Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz 8omh a kolumny 4omh czy można uratować wzmak??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz 8omh a kolumny 4omh czy można uratować wzmak??

Witam i przepraszam za głupi temat.
    Mam wzmacniacz LUXMAN LV-111 i on jest na 8omh a kolumny mam na 4omh (i nadotatek spalona końcówka) i mam pytanie czy jak wymienie trany na tip35/36C(albo BD250C/249C) to nie spale końcówki mocy na 4 omh??/
    bo orginały to 2sd1047/2sb817
    Jak ktoś ma jakieś pomysły jak zrobić zx wzmaka 8omh na 4omh no niech napisze tylko nie takie że "graj ciszej to wytrzyma"
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

A obniżyc napięcia nie mozesz?? :razz:

Skomentuj

no nie szkoda na mocy a przeciesz i tak trany są zwarte to moge wymienić na mocniesze

Skomentuj

mocniejsze tranzystory nie zaszkodza tylko ze teraz trafo bedzie przeciazone i mostek prostowniczy przy okazji w dodatku moga zabezpieczenia pradowe sie uaktywniac.

Skomentuj

A on ma zabezpieczenia bo nawet nie wiem ?? no tak ale nie będe grał na maxa a mostek to dam inny bo tam są dody 5A

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            mocniejsze tranzystory nie zaszkodza tylko ze teraz trafo bedzie przeciazone i mostek prostowniczy przy okazji w dodatku moga zabezpieczenia pradowe sie uaktywniac.
            przy wymianie tranzystorów mocy końcowej na mocniejsze wcale nie bedzie trafo przeciażone ani mostki prostownicze. Nic nie ulegnie zmianie!

Daj rezystor 4ohm o odpowiedniej mocy stratnej szeregowo z cewką głośnika.

Wzmaka 8ohm na 4 ohm da się przerobić ale trzeba by było wypatroszyć połowe elementów z koncówki mocy i znać się nie lada na tym.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
              Daj rezystor 4ohm o odpowiedniej mocy stratnej szeregowo z cewką głośnika.
              no tak ale ja nie chce grzejnika w domu tylko cała moc ma isć na cewke:P

Skomentuj

Rozbroil mnie kolega z tym rezystorem. Ze mnie elektronik to jak z nie powiem czego traba ale sie interesuje i nie poradzilbym nikomu tego to jak tak to moje rozwiazanie ze zmiejszeniem napiecia bedzie lepsze na pewno
                Zamieszczone przez El_liero
                przy wymianie tranzystorów mocy końcowej na mocniejsze wcale nie bedzie trafo przeciażone ani mostki prostownicze. Nic nie ulegnie zmianie!
                Jak moze nic nie uledz zmianie skoro zmniejszy sie impedancja do 4 om a wiec 2 razy wiekszy prad poplynie przez trafo i mostek ktore sa pewnie policzone dla 8 om.
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

wymiana tranzystorów nie zmieni impedancji wzmaka !

Nik > nie wykombinujesz nic... "graj ciszej"

albooo... dorób sobie chłodzenie azotem

Skomentuj

Ale przeciez napisal ze chce podlaczyc kolumny 4 om !! a wiec wzmak musi da 2 razy wiecej pradu.
                    Tak mi sie wydaje ale ja sie nie znam a wiec moge nie mniec racji :razz:
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                      Ale przeciez napisal ze chce podlaczyc kolumny 4 om !! a wiec wzmak musi da 2 razy wiecej pradu.
                      Tak mi sie wydaje ale ja sie nie znam a wiec moge nie mniec racji :razz:
                      Pozdrawiam!!!

poczytaj o prądzie zwrotym na tranzystory mocy końcowej

[ Dodano: 2007-08-11, 23:03 ]
                      i po drugie około 2x mniej prądu :!: ( i tak źle to ujołem... )

[ Dodano: 2007-08-11, 23:16 ]
                      nik > taka ciekawostka > :twisted:
                      http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...j=AX50WR%204R7
                      http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...kaj=RTO50F4.7R

i najlepsze ( z tym to do wzmaków estradowych możesz lecieć :P ) >
                      http://www.tme.pl/katalog/index.phtm...=AX300WR%204R7 :mrgreen:

ale tak jak mówię... jedyne sensowne rozwiązanie to nie hałasować kiedy jest zła impedancja podłączona pod wzmacniacz. Tak to bywa

pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                      X