Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz, jaka obudowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz, jaka obudowa?

wiem ze pytanie moze troche dla niektorych banalne ale czy jest jakas roznica w tym z czego zrobi sie obudowe wzmacniacza? niemam dostepu do aluminium itp., a poskladanie sklejki to kilka minut, no i ladnie pofornirowac mozna

i drugie pytanko, mam trafo 500VA, wzmak poczatkowo mial byc tylko do kolumn(2x mostek tda7294) a sub mial byc w pelni aktywny, no i czy lepiej dozbierac troche kasy i kupic drugie trafo do suba czy lepiej zmiescic trzy koncowki w obudowie wzmaka? a moze jest jakis prostrzy spoob?

oczywiscie ze mozesz zrobic ze sklejki tylko musialbys jakos zapewnic ekranowanie takiej obudowy aby uniknac zaklucen z zewnatrz

ja bym wsadzal 3 koncowki do jednej obudowy - zaoszczedzisz jakies 100-150zl :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      oczywiscie ze mozesz zrobic ze sklejki tylko musialbys jakos zapewnic ekranowanie takiej obudowy aby uniknac zaklucen z zewnatrz
      w tym pytaniu chodzilo o to jak zrobic ekranowanie :P bo ze powinno byc to juz wiem

Skomentuj

mozesz wykleij wnetrze folia aluminiowa i ja podlaczyc do uziemienia

a jezeli niemasz dostepu do alu to moglbym Ci zakupic i przeslac - 20zl/kg blachy a walki po 22zl

Skomentuj

Pawel S., a mozesz zalatwic dowolne wymiary czy trzeba brac z metra?
          damiani, mialem 3 obudowy z drewna jesli dobrze poprowadzi sie masy i odizoluje wszystko nie ma problemow!
          i lepiej zrob na LMach stereo

Skomentuj

mIKI zanim sie dowiedzialem ze takie cos jak lm'y istnieja to mialem juz kupione wszystko do tda :)

a co do aluminium to podpinam sie do pytania mIKI'ego, z checia bym kupil

Skomentuj

damiani, przemysl sprawe bo nie duzo musisz zmienic, moze tda sprzedasz i wyjdzie Ci to zdecydowanie na korzysc, tda to do suba w oststecznosci:)

Skomentuj

ze tak powiem bedzie to muj pierwszy "z prawdziwego zdazenia" zestaw audio i pewnie niezauwazyl bym roznicy miedzy tda a lm'em :) tak ze zostane przy tym co wymyslilem na poczatku
                jeszcze pytanko, troche malo miejsca bedzie w tym wzmaku jak na trzy koncowki, dalo by sie zobic tak ze wszystko oprucz trafa bedzie zamkniete w subie a zasilanie i sygnal poprowadone ze wzmaka?

Skomentuj

mIKI, alu bym kupil normalnie w sklepie a blache docinaja na dlugosc ale szerokosc pozostaje taka jaka ma blacha (ok 1,5m - niepamietam dokladnie)
                  sa rowniez plaskowniki wiec na fronty mozesz dac prawie dowolny wymiar
                  http://www.profile.akcesco.pl/pretypr.php tutaj sa chyba podane standardowe rozmiary.
                  ja sobie upatrzylem plaskownik 100x6mm

dogadajcie sie razem to moze blache potna na fragmenty i kazdemu bym osobno wyslal...

Skomentuj

no nie tak pytalem z ciekawosci bo i u mnie w miescie mam dobry dostep, tylko wlasnie szerokosc blachy metrowa jest i tyle musze brac
                    a na fronty kupuje profil w ksztalcie [

Skomentuj

mIKI, a jakiej potrzebujesz i ile?? bo ja mialem w planach zakup tylko plyty na dol a na gore plexi.... tylko ze tez musze kupic cala szerokosc. planuje ok 3mm 25cm

Skomentuj

a wiesz moze czy jak bym podal Ci dokladne wymiary plytek jakie potrzebuje to wycieli by je? oczywicie z doliczeniem kosztow odpadow

Skomentuj

damiani, podaj czego potrzebujesz to moze jak bede mial czas to pojade sie dowiedziec (nie za szybko bo czekam na kase na alu a sklep jest na 2 koncu miasta)

a moze ktos bedzie chcial jeszcze rurki do mikrofonu do SW??

Skomentuj

wykonałem wiele obudów wzmaczniaczy z drewna.
                            Jak do tej pory nie ekranowałem żadnej.
                            najmocniejszy wzmak była na STK.
                            w środku przełącznik wejsć sterowany z przerzutnika RS.
                            na tym stał discman i nigdy nic nie ekranowałem.
                            Grało normalnie.
                            damiani, a dlaczego chcesz ekranować?
                            masz jakies problemy?
                            Laminat łatwo obrabiać, jest tani, sztywny.
                            Mozna do niego lutowac (ale odkrywcze :-))
                            moze dól i góra własnie z laminatu oklejonego czarną folią?

Skomentuj

do laminatu lutowac niemozna,chyba ze pokryty jest miedzia...

Skomentuj

damiani, akurat robie prostą budżetówke dla znajomego - wieczorem umieszcze fote budy do wzmaka zrobionej w pare godzin za koszt 20zł ;]

Skomentuj

to kosztowało mnie cale 7pln:)

a to już 10x tyle:) hehe

ps. czy sama obudowę można dać do gotowych konstrukcji?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                    ps. czy sama obudowę można dać do gotowych konstrukcji?
                                    zabroni Ci ktoś ? :)
                                    Konstrukcja jak konstrukcja :P
                                    Najwyżej potem bebechy dodasz :P

Skomentuj

znaczy chodzi o to że nie ja lutowałem te końcówki:P

Skomentuj

oj tam - nie przejmuj się tak :P
                                        wrzucaj i koniec offtopa :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X