Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Taśma IDE we wzmacniaczu mocy - pytanie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Taśma IDE we wzmacniaczu mocy - pytanie.

Witam,
    Składam od jakiegos czasu symasym-a i co i rusz napotykam na dylematy.
    Tym razem chodzi o selektor wejść, bedzie on u mnie na przełączniku obrotowym (5 pozycyjny. podwójny), co za tym idzie musze poprowadzić do niego wiązke przewodów.
    I tu rodzi sie moje pytanie, czy można do tego celu zastosować taśmę IDE od dysku/stacji dyskietek i jaki to bedzie mialo wpływ na dzwięk? Czy ma to jakiś sens, czy jakość takiego połaczenia będzie lepsza/gorsza od połączenia zwykłym przewodem?

Problemów być nie powinno,domyslam się że chodzi o krótki odcinek.A skoro tak to ekranowanie nie jest konieczne.

Skomentuj

Wiazka bedzie miala jakies 10 przewodów, jeśli chodzi o jej długość to w zależności od tego gdzie uda mi sie umieścic przełącznik, w najgorszym razie ok 25cm w najlepszym pewnie z 6cm. Dużo ludzi daje cuda, wianki, kable po 50zl/m, pomijając lans pewne rzeczy maja czasem sens.
      Mam w domu troche koncentryka z dawnej sieci komputerowej i mogłbym go wykorzystać na okablowanie wewnętrzne. Które przewody w takim razie warto poprowadzić z ekranem?

Skomentuj

Jak napisałem wyżej,na malych odcinkach nie trzeba ekranu.Gorzej dalej,i w zmiennym środowisku elektrycznym.Myślę że w jednej skrzynce bez ekranu tragedii nie będzie.
        Ale wsumie jeśli dysponujesz zapleczem kabelków to warto po eksperymentować bo to w sumie Ci nic nie zaszkodzi.

Skomentuj

jak puscisz co drugi przewod mase to bedzie kabelek cudenko.

Skomentuj

ok, dzieki za szybka odpowiedz, lutownica w dloń i jazda.

Skomentuj

Czaruję...
            X