Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MonoBlock na BD249A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MonoBlock na BD249A

Witam,

posiadam od jakiegoś czasu monoblock na 2x BD249A, jest to niemiecka aplikacja, nawet nie wiem z czego wyjęta, tylko mam jeden problem,
    natomiast jest zasilana 2x38V.
    I tu rodzi się moje pytanie, ponieważ posiadam trafo 120Watt ( mocowo powinno starczac do tej aplikacji bo ma ona teoretycznie ponad 100Watt, ale odejmujac wszystkie straty na elementach i moce, to bedzie miala okolo 100Wat.) tyle ze ma ono 2x28V. Czy dało by się jakoś to podłączyć żeby działało? wiem że po mostku będzie wyższe, tylko nie wiem o ile, ewentualnie mam jeszcze trafa z Zodiaków, tez 100Watt, czy dało by się jakoś kilka tych traf złączyć żeby uzyskać takie lub podobne napięcie? rzecz jasna już wyprostowane :))

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
    Korab

Za kondami bedzie okolo +/- 39V a wiec wystarczy tak na przyszlosc to napiecie po odfiltrowaniu w zasilaczu bedzie 1,41 raza wyrzsze od napiecia trafka.
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

no dobrze, ale z tego co wiem to po podłączeniu obciążenia to to napięcie jeszcze opadnie.. i chodzi właśnie o to czy będzie wystarczające

Skomentuj

od napiecia zalezy tylko moc wyjsciowa weic jak bedzie troche mniej to sie nic nie stanie. Parka tych tranzystorow powinna wytrzymac nieco ponad 100W z trafem ktore posiadasz bedzie tyle na 4omach i nieco mniej na 8.

Skomentuj

aha. Dzieki wielkie, w takim razie zabieram sie za podłączanie :)

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-07-28, 11:45 ]
          no tak... tylko jeszcze jeden problem.. jak zrobić mostek do tego trafa żeby mieć napięcie + i - (dwa symetryczne czy jak sie to nazywa...) ?? bo zapomniałem... :???: :oops:

Skomentuj

musisz mieć trafo z 4 kablami odchodzącymi od uzwojenia wtórengo, z takim samym napięciem (albo mieć 2 takie same trafa), z 2 kabli robisz uziemienie, a z pozostałych 2 masz + i - po wyprostowaniu

Skomentuj

aaa...eee... to ja mam trzy przewody... dwa napięcia i tak jak by masa. nie wiem dokładnie jak sie to nazywa, transformator z odczepem czy jakoś tak, w kazdym bądź raze pomiędzy dwoma napięciami jak zmierzę to jest ok.50V, a pomiędzy jednym napięciem a tą masą 28V. więc myślałem żeby zrobić prostownik jednopołówkowy, tak to się chyba nazywa, na dwóch diodach. mogło by być coś takiego?

Skomentuj

Tak:
                Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                X