Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najlepsze tranzystory bipolarne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepsze tranzystory bipolarne

Witam!

Planuje zbudowac wzmacniacz oparty na tranzystorach bipolarnych i tu mam pytanko do ludzi doświadczonych w tym temacie :

Jakie tranzystory polecacie?

Ma to być konstrukcja o mocy 60-80W/ 4Ω i S/N>70dB THD 0,02%

Jakie są wszym zdaniem najlepsze tranzystory do stopnia sterujące a jakie do końcowego?

Z góry dziekuje za wszelkie cenne sugestie!

panowie pomozcie koledze , bo ma projekt z ukladow!

Skomentuj

wymagania mało wygurowane :)

tranzystory podejdą praktycznie dowolne.... od BD911/912 sterujące BC/mpsa92/mje właściwie to poziom THD zalezy od sprzęzenia zwrotnego i punktu pracy a nie samego tranzystora....

S/N70dB to wynik naprawde prosty do osiągnięcia :)

ja bym dał w końcowym BDki bą są tanie jak barszcz sterujące mozesz dać BD139/140 a reszte na BC556/BC546

liczy się konstrukcja układu tranzystory jak juz coś to mozesz tylko parować

Skomentuj

Lepsze beda BD249/250 czyli TIP35/36. Sa mocniejsze i jak cos sknoci to tak szybko sie nie spala jak BD911/912.

Skomentuj

Po przeszukaniu zasobów internetowych zastanawiam sie nad:

MJE15030/MJE 15031 lub 2SA1123/2SC2630 st. ster
          2SC5200/ 2SA1943 st. koncowy

różnica w cenie pomiedzy TIP 35 a Toshibami nie jest ogromna natomiast sa to trany o których wszyscy wyrazaja sie bardzo pochlebnie wiec myśle ze warto spróbowac no chyba ze są ku temu jakies przeciwskazania ( np. sa trudne w aplikacji dla początkujacych)

co do założonych parametrów to tak jak wspomniał djrobo jest to projekt zadany na uczelni sa to założenia minimalne jednak ja chciałbym wycisnac z tego projektu jak najwiecej tak aby moc w przyszłości korzystac z tego wzmaka

Skomentuj

to trzeba było tak odrazu :)

daj mu dwie pary toshibek to będzie potem jak znalazl do suba :)

sterujące MJE mogą być

radze odrazu zrobić zabezpieczenia zwarciowe i termiczne (termiczne prymitywnie na bimetalu wystarczy)

Skomentuj

Sound Wave, akurat to ma byc dobry wzmak stereo!! Ender, chyba zapomnial tego napisac.

ps. tak sie tylko dopisuje, bo Ender to moj wspollokator :)

Skomentuj

Sterujace do tych tranow to 2sa1837 i 2sc4793.
                Troche to smieszne ze ktos chce zrobic pierwszy w zyciu wzmacniacz i mysli ze od razu zrobi super wzmaka. Na poczatek radze pobawic sie z BD lub TIP.

Skomentuj

Nie myśle że zrobie super wzmaka ale mam nadzieje ze uda mi sie zrobić przynajmniej takiego który jakoś zagra. Z tego co wiem to ogólna metodyka projektowania nie zależy od serii tranzystora, natomiast licze na to że zastosowanie lepszych tranzystorów skompensuje w pewnym stopniu ewentualne niedociągniecia i bledy w projekcie.

No chyba że jestem w błędzie i te Toshiby sa jakies wyjątkowo wymagające?

Skomentuj

lepsze tranzystory nic ci nie skompensują po za więszą mocą....

w dzisiejszych tranzystorowcach większość parametrów "ustala" topologia i sprzęzenie zwrotne :)

te Toshiby w odniesieniu do BD roznią się:

moc BD 60-90W z pary Toshiba nawet 200W
                    napięcie BD coś koło 100V toshiba ponad 200V
                    prąd BD jakieś 15A toshiba niby tyle samo :)

i to właściwie główne roznice jakie musisz uwzględnić w projekcie wzmaka :P

jeśli dobrze zaprojektujesz wzmaka pod BDki to pod toshibami tez pujdzie :)

Skomentuj

A jak projekt bedzie kiepski to nawet 10par toshib nie pomoze :)
                      Dobry konstruktor to z byle czego zrobi wzmacniacz a ty myslisz ze jak dasz dobre elementy to juz nie musisz meczyc sie na ukladem :) Same tranzystory niestety nie graja.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        myslisz ze jak dasz dobre elementy to juz nie musisz meczyc sie na ukladem :) Same tranzystory niestety nie graja.
                        :neutral: no fajnie że wiesz lepiej ode mnie co myśle bo czegoś takiego nie napisałem chodziło mi jedynie o to że lepsze elementy dają większe pole manewru a skoro jak już wspomniałem metodyka projektowania jest taka sama to dlaczego nie wybrać najlepszych? Biblioteki sa darmowe a ostatecznie cena wykonania bedzie wyższa o 20 pln jestem w stanie to przebolec.

Być moze jestem śmieszny ale myśle że warto probować z Toshibami bo chodzi przede wszystkim o to aby sie czegoś nauczyc, o poki co to odnosze wraże nie ze chcecie mnie jedynie zniechęcic.

Zakładajac tego posta chodziło mi o wasze doświadczenia zwiazane z różnymi tranzystorami, bo przecież jest tak że jedne sa bardziej wrażliwe na zmiane pewnych parametrów a inne mniej, przecież nie tyllko Uce Icmax jest istotne. Diabeł ,jak to sie mowi, tkwi w szczegłach.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakies konstruktywne wskazówki dotyczące projektowania wzmacniacza np na co zwróćcz szczególna uwagę jak zredukować zniekształcenia , co wam sprawiło szczegóna trudność podczas projektowania, na jakich tranzystorach najlepiej zrealizować wzmacniacz różnicowy? Nie chodzi mi oczwiscie o gotowe rozwiązania ale o wskazówki.

Pozdrawiam!

Skomentuj

akurat w przypadku wtórnika emiterowego to te parametry są najistotniejsze :)

tu są małe częstotliwości i fektr millera i częstotliwości graniczne niedają się tak we znaki (no chyba że zaszalejesz i wygrzebiesz jakieś zupełnie przedpotopowe tranzystory....)

co do wzmaka roznicowego - tu liczy się "podobieństwo" tranzystorów. najlepiej żeby miały jak najbardziej zblizone B (jak chcesz szaleć to mozesz pomierzyć wszystkie parametry h)

generalnie wystarczy kupić kilkanaście BCków i jak juz chcesz szaleć to wybrać najpodobniejsze. wazne co by to były tranzystory małej mocy bo takie mają w tym wypadku lepsze parametry. warto tez je zlepić co by miały tę samą temperature pracy...

Skomentuj

Co do tranzystorów wybór mamy bardzo duży, kwestia wyobraźni i odpowiednich funduszy
                            2sa1943/2sc5200 to chyba najpopularniejsze w tej chwili trany końcowe do wzmaków.
                            Na różnicówkę można rzucić BC5xx, MPSA18 przy wyższym napięciu MPSA42. Dalej we wzmacniaczu napięcia BF871/872, BF471/472, MJE340/350, sterujace 2sc4793/2sa1837, 2sc5171/2sa1930, MJ15030/31 wybór jest naprawdę spory.
                            Wg mnie jak ktoś pyta o to jakie tranzystory zastosować to albo z lenistwa albo sam nie wie czego chce.

Skomentuj

hmm.. no właśnie zastanawiam sie nad różnicowym opartym o serie BC konkretnie BC550 bo ma niskie szumy i jest stosunkowo niedrogi choć pewnie z BC 546/547 tez poeksperymentuje aby zobaczyc jakie sa zmiany :-)

Wczesniej zastanawialem sie tez nad tranzystorami N-FET w stopniu wejsciowym np. również Toshiby 2SK170/2SK118 również niskoszumowe ale kilkakrotnie (1-2,5 pln) droższe wiec cięzko byłoby z ich dopasowaniem.

Sound Wave
                              : Wiesz może czy w Polsce można dostać podwójne tranzystory w jednej obudowie wytworzone na jednym podłożu ?? Takie rozwiązanie byłoby idealne ale pewnie nawet jesli mozliwe to zbyt drogie.

[ Dodano: 2007-03-03, 23:07 ]
                              Zamieszczone przez coolombo
                              Wg mnie jak ktoś pyta o to jakie tranzystory zastosować to albo z lenistwa albo sam nie wie czego chce.
                              Owszem można to nazwać leniestwem, ale ja bym raczej powiedział ze jest to wymiana doświadczeń i informacji, po prostu nie chce popełniać błedów innych i liczyłem na pomc ludzi doświadczonych w temacie. Myśle że to bez sensu gdyby każy kto che coś zrobić zaczynał od początku. Nie pytam przecież o gotowe rozwiązanie a jedynie o kierunek w którym mam sie zwrocić, liczyłem na dyskusje na temat współczesnych tranzystorów ich specyfcznyh właściwośći niuans układowych, ale widze że to plnie strzeżone tajemnice. Tak czy inaczej dziki za dotchczasową pomoc.

Pozdro!

[ Dodano: 2007-03-03, 23:09 ]
                              sorry za literówki ale juz nie moge ich zmienic :smile:

Skomentuj

niema co się bawić w takie wynalazki - moze i coś takiego mozna dostać ale jakoś nigdy się tym nie interesowałem

Skomentuj

Czaruję...
                                X