kiepskich warunkach?
                Robiłem ostatnio przegląd, wszystko wygląda ok, wewnętrznie prezentuje się dobrze.

Próbowałeś zamieniać kanały między źródłem dźwięku a wzmacniaczem?
                Co masz na myśli?

Przełącznik na mono masz we wzmaczniaczu czy w cd-ku?
                We wzmaku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Langusta
                  ventor napisał/a:
                  Próbowałeś zamieniać kanały między źródłem dźwięku a wzmacniaczem?

Co masz na myśli?

ventor napisał/a:
                  Przełącznik na mono masz we wzmaczniaczu czy w cd-ku?

We wzmaku.
                  Chodziło mi o zamianę prawego kanału z lewym przy wejściu wzmacniacza, bo winny mógł być cd, ale to już nie ma znaczenia skoro przełącznik mono jest we wzmaku to cd jest ok.

Skomentuj

Nie wiadomo, co to za feler?

Skomentuj

Czaruję...
                    X