Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz - zakłócenia radiowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz - zakłócenia radiowe

Witam,
    Jest taka sprawam, moj symek jest juz w obudowie wszystko cacy, ale czasem (stanowczo za czesto) wyłapuje mi jakieś stacje radiowe. Grają cichutko, nieżaleznie od położenia gałki volume, ale są niesamowicie wkurzające bo słychać je jak nie leci żadna muzyka.
    Nie zrobiłem jeszcze masy, z racji tego ze w gniazdku nie mam podłaczonego bolca PE wiec jest to jakby bezcelowe.
    Dodam że słyszałem coś o kondensatorach filtrujących w zasilaczu (jakaś drobnica około 100pF) ale nie sprawdzałem czy pomaga dlateg, że wolałbym się najpierw dowiedzić czy ma to sens. Macie dla mnie jakies sugestie co z tym fantem zrobic?

Załączam fotkę wnetrzą może coś pomoże w diagnozie.

wow te sygnalowe daj jakies porzadne w ekranie, a nie tylko skretka - działa to jak antena... i masa zasilacza na obudowe.

Skomentuj

Wogóle proponuje się z masą pobawić...

Skomentuj

Zamieszczone przez JAREK
        wow te sygnalowe daj jakies porzadne w ekranie, a nie tylko skretka - działa to jak antena... i masa zasilacza na obudowe.
        Tzn, jaka masa zasilacza? Trafo nie ma zółto-zielonego. Mam dać ten środkowy przewód z pomiędzy kondensatorów na obudowe? Dodam, że radiatory też są elektrycznie połączone z obudową.
        Nie mam doświadczenia w budowie wzmacniaczy wiec byłbym wdzięczny za kilka trików z masą lub jakiś art co i jak bo szukałem troche i jedyne co znalazłem to masa we wzmacniaczach lampowych.

Skomentuj

masz odizolowane tranzystory prawda? (retoryczne pytanie...)

Mase (masa sygnalu,z kondów,z glosnika,to jedno i to samo) daj na obudowe tylko nie zrob jakiegos zwarcia.

Skomentuj

mase daj z masy kondensatorów "tego środkowego przewodu z pomiędzy kondensatorów"

Skomentuj

Nooo panowie serdeczne dzieki, podpiąłem mase z kondów pod obudowę i lekki brum sieciowy przy wiekszych głośnościach jak ręką odjął. Szum jak był przy gałce na 2/3 tak teraz go nie ma. Cos pięknego poprostu. Pobawie sie jeszcze w wolym czasie masa co gdzie i jak, podłącze mase sygnału i z wyjścia pod pase z kondów i zobaczymy co z tego wyniknie.
              Korzystając z okazji spytam sie jeszecze o jedną rzecz, mianowicie podłączylem ta pmase do obudowy przez rezystor 1k (gdzies tak kiedys przeczytalem) dobrze czy zle?

Wielkie dzieki jeszcze raz.

Skomentuj

Czaruję...
              X