Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Własny piec

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Własny piec

Przede mną długie wakacje. Zamierzam zrobić piec do gitary. Chcę to zrobić dobrze więc od począdku chce się konsultować z wami.
    Na dniach kupuje głośnik:
    http://eltaj.pl/speakers/hwc8-12ma300.htm
    To nie ma być drogi piec więc myśle, że głośnik jest dobry jak za taką kase.

Wzmacniacz mam stereo na 4 tranzystorach po dwa parami. Nie bardzo wiem z czego jest wyjęty. Wiem tylko że działa. Jeden z tranzystorów to TIP3055S, a drugi to 2955. Trafo od tej końcówki ma 160W, kondensatory 2*6800uF, 40V. Wydaje mi się że końcówka jest całkiem niezła i chcę jej użyć. Przydałby sie tylko to zmostkować żeby się jeden kanał nie marnował.

Przedwzmacniacz mam z kitu Nord elektronik NE099. Już zmontowałem i działa. Niestety nie ma on regulacji barwy a raczej by się przydała, więc może macie jakiś pomysł jak to prosto i dobrze zrobić?

Czekam na wasze porady i uwagi. Z góry dzięki.

regulacje barwy też spoko w jakimś kicie znajdziesz. Co do całego pieca to popytaj na www.elektroda.pl tam jest kilka osób które się na tym dobrze znają:)

Skomentuj

w piecu do gitary najważniejszy jest głośnik. bez niego po prostu nie uzyskasz zadowalających efektów.
      ten mimo, że tani raczej bym odrzucił. chyba, że grasz tylko czystym dźwiękiem, lub bardzo, ale to bardzo delikatnym crunchem. ewentualnie można by poexperymentować z cewką ~1mH lub (i) odciąć tą tubkę ze środka. ale obawiam się, że przester i tak będzie bardzo nieprzyjemny.

za 200-300pln możesz mieć któregoś celestiona lub eminance.
      przy takich, rzeczywiście gitarowych głośnikach możesz dać po prostu dowolną końcówkę mocy i przedwzmacniacz gitarowy chociażby: http://sound.westhost.com/project27.htm
      ale w sumie polecał bym skopiować coś fabrycznego na lampach. full schematów znajdziesz chociażby tutaj: http://tremolo.elektroda.net/

Skomentuj

No wiem, że droższe firmowe głośniki będą lepsze ale ja chce zrobić coś taniego i wykożystać to co już mam. Jak narazie, ok 2 lat "gram" na wieży więc myśle że na początek nawet ten alphard mnie zadowoli. Swój pomysł konsultuje z wami bo niechce zrobić totalnego szajsu. Końcówka, którą posiadam jest chyba całkiem niezła. Transformator jest całkiem spory i całość jest na ładnej firmowej płytce z zasilaczem. Nie wiem skąd to wyciągnięte jest. Chcę ją zmostkować i nie wiem jaki układ użyć do odwrócenia fazy. W sieci troche tego jest ale każdy ma inny pomysł a ja chce coś prostego i sprawdzonego, więc co polecicie?
        No i ta regulacja barwy. Może da się jakoś ten mój kit ulepszyć żeby to dorobić?

[ Dodano: 2004-06-27, 16:48 ]
        Właśnie znalazłem coś takiego na allegro:
        http://allegro.pl/show_item.php?item=27392412
        Można by na tym zrobić piecyk bez mostkowania w stereo. Tylko czy będą się nadawać te głośniki?

Skomentuj

Co do tych glosników to jak sie nie myle sa to glosniki 16cm. Pewnie sobie policzyles ze 16+16 jest 32 wiec mambrana jest o 2cm wieksza od tego alpharda. Też tak kiedys robilem ale nie mozna zopomniec o podstawowych wzorach z matematyki. Wzór na pole kola:). Na twoim miejscu zastosował bym juz tego alpharda. niz te stare tonsile. niewiadomo w jakim sa stanie poza tym ten alphard jest szeroko pasmowy a tonsile raczej takie nie sa.

A co do mostkowania to wystarczy zwykły inwenter na lm358 jak niewiesz jak to podlaczyc to powiedz narysuje ci schemacik

Skomentuj

Wzory na powierzchnie znam. Poprostu na początku myślałem że zrobie coś na 2 głośnikach ok 20cm żeby wzmacniacza nie mostkować. Potem wybrałem tego alpharda. A teraz znalazłem te tonsile na allegro i chciałem się spytać. Też myśle że są troche małe.
            Jeśli możesz to narysuj ten schemacik i czy może można użyć tl071?

Skomentuj

Co do regulacji barwy to jest tak ... przeamp gitarowy---> preamp liniowy---> końcówa--->głośnik
              Więc nieprzejmuj siętym że w preampie gitarowym niema regulacji barwy to nigdy jej niema. Tam jest tlyko Gain czyli czułość . To cośjak Volume ale inne :P Poprostu kup sobie regulator barwy i już. Proste jak drut :) Pozdrawiam

Skomentuj

Dzięki wovo. Może mógłbyś jakiś kit polecić?

Skomentuj

słuchaj niewiem ile kosztuje ten alphard ale za 300zł możesz mieć juz bardzo przyzwoity głośnik eminence legend122 a myśle że i za 200zł coś się znajdzie leprzego od Alpharda.....

Skomentuj

Rezystory R1 i R2 zaleza od rezystancji wejsciowej wzmacniacza jezeli jej nie znacz to daj rezystory 100k napewno bedzie działać

Zapomniałem dodać mozesz zastosowac dowolny wzmacniacz operacyjny

Skomentuj

w sumie to poszukaj. Ale pamiętaj. To niema być preamp liniowy tylko liniowe regulator barwy !!! jak dasz drógi preamp to niebędziesz overdrivea albo innego przestara potrzebować:) A jeśli mogę coś polecić to włóż tam już sobie jakiś przester lub efekt też :) to jest fajne sprawa. ja mam piec zrobiony gdzie mam metal zona, chorusa i overdrivea jest na TDA7294 do tego przeamp lampowy ale niemam regulacji barwy bo mój Mayosnes ma to na "pokładzie". Pozdrawiam

[ Dodano: 2004-06-27, 17:34 ]
                      NE 092 będzie chyba dobry :) Pozdrawaiam

Skomentuj

No ja też mam jakąś regulacje w gitarze. Przesteru nie będe dawał bo mam oddzielnie, zresztą można póżniej dołożyć. Robie sobie efekt tremolo-vibrato ze strony elektroda.pl ale nie chce coś działać. Gitara gra jak grała i nic się nie zmienia :(.

[ Dodano: 2004-06-27, 17:38 ]
                        p.s. Ten alphard kosztuje 55zł :)

[ Dodano: 2004-06-27, 19:26 ]
                        A co sądzicie o tym jako regulacja? Brakuje tylko średnich tonów. Układ jest pasywny, chyba to nie przeszkadza bo ten mój przedwzmacniacz daje i tak mocny sygnał.

[ Dodano: 2004-06-27, 19:28 ]
                        Oto schemat:

[ Dodano: 2004-06-27, 19:31 ]
                        Nie moge wysłać :(

[ Dodano: 2004-06-27, 19:33 ]

[ Dodano: 2004-06-28, 11:34 ]
                        A co o tym sądzicie?
                        http://allegro.pl/show_item.php?item=27216429

[ Dodano: 2004-06-28, 17:21 ]
                        No powoli zaczynam zbierać komponenty. Przydałby się jeszcze jakiś reverb. Może macie jakiś ciekawy ze schematem?

Skomentuj

Zmęczony ten GDS :/

Skomentuj

Odpuść sobie ten glosnik wyglada jak by go torturowali niewiadomo w jakim stanie jest zawieszenie. Na twoim miejscu nie kupował bym starych glosników. Chyba najlepszy jaki wybrałeś to był ten alphard

Skomentuj

Też tak myśle. Ten alphard chyba nie jest taki zły. Na eltaj.pl napisali, że do gitary więc może coś w tym jest.

[ Dodano: 2004-07-16, 09:50 ]
                              Kupiłem już tego alpharda. Bez obudowy gra jak dla mnie całkiem w porządku. Oczywiście niema wogóle niskich tonów ale średnie z gitary so OK jak dla mnie. Teraz mam dylemat z obudową bo na eltaj.pl proponują 3 warianty i wszystkie w zamkniętej. Piece które widziałem zazwyczaj były w otwartych abo półotwartych i teraz nie wiem co robić. Jeżeli zamknięta to jaki litraż?

Skomentuj

Czaruję...
                              X