Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

imperancja głośnika. Pomoc!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

imperancja głośnika. Pomoc!!!

Proszę was o pomoc bo zamierzam kupić głośnik so suba a on ma imperancje 2,8 ohm a wzmacniasz do suba jaki posiadam jest na 4, 6, 8 ohm.
    mam zamontować przy głośniku jakiś rezystor czy coś.
    Proszę o pomoc!!!!

co to jest ??
    imperancja głośnika
    jaki to glosnik i jaki wzmacniacz?? bo prawdopodobnie nic sie nie stanie... a nawet jezeli bys chcial podlaczyc rezystor (co jest blednym rozwiazaniem) to skad bys wziol rezystor o mocy 100-200W??

Skomentuj

Impendancję jak już...

2,8ohm to raczej klasyfikowane pod 4ohm jest (pewnie mierzyłeś miernikiem, albo odczytałeś Rdc). Będzie śmigać.

Skomentuj

2.8 R oznacza imho że to 2 cewkowiec - każda cewka po 4R.
        Zamieszczone przez sowa16
        wzmacniasz do suba jaki posiadam jest na 4, 6, 8 ohm.
        Jeśli jest tak jak myślę to cewki musisz spiąć szeregowo...
        No chyba że to wielokanałowy wzmak, wtedy można o innym rozwiązaniu pomyśleć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          2.8 R oznacza imho że to 2 cewkowiec - każda cewka po 4R.
          Nie bardzo rozumiem, jak "2,8r" może oznaczać "2 cewki po 4 ohm"? :)

sowa16, Ty to odczytałeś skądś czy zmierzyłeś?

Skomentuj

suba a on ma imperancje 2,8 ohm
            tak samo jak :
            wzmacniasz do suba jaki posiadam jest na 4, 6, 8 ohm.
            Przynajmniej ja tak to zrozumiałem :P
            Po prostu producent podaje impedancje przy różnym połączeniu cewek :P

Skomentuj

To trzeba pisać wyraźnie "2 lub 8 ohm" :) Jednak masz rację, to jest głośnik dwu cewkowy.

Skomentuj

głośnik jaki chce kupić to ten
                http://www.allegro.pl/item205513158_...d_ss_lodz.html
                i on ma jedną cewkę. na tej stronie allegro pisze że RE(Ohm) 2,8 a Nom. Impedanz 4 nierozumiem tego.
                A wzmacniacz jaki mam ten
                http://www.allegro.pl/item205766892_...era_500w_.html

Dzię ki za wszystko.

Skomentuj

A jednak nie mam :)
                  sowa16, Re to rezystancja cewki, 4R to nominalna impedancja - taka średnia impedancja w użytecznym paśmie, średnia gdyż impedancja zmienia się w funkcji częstotliwości.

Skomentuj

takero, pomyliles sie :razz:

sowa16, spokojnie bedzie wszystko wspolpracowalo :wink:
                    RE to opor cewki mierzony pradem stalym a impedancja pradem zmiennym wiec takim jaki podawany jest na glosnik - poczytaj troche

Skomentuj

Ha, czyli jednak miałem rację <bóg> :]

Skomentuj

sowa16, daj znać jak głośnik gra, jestem ciekaw:)

no i śmiało możesz podłączyć

Skomentuj

Zasada jest taka ze rezystancja jest jedna skladowa(rzeczywista) impedancji , dla pradu zmiennego dochodzi do rezystancji jeszcze reaktancja indukcyjna w tym przypadku ktore razem tworza dopiero impedancje wiec warto czasem odrozniac impedancje od rezystancji.
                          Dodam ze w rezonansie impedancja napewno wzrosnie,co lepszy producent podaje wykresy impedancji swoich glosnikow w funkcji czestotliwosci .

Skomentuj

Powineń działać ale dobrze ale bedę większe zniekształcenia ale tyle to tam nawet nie usłyszysz jedynie jakie zagrożenie to jak dasz na max i dobrze nie bedz8e się chłodził to może pasć ale ja w to wątpie 2.8omh to nie tak mało jeszcze kable to ok 4 będzie
                            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zrobiłem ten sub :mrgreen:
                              Działa bajecznie :wink:
                              Gra czysto i dynamicznie a jak sie go podkręci to może szklankę z biurka zrzucić :twisted:
                              Ale teraz mam inną prośbę a mianowićie trzeba jakieś monitorki zrobić i tu właśnie nie wiem jak to zrobić czy w monitorki wsadzić tylko wysoko i średniotonowe głośniki.
                              Mają to być kolumienki podłogowe zastanawiam się nad zrobieniem tych:
                              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9904
                              Pieniądze jakie mogę wydać na monitorki to około 800zł mają być solidne i czysto grające, stawiam na jakość a nie na cene.
                              Proszę o pomoc.

Skomentuj

No to w koncu monitorki czy podłogówki? Zdeyduj się :wink: Teraz na poważnie. W kolumny oczywiście powinieneś wsadzić głośnik niskotonowy (nie dużej średnicy) i wysokotonowy (jeśli ma być 2-way). Subwoofer jest natomiast po to, aby dopełnić pasmo którego nie są w stanie poprawnie odtworzyć kolumny. Możes skopiować tę konstrukcję. STXy niezbyt dobrze odtwarzają bass (w sumie to bazuje na opinii urzytkowaników) wiec subik będzie Ci ładnie pasował do tych kolumn.

Skomentuj

jezeli masz juz takiego suba to bym pomyslal nad czyms lepszym niz STXy. moze visatony lub jakis monacor....

jakbys sie postaral to bys sie zmiescil w kosztach z tym http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9898
                                  a to juz jest zdecydowanie lepsze niz STXy. rozmiar idealny do wspolpracy z subem

lub to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9350 tylko ze z jednym niskotonowym

Skomentuj

Czaruję...
                                  X