Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr - czy dobry projekt?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr - czy dobry projekt?

Witam.
    Wiem ze temat filtru do suba był wałkowany 1000 razy, ale nie znalazłem ani tutaj ani na elektrodzie niczego co by mnie zadowoliło.
    Ponizej jest projekt filtra z płynna regulacja fazy i tu pojawia sie problem nie wiem jakie paramety tam dobrac i nie wiem czy dobrze to połaczyłem, projekt to połacznie filtra znalezionego na elektrodzie i przesuwnika fazy.
    Nie wiem tez czy badzie to działać tak jak chcaiłem a chodzi mi o płynna regulacje fazy 0-180 regulacje góry 100-150 Hz no i regulowane wzmocnienie.
    Załączone pliki

ja tylko mogę zasugerować żebyś odcięcie dał niżej.

Skomentuj

filtr ma regulacje 80-100 przynajmniej takie było załoazenie ,
      a co z wartosciami dla przesuwnika fazy?

Skomentuj

Filtr to jest akurat mojego autorstwa i jest juz u nie jednego sprawdzony.
        Pzresuwnik fazy jest kiepski, sa zle dobrane wartosci. Impedancja wejsciowa takiego pzresuwnika jest tak mala ze konieczne jest sterowanie go z wyjscia wzmacniacza operacyjnego a i tak bedzie on mial problemy.
        Za duzy kondensator (1u) a za maly potencjometr, no i po co takie male rezystory w sprzezeniu zwrotnym.

Skomentuj

Zgadza sie filtr znalazłem na elekrtodzie.
          a co do przesuwnika fazy zaproponuj jakie wartosci albo jakiś schemacik? :wink:

Skomentuj

100n i 100k log, 2x10k plus wtornik na wejsciu ew przesuwnik po filtrze.

Skomentuj

dzieki juz myslałem ze mi nikt nie odpowie czyli jak dam takiekie wartości jak podałeś i przsuwnik dam na końcu bedzie dobrze tak? a moze by tak jeszcze jakis kondenstaror na wejsciu zeby składawa stała obciąć??

Skomentuj

Czaruję...
              X