Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie zasilanie dla wzmacniacza samochodowego z sieci 230V??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie zasilanie dla wzmacniacza samochodowego z sieci 230V??

Witam!
    Posiadam wzmachola samochodwego (http://www.allegro.pl/item158261504_...er_niemcy.html)
    i chciałbym go posłuchać w domu, Ale czym go mam zasilc czy wystarcz zwykły prostownik 6A? Czy moze jakis zasilacz 6A, albo prostownik z jakimiś kondensatorami(jakiimi)?
    Nie wiem, nie chiałbym czegos spalić, czy kupi niepotrzebne.
    Prosze o pomoc w tej kwestii :]
    Pozdrowioka!
    Ps.: Jeśli dubluje temat, przeraszam.

jezeli chcesz podlaczyc pod prostownik to przydalby sie akumulator wpiety w tor do wyrownania napiecia

ja stosuje stary zasilacz komputerowy AT (mam ich 5 w domu :razz: ) i przy 2 kanalowym wzmaku do polowy glosnosci jest OK

Skomentuj

Hmmm... w sumie tez rozwiązanie, dziękuję.
      A jakieś rozwiazanie aby nie tracić mocy(jak w sprzypadku zasilacza z kompa)?
      Czy zwykły zasilacz stabilizowany 6-7A nie wystarczyłby?
      Pzdr

Skomentuj

markowy 2 kanalowiec (50-70W/kanal) wymaga pradu redu 15A przy max wysterowaniu.
        moj zasilacz wyciaga 8-9A (stary solidny Sparkle)
        to ile pradu pobiera Twoj wzmacniacz?? (podaj wartosc bezpiecznika)
        zasilacz raczej nie musi byc stabilizowany

Skomentuj

nie jestem pewien(zamazany)ale chyba 20A ten we wzmacholu... on jest 2x200W

[ Dodano: 2007-01-29, 11:38 ]
          Przepraszam, pomyła 2x 400W
          Pzdr

Skomentuj

na oko niema on więcej niz 2x100W
            2x400 to pobozne zyczenie producenta :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
              na oko niema on więcej niz 2x100W
              100W/2ohm bo wiekszosc przy takim bezpieczniku oferuje 2x70W a czasami nawet spada do 2x50W

czyli jezeli chcesz go na kolumnach na maxa wysterowac to potrzebujesz min 15A

Skomentuj

Zamieszczone przez albert22
                zasilacz od kompa 300w wystarcy
                tylko co z tego że ma niby 300w - ile ma A przy 12vdc ?
                Pawel S., najmniejsza przetwornica jaką stosują w takich taniych wzmakach ma przełożenie 2:1...

Skomentuj

kurcze, jezeli to by sie miało sprowadzac do podłączena pod starego atx-a to super :grin: , jednak jezeli miałbnym szukac zasilacza 15A to juz chyba wolałbym sprzedać tego wzmachola i kupic zwykły wzmacniacz pod 230 i mieć problem z głowy..

Skomentuj

a co jakby zrobic zasilacz z trafa do halogenow??
                    przeciez je mozna tanio wyrwac i sporo ich jest... np taki http://www.allegro.pl/item161718099_..._stan_bdb.html

Skomentuj

troche za wysokie napięcie moze być (16V) w samochodzie jest max 14,4 teoretycznie więc jeśli wzmak ma zabezpieczenia to moze być cienko

ale niby powinno działać w obciązeniu przysiądzie więc moze - ale trzeba by sprawdzić :)

Skomentuj

Czyli sprobować z tym trafo? wpiąć go z jakimś kondenstorem? Tylko jakim... A moze miałby ktoś jakiś schmat do zasilacza jaki by pasował do mojego wzmacniacza...
                        A tak poza tym czy te trafo by nie burczało troszke? moj zasilacz od halogenow buczy
                        Dzięuje za wszelką pomoc z Waszej strony.
                        Pzdr surf

[ Dodano: 2007-01-30, 23:45 ]
                        Witam. Zrobiłem drobne pomiary. naterzenie prądu przy wzmacniaczu na pełnym rozkręceniu to jest 19,24A przy 12,1V na zaciskach i podłączonym głośniku 4 ohm 300W JBL w tubie ale mniejsza o to.

Czy w tym wypadku mogłbym uzyskać jakimś cudem (<120zł) taki zasilacz ktory by zaoferował tyle Amperkofff? Niestety w kwestii zasilaczy jestem całkiem zielony i nie potrafiłbym sam zaprojektowac obwodu do np tego trafo od halogenow. Czy mogłbym liczyć na małą pomoc w tej kwestii?
                        Pozdrawim!!!

Skomentuj

Mam pytanie bo sam nie wiem szukam po internecie informacji mam wzmacniacz 2800w zasilany na 12v lub na 230 w sposób zmostkowania i nie wiem jak to zrobić i czy zasilacz od ledów z wyjściem na 12v będzie działać i się nic nie spali
                          Last edited by Wzmacniacza; 15.12.2020, 08:06.

Skomentuj

Czaruję...
                          X