Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stk do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stk do samochodu

Witam a wiec czy moze ktos polecic mi jakis uklad stk o mocy od 80 do 100W i tu wazne zeby chodzil na 4 omy. tak jak pisalem kiedys postanowilem zrobic wzmacniacz Ca Diy tak wiec przetwornice juz poskladalem i poczatkowo mialbyc tam symasym stereo ale po dluzszym przemysleniu postanowqilem zrobic cos scalonego ze wzgledu na miejsce oraz czynniki panujace w samochodzie. Moglbym oczywiscie wybrac tda 7294 albo 93 jednak stki sa po 2 kanaly w jednej obudowie no i lepiej ponoc graja :mrgreen:
    Pozdrawiam!!!

Tak ale gdzie ty dostaniesz orginała bo podróby nie kupuj bo szkoda nerwów i kasy a tak to 2x100W to coś z stk4241/42
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Imho taniej będzie jakiegoś samochodowego wzmaka kupić :)

Skomentuj

STK to glownie podroby a one padaja bardzo szybko. jezeli ma byc szybko to zastosuj TDA. jezeli ma to dobrze grac to rob symka na najtanszych elementach...

takero, ale liczy sie satysfakcja :razz:
        ja robie symka od podstaw a przeciez taniej i szybciej byloby kupic jakis uzywany...

Skomentuj

Pawel S. widze ze wiesz o co chodzi dla mnie tez liczy sie satysfakcja nie tylko kalkulacja :mrgreen:
          A na tme tez nie bedzie nic oryginalnrgo?? Ogladalem ceny to tam sa te uklady duzo drozsze niz gdzie indziej i jako producent wypisane sanyo.
          Na stk zachorowalem jakies 2 dni temu kiedy to roznierajac stary gramofon czy cos takiego w ktorym zamiast gramofonu byl odtw cd zamontowany i ten zestaw gral z 25W kolumnami i zawsze sie dziwilem dlaczego w tak starym sprzecie jest taki doby bas i w ogole i podczas rozbierania wlasnie trafilem ne stk tyle ze on ma tylko 2X7W to troche malo do wozy tym bardziej ze zwykle radio ma 2 razy wieceej
          Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-06-30, 09:46 ]
          Patrzylem na tego stk 4241 i na tme kosztuje 40 zl netto :http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...stk+4241&idp=1
          Jednak patrzylem w note katalogowa i niestety nic nie jest napisane o pracy z obciazeniem 4 om a to wazne, czy wystarczyloby amniejszyc napiecie i latalby w 4 om??? http://www.elenota.pl/pdf/Sanyo/stk4241v.pdf
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

to masz niecale 50zl za samego scalaka + przesylka + trawienie plytek + elementy.
            ja bym wolal dolozyc troche kasy i zrobic symka. jak sie bardzo postarasz to sie zmiescisz w 100zl za stereo

Skomentuj

PAwel mysle ze masz racje i juz sie wyleczylem chyba z stk bo poczytalem troche na elce i mi sie odechcialo ten w tme to tez podroba w cybortechu maja ponoc oryginaly i podroby no i oryginal stk 4241 kosztuje 70 zl to ja dziekuje. a podroby za 30 to nie kupie bo to kasa wyrzucona w bloto. a moze napiszesz na czym mozna oszczedzic ??
              bo najwiekszy problem to chyba tranzystory gdzie nie ma wszystkich w jednym sklepie i trzeba placic drugie tyle za przesylke :mad:
              te tranzystory koncowe to chyba mozna kupic na allergo za 8 zl para no to bym jeszcze przebolal ale potem reszta pierdolek z 10 sklepow i elementy to 100zl a przesylki to drugie 100zl :???:
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

oszczedzasz wlasnie na przesylkach i "super" elementach
                Zamieszczone przez dulin7
                najwiekszy problem to chyba tranzystory gdzie nie ma wszystkich w jednym sklepie
                ja kupilem wszystkie w www.aprovi.com.pl kosztowaly mnie 50zl z przesylka ale bralem wiecej tych mniejszych

jak zrobisz sam plytki to masz juz zaoszczedzone 20zl :razz:

Skomentuj

Oczywiscie ze jak wzmak diy to i plytki samorobki a sklep tani na prawde . a jak juz tak po taniosci lecimy to moze zastosuje rezystory metalizowane 1%(taki sknera to juz nie bede i nie dam weglowych) tyle ze o takiej mocy jak na stronie autora symka a wiec 0,25W zamiast 0,6W jak wiekszosc daje?? :twisted:
                  No i jeszcze tak nie na temato bo nie chce zakladac nowego.
                  A wiec jak wzmak ma pobor pradu z jednej galezi np.2,5A to diody w mostku musza byc na co najmniej 2,5 A karzda czy na 5A bo to zasilanie symetryczne?
                  Nie piszcie ze kup gotowy mostek na 30A bo pewnie tak zrobie ale chce wiedziec bo mam troche diod w domu i jak by powstawaly jakies takie konstrukcje typu zeby tylko gralo to moge wykorzystac.
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

A wiec jak wzmak ma pobor pradu z jednej galezi np.2,5A to diody w mostku musza byc na co najmniej 2,5 A karzda czy na 5A bo to zasilanie symetryczne?
                    raczej 1,25A bo przeciez w mostku masz 4 diody. ale dla pewnosci daj wiecej

sklep tani na prawde
                    w humie taniej ale niemieli wszystkiego...
                    rezystory jaknajbardziej metalizowane ale niekoniecznie 1% - no chyba ze masz tanio...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      raczej 1,25A bo przeciez w mostku masz 4 diody. ale dla pewnosci daj wiecej
                      To tak jest na prawde??? tak jak pisalem mostek pewnie kupilbym gotrowy tyle ze jestem bardzo ciekawski i pytalem z ciekawosci :mrgreen:
                      Na aprovi 1% metalizowane kosztuja 80gr za 10 szt to mysle ze nie tak zle tylko czy dac te 0,25W bo 0,6W nie ma na aprovi a taki swobodny dostep do sklepu to mam 20km i to tylko weglowe za 20gr to nie chce.W wykazie elementow jest napisane ze rezystory metalizowane 250mW a wiec dam takie i spokoj.
                      Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-07-01, 09:05 ]
                      A czy mozna zastapic te kondy silver mica jakimis innymi?? ceramikami czy foliowymi bo nie chce placic za konda 1,80 skoro pewnie nie uslysze roznicy :mrgreen:

Skomentuj

Na aprovi 1% metalizowane kosztuja 80gr za 10 szt
                        na allegro 3,66/100szt :razz:

daj najzwyklejsze elementy bo ten wzmacniacz i tak gra bardzo dobrze na dowolnych elementach

Skomentuj

na allegro 3,66/100szt
                          Tak tyle ze do czego mi tyle takich samych rezystorow??? nie planuje produkcji seryjnej :razz:
                          A n o i bedzie problem z tymi 2W rezystorami to bede musial dac chyba weglowe :cry:
                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Pawel S., inną sprawą jest robienie wzmaka domowego od podstaw zamiast kupna używki, też diy (którym ja szczerze mówiąc mało ufam, z nielicznymi wyjątkami) , a inną robienie wzmaka (tym bardziej nie małej mocy) do samochodu zamiast kupowania firmówki.
                            Tu nie chodzi o satysfakcje , lecz o względy bezpieczeństwa i praktyczność.
                            Jedynie pewne samochodowe wzmaki Irka pod tym względem dorównują fabrycznym - przynajmniej z tych diy CA wzmaków które widziałem.
                            Byłem za to świadkiem strzelających scalaków, wybuchających przetwornic itd i to mi wystarczy. U mnie na 1 miejscu jest zawsze bezpieczeństwo - nie chce pewnego dnia idąc po samochód stwierdzić że zostały z niego tylko zgliszcza...
                            Nieciekawą sprawą jest też obudowa, bo chciał, niechciał i tak trzeba kupić jakiegoś spalonego vk czy inne gówno tylko po to żeby dostać car audio bude ze specjalnymi zakręcanymi złączami które ciężko jest kupić w detalu.
                            Wniosek jest taki że móc można, tylko po co ?
                            Szczególnie wśród budżetówek nie ma to większego sensu bo prócz satysfakcji i tego dziwnego uczucia gdy idziemy do garażu nic konkretnego nie dostajemy...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              Jedynie pewne samochodowe wzmaki Irka pod tym względem dorównują fabrycznym - przynajmniej z tych diy CA wzmaków które widziałem.
                              Od Pana Irka bedzie przetwornica :razz:
                              Co do tych wybuchajacych przetwornic to moze widziales "cudowne" pajaki ze strony Mdcsa??? Ja zrobie wszystko na plytkach drukowanych!!!
                              A obudowa no to moge kupic jakiegos wzmaka spalonego to jeszcze duzo czesci bedzie :mrgreen:
                              Dzisiaj zrobilem pajaka przetwornicy Mdcsa i powiem szczeze niech On sobie pisze na tej stronie co chce ale pajak nie jest super solidny, nigdy bym tego do auta nie wsadzil !!!
                              Pozrdawiam!!!

Skomentuj

W tej przetworce tylko trafo od MDCSa było, całość na płytce, tylko co z tego ? ;]
                                Ciekawi mnie od jakiego wzmaka kupisz bude (i za ile ?) taką aby wszystko weszło i było zapewnione odpowiednie chłodzenie.
                                Szukalem (i nadal szukam) obudowy do 50w wzmaka do suba do wozu - też na przetworce, na allegro za jakiegoś vk pokiereszowanego i do tego spalonego chcą 50zł , wole nie wiedzieć ile trzeba zapłacić za coś większego.
                                DO tego stk ~100zł w najlepszym wypadku.
                                Jak chcesz robić to rób, ale opłacalne to nie będzie pod żadnym względem :P
                                Jakoś specjalnie się nie zdziwie jak za miesiąc zobacze temat w dziale elektronika "czemu mój wzmak nie działa? :( " :)

Skomentuj

Obudowe to mysle kupic nie z allegro tylko jak sie nadazy jakas okazja a tych u mnie w miescie nie brakuje :mrgreen:
                                  Brak komus na piwo to sprzedaja co maja za grosze takim na przyklad sposobem kupilem wzmaka ze zjarana koncowka mocy reszta calkiem ok i za 20zl mialem i bude i duzy radiator i trafko i kupe czesci elektronicznych :razz:
                                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

tzn w wozie mieć wzmak w "domowej " budzie ?

No ale dobra, zrób tego wzmaka, a potem porówna się go z firmówką jakąś :P

Skomentuj

tzn w wozie mieć wzmak w "domowej " budzie ?
                                      Nie nie nie po prostu jak udalo mia sie kupic wzmacnacz do domu to moze i uda sie kupic jakis zajezdzony samochodowy.
                                      Pozdawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                      X