Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

panelowy wzmak do suba, ktory?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

panelowy wzmak do suba, ktory?

Na zdjeciach zamiescilem dwa modele wzmakow do suba. Wiekszy jest bardziej rozbudowany a za tym drozszy (280zl) a mniejszy okrojony ale i tanszy (250zl). Ktory wg Was jest bardziej atrakcyjny?

Podstawowe dane obu modeli:
    Moc znamionowa 150W/4 i 90W/8 (N-mosfet, LDO)
    wejscie niskopoziomowe 1xRCA
    volume
    plynna faza
    subsonic 24dB/okt
    regulowany filtr ze zmiana nachylenia 12/24dB/okt z wylacznikiem (pelne pasmo)
    autowlaczenie z wylacznikiem
    sygnalizacja CLIP
    limiter mocy
    ciche zal/wyl glosnika
    zabezpieczenie termiczne i zwarciowe

Wiekszy panel ma dodatkowo stereofoniczne wejscie wysokopoziomowe (roznicowe) i ze ma zalaczanie glosnika przekaznikiem to ma zabezpieczenie DC i hamulec postojowy glosnika. Zasilacz 2x10.000uF, mniejszy panel ma 2x4700uF.

cena fajna, na full wypasie praktycznie tylko szkoda ze nie ma tych 200w ;/

Skomentuj

Mi się oba podobają, ale mała uwaga do radiatorów. Powinny być czarne i węższe. Po za tym wszystko fajne. Pozdro!

Skomentuj

Irku większy jest wg mnei lepzy cena to tylko 30zł więcej, ale chyba warto.

Skomentuj

Radiatory to i ja bym chcial zeby byly czarne tylko jak to zrobic? Nie jestem fabryka zeby samochod radiatorow wyslac do czernienia. Malowanie natryskiem radaitorow jakos do mnie nie przemawia.
          Wielkosci radiatora tez nie zmienie bo to raczej pod niego robie panel. Na mniejszym radiatorze nie zmiescilaby sie elektronika bo plytka jest dosc dluga. A chyba nie bede poszezal panela tylko po to zeby optycznie zmniejszyc radiator.

Najbardziej mnie interesuje ktory panel zamowic czy isc w minimalizm czy zrobic cos bardziej uniwersalnego ale pare zl drozszego.

Skomentuj

Irku, jak chcesz, żeby te radiatory były czarne i nie straciły wogóle swoich właściwości to polecam anodowanie na tej stronie jest o tym troche. Kiedyś się tym tematem trochę interesowałem, za anodowanie jednego elementu koleś sobie życzył chyba 15zł. Autor strony chyba się tym zajmuje. Efekt jest naprawdę świetny! Pozdrawiam!

Skomentuj

Ja bym kupił ten o 30 zł wiecej,bo przy takim zakupie to juz mala róznica.

Faktycznie,duzo chetniej bym wzial taki wzmacniacz gdyby miał 200 W,wystarczyl by do wiekszej ilosci glosników(mam tu na mysli wiekszy wybór a nie kilka glosników pod 1 wzmak)

Pozdrawiam

Skomentuj

15zl dodatkowo za czernienie to raczej nikt nie doplaci. Do tego jeszcze dojdzie czas i wysylki wiec 20-25zl za sam czarny kolor radiatora to chyba za duzo.

200W ladnie brzmi ale przy tej mocy przekracza sie pewna granice oplacalnosci. 150W wzglednie latwo i tanio usyskuje sie na jednej parce tranzystorow i elementach na napiecie 100V, elektrolity sa tanie bo na 50V. Przy 200W juz musza byc na 63V, tranzystorow przydaloby sie dac dwie pary bo szkoda zylowac jedna parke kosztem zawodnosci. Trafo musi byc wieksze i drozsze no i sam radiator. W tej chwili optimum technologiczne i ekonomicze to 150W z 1 pary tranow, elektrolity na 50V potem 300W/2parki i elektrolity na 63V i dalej 400-450W 3parki i 80V.

150W jest o tyle optymalny ze sporo tanszych STX-ow ma taka moc znamionowa a wersje 8calowe z moca 120W tez sobie poradza bo wzmak ma limiter mocy i nie niszczy tak glosnikow jak zwykly wzmacniacz.

Skomentuj

jak coś to większy, mała różnica w cenie a wygląda lepiej i jest bardziej rozbudowany.

Skomentuj

irek, rozumiem, ze chcesz poznac nasza opinie, zeby wybrac, ktora wersja bedzie dostepne "seryjnie"? ja uwazam ze powinna to byc wersja ta wieksza, z uwagi na zabezpieczenia i wieksze kondy filtrujace.

a co do czarnych radiatorow, to w gre wchodzi tylko i wylacznie czernienie anodowe, wszystkie inne metody malowania drastycznie zwiekszaja rezystancje termiczna takiego radiatora, wiec odpada. takze mysle ze najlepiej bedzie zostawic radiatory tak jak sa bo szkoda tej kasy a roznica tylko optyczna. zreszta kto zaglada za za suba?

Skomentuj

30zl za tyle bajerow?? spokojnie bym poczekal tydzien i dozbieral wiecej kasy.

jezeli komus nie pasuje kolor radiatora to przeciez sam moze sobie dac do anodowania lub lakierowania proszkowego.

chetnie bym sobie zakupil taki panel ale nadal mi sie nie spieszy do suba...

Skomentuj

A mi się bardziej mniejsza opcja podoba :P
                        Wejścia wysokopoziomowego i tak się nie używa, a różnica odsluchowa między 2 x 4700, a 2 x 10 000uF też pewnie o ile jakaś jest to znikoma, albo i żadna.
                        Znając konstrukcje Irka to pewnie opóźnione załączanie elektroniczne pewnie tak samo bezgłośne jak na przkaźniku :)
                        30zł wydaje się niewielką sumą, jednak tutaj to ponad 10%...
                        Należy sobie zadać pytanie - kto będzie tu grupą docelową ?

Skomentuj

elektrolity moga byc dowolne w jednej jak i drugiej wersji. Tylko jak wloze wieksze do malego panela to te 30zl roznicy zamieni sie w 25 jak nie 20zl. W zasadzie chodzi tu tylko o wielkosc panela bo ten mniejszy moze byc ze wszsytkimi zabezpieczeniami a ze jest mniejszy to nie zmieszcza sie tylko wejscia wysokopoziomowe. Bez tych wejsc z pelna elektronika panel kosztowalby 270-275zl ale bylby mniejszy i to cala zaleta.

Znajac zycie to i tak wiekszosc bedzie sama kombinowac wiec musze wymyslec jakies dobre ceny na sama elektronike z radiatorem. Zaproponujcie jakies ceny na taka elektronike czyli wzmak 150W/4 z zasilaczem i zabezpieczeniami plus stabilizator +-12V. Do tego moze dojsc preamp z czuwaniem ktorego cena wynosi 60zl.

Skomentuj

Irku tutaj raczej każdy sam będzie kombinowął jak napisałes. jednak na allegro to twoje 150W 4R powinienes podać jako 250W. wystarczy zobaczyć na moce podawane przez pana matroniź 600W duzymi literami małymi 300W. Ludzie się na to mooocno łapią.

Skomentuj

a te 300w to i tak przy 10% thdn
                              i potem się okazuje że niby 600w być miało, a jest ~250w.

Skomentuj

a ja mam pytanie kiedy bedą w sprzedazy??
                                osobiście kupiłbym tą wersje bardziej rozbudowaną

Skomentuj

Czaruję...
                                X