Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr NE125 (modyfikacja) + Sumator kanałów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr NE125 (modyfikacja) + Sumator kanałów

Mam wielką prośbę:
    Czy ktoś mógłby mi przedsatwić prosty sumator kanałów. Kończę właśnie subwoofer i przydał by się do filtra NE125. Wiem, że nie jest on konieczny ale prawdopodobnie sub będzie srzedany a nie każby ma wyjście na subwoofer. Przyda się wysterowanie z dwóch kanałów choćby z wyjścia słuchawkowego.
    Może ktoś ma prosty schemat.
    Wiem, że to prosta sprawa ale akurat w tym nie mam doświadczenia i nie za bardzo wiem jak to ugryźć.

ten ne 125 ma odciecia o ile dobrze pamietam na 80Hz do 250Hz jak sie pokręci wajchą,ja najpierw bym go przestoił na basowe pasmo pasmo 35-100Hz a potem przejmował się takimi drobiazgami jak sumator kanałów, bo chyba jedynie w mp3 jest duza,widoczna róznica basu między lewym a prawym kanałem.

Takie jest moje zdanie,

tak więc zamieść schemat<jak nie msasz to znajdziesz na elektrodzie,a potem poproś ładnie pana rk lub kogoś równie kompetentnego o przeróbke<w gre wchodzi bagatela wymiana chyba 4 elementów i juz ten filtrbedzie znośnie odcinał>

miałem kiedys ten schemat przerobiony ale to było dwie wersje forum temu...

Skomentuj

Masz całkowitą rację. W pierwszej kolejności trzeba się wziąć za korekcję filtra. Jak narysuję schemat to przedstawie w poście. Myślę, że nic trudnego.

Skomentuj

schemat macie w załączniku, a oryginalne wartości elementów to:
        r2:47k; r3:270k; r4,r5:2,2k,r6:220; c1:1u; c2:39n; c3,c3':150n; c4,c5,c6:100n; p1,p1':2x22k więcej chyba nie trzeba
        btw też bym był wdzięczny za przeróbkę:)
        Załączone pliki

Skomentuj

Mega prosty sumator kanałów bez niszczenia sterofoni to 2x100kohm jeden do l drugi do p drugimi koncami razem do we suba(na twoj filtr) tylko musisz zwiekszyc wzmocnienie u ciebie zdaje sie R1 poprostu daj mniejszy i doświadczalnie dopasuj. Z doświadczenia wiem ze albsolutnie nie wpływa to na stereofonię a koszt to całe 12gr!!!(gdy rezystor kosztuje jak u mnie 6 gr:P)

Skomentuj

tylko wiecie żeby ktoś kompetentny się tym zainteresował to przydało by się zmienić temat,ja naprzykład napisałem kiedyś "FILTR DOLNOPRZEPUSTOWY HELP!!!!" i trafiło

Pamowie potrzebna pomoc,dla Was to kaszka z mleczkiem,zróbcie porządek na schemacie!

Skomentuj

Skołuj schemat opularnego filtru 20-100 z PE.Jest on niemal, że identyczny - wymień te 2 rezystory przy pr-ku R4 i R5 na 4,7K i kondensatory - tam gdzie są C3 i C3', aby bylo 470 nF, a C4 ma być 220nF.Takie wartości proponował Irek i z nich wychodziła regulacja 50-150Hz.

Skomentuj

jak chcesz zsumować kanały to po prostu dodaj jeszcze jeden komplecik R1 i C1, i podłącz do nóźki 2 US1.
                kanały będą doskonale odseparowane od siebie- znacznie lepiej niż proponuje flodins i bez strat.

Skomentuj

flodins gdzie ty kupujesz takie drogie rezystory? Ja place po 1gr!

Skomentuj

jak chcesz zsumować kanały to po prostu dodaj jeszcze jeden komplecik R1 i C1, i podłącz do nóźki 2 US1
                    No popatrzcie jakie to proste. A ja kombinowałem nie wiadomo co. Ale ze mnie "osioł".

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      flodins gdzie ty kupujesz takie drogie rezystory? Ja place po 1gr!
                      no niestety w moim mieście są za 6gr :P jak mi się stan znacząco obnizy w "magazynie" to kupie w 1000'ach ii bedzie po 0,8gr :P

Skomentuj

MAm pytanko. CHcem zrobic Suba na Ne065 i chcem zastosowac Filtr Ne125 i po przeczytaniu Postow Chcialbym Zmienic jego poziom przenoszenia z 80-250 na 50-150 Taki jaki zostal przedstawiony przez Kolege Jarka I mam problem Odnosnie Zmiany Kondensatorkow C3 i C3' cytat: "tam gdzie są C3 i C3', aby bylo 470 nF" - Moze teraz zabrzmi to lamersko Ale jakie maja byc Wartosci tych Kondensatorkow Dokladnie Bo nie chcem zlych wstawic

DZieki za ODpowiedz :)

Skomentuj

pzeciez pisze jak woł 470nF !!!

Skomentuj

:) Juz wiem o co chodzi MIalem Zaćmienie :) hihihi

Skomentuj

Czaruję...
                            X