Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rozwazania nad budowa wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rozwazania nad budowa wzmacniacza

jestem w trakcie budowy Symasyma i sie zastanawiam nad jego elementami skladowymi...

jaki potencjometr lepiej zastosowac??
    klasyczny analogowy (np ALPS) http://www.allegro.pl/item167498366_...ilnikiem_.html
    czy cyfrowy (np kit z AVT + pulsator)

czy znacie jakies uklady sterowania pilotem?? rozwazam to opcjonalnie dla bajeru...

zastanawiam sie rowniez nad selektorem wejsc. wstepnie zastosuje chyba to http://www.allegro.pl/item168624290_..._4_kanaly.html

czy zastosowac zasilacz prosty (mostek/diody + kondy) czy jakis zaawansowany z zabezpieczeniami??
    nie spotkalem sie z opinia zeby byly jakies problemy z tym wzmacniaczem wiec mysle raczej nad prostymi rozwiazaniami...

kolejne pytania w trakcie skladania bo jak narazie to czekam na radiatory

Nie wiem ale...nie kombinuj zbytnio bo sie wtopisz.Zrób standart,odpal i sie pociesz.Może dopiero później pomysl o bajerach.Jednego tylko nie polecę,potków Nobla.Nosz takie gówno że głowa mała,elegancko firmowo trzeszczą że szlak trafia.A kupiłem dziesięć sztuk. :sad:

Skomentuj

Ten wzmak gra bardzo dobrze bez zbednych bajerów typu silver mica etc.

Skomentuj

umberto, dzieki bede unikal :wink:
        ma ktos moze info czy te alpsy z allegro sa oryginalne?? i czy wogole sa ich podrobki??

Zamieszczone przez umberto
        Zrób standart,odpal i sie pociesz.Może dopiero później pomysl o bajerach
        chce tak zrobic ale glownie ze wzgledow finansowych. zastanawialem sie nad potencjometrem cyfrowym bo cenowo tak samo wychodzi... przynajmniej podobnie

Zamieszczone przez coolombo
        Ten wzmak gra bardzo dobrze bez zbednych bajerów typu silver mica etc
        to dobrze, a kondy sa wimy od zibiego :wink:

Skomentuj

z cyfrowymi potkami trzeba uwazac bo maja zazwyczaj male napiecia wejsciowe no i ograniczona ilosc krokow co czasami jest denerwujace.

Skomentuj

umberto chyba coś ci w uszach trzeszczy. Miałem ponad 3 nobe i nic nie trzeszczało. Nie sa to Blue Alpsy ale 200% lepsze od polskich telpodów czy innych skośnookich wymysłów.

Skomentuj

Pawel S., mam u siebie identyczny zestaw, potek alpsa z silnikiem i ten selektor, sprawuje sie swietnie:P
              a do sterowanie slnika jest uklad z AVT poszukaj... tez go zamowie tylko kase uzbieram

Skomentuj

panowie a wielka jest roznica w porownaniu z seria BLUE??
                warto zaplacic 45zl??

[ Dodano: 2007-02-22, 23:07 ]
                jak przegladalem gotowe symasymy to denerwowal mnie jeden element w ich wykonaniu... gigantyczny Jentzen na wejsciu! poszukalem troche i kupilem to http://www.allegro.pl/item166097508_...bipolarny.html
                bedzie jakas roznica??

Skomentuj

a myslałeś juz o jakiejś opbudowie?
                  wg mnie najlepiej nadają sie tunery z allegro.
                  uszkodzony mozna kupić tanio a masz gotową obudowe z gałką od wzmocnienia (na razie opsana jako TUNING :-) )
                  Mowa oczywiscie o cyfrowych - wyswietlacz mozna zastąpic wskaznikiem wysterowania
                  pozdrawiam

Skomentuj

Ten jentzen na wejściu to pic na wodę fotomontaż, szkoda że jakiegoś ruskiego olejaka tam nie montuja <rotfl> daj jakiś nie elektrolit o pojemności od 1uF wystarczy.

Skomentuj

mIKI, znalazlem :grin: http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT594.pdf

Zamieszczone przez ditomek
                      a myslałeś juz o jakiejś opbudowie?
                      oczywiscie - to podstawa. robie standard DIY czyli radiatory jako boki, front i tyl to alu ok 5mm, dol albo alu lub stal 3-5mm a gora... myslalem nad przyciemniona plexa...
                      mam dostep do obrabiarek i prasy wiec tylko musze kupic material.
                      galki oczywiscie wytocze :wink:

Zamieszczone przez coolombo
                      Ten jentzen na wejściu to pic na wodę fotomontaż
                      dlatego poszukalem czegos innego

zakupilem juz przelacznik i potek ALPS'a

Skomentuj

to moja obudowa:

Skomentuj

Miki powiem Ci szczerze że ciekawe pudełko ale brakuje opisu gałek i wskaźników ... siakoś tak pusto na przednim panelu :-/ Walnij coś jeszcze typu SONY albo inny PIONIER :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                            Walnij coś jeszcze typu SONY albo inny PIONIER
                            wolalbym COPLAND bo wlasnie w takiej stylistyce bede robil front...

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                              ale brakuje opisu gałek i wskaźników ... siakoś tak pusto na przednim panelu :-/ Walnij coś jeszcze typu SONY albo inny PIONIER
                              mi opis nie potrzebny.... i raczej tylko by zepsul wszystko, piekno jest w prostocie

Skomentuj

mam zamiar zrobic cos podobnego tylko mysle nad troche wiekszymi pokretlami i okraglym wlacznikiem na srodku pod diodami sterowania i sygnalizacji...

troche drogo wychodzi ten sterownik silniczka wiec bedzie na koncu...

teraz pytanie do zasilacza... co daja super szybkie diody?? jakie zastosowac??
                                gdze najtaniej kupic kondensatory?? http://www.allegro.pl/item168341938_..._kod0437_.html czy to dobra cena??
                                mysle nad 40 000uf na calosc...

mIKI, pod wskaznikami przydalo by sie jakies delikatne stylowe logo...

[ Dodano: 2007-03-07, 16:35 ]
                                przegladajac ceny transformatorow przyszedl mi do glowy pewien pomysl...

cena trafa 300VA to 100zl; cena trafa 500VA to 120zl, tak wiec pomyslelem ze kupie mocniejsze trafo a z czasem doloze kolejne koncowki mocy...

z tego co juz sie dowiedzialem to moje radiatory (ktore mam nadzieje niedlugo dostane) wystarcza na pociagniecie po 2 koncowki (2 radiatory 35x100x250)
                                przelacznik wejsc mam na 4 pary stykow wiec tez styknie...

tylko przydalby sie tez 5ty kanal do wykozystania w kinie

czy tranzystory w symasymie musza byc sprzezone termicznie??
                                bo tak sobie pomyslalem zeby rozlozyc je symetrycznie po obu radiatorach, bo miejsca na kolejny radiator juz nie znajde, i miec 5 kanalowy wzmacniacz... (pomijam oczywiscie poprawnosc takiego montazu z elektrycznego punktu widzenia

jak myslicie czy cos takiego by wypalilo??

Skomentuj

a ja mam to za sobą złożyłem symka na 1 parze ale biore się za 2 pary
                                  zasilam ją +/-42V a 2 pary będą miały +/-50V i mam pytanie 1 para to max jakie napięcie wytrzyma
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                  X