Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana czestotliwościw filtrze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana czestotliwościw filtrze

Witam
    Mam filtr w subwooferze który odcina mi pasmo przy 150Hz jest to filtr lc dokładnie cewka podłączona szeregowo i dwa kondy połączone równolegle kondy maja po 47uF (elektrolit ale bez określonej polaryzacji) i monolit 2,2uF czyli razem 49,2uF, ile henrów ma cewka nie wiem gdyż nie mam odpowiedniego miernika można to wyliczyć ale nie znam wzoru. Chciałbym ten filt przerobić żeby mi odcinał pasmo przy 60Hz lecz nie zmieniając cewki. Wydaje mi sie że wystarczy dołożyć pojemności ale nie wiem ile czy ktoś mógł by mi wyliczyć jaka musi być pojemność dla tych 60Hz
    pozdrawiam

musiałbyś zmienić i cewke i konda ...

Zapomnij wogóle najlepiej o filtrach pasywnych do suba, szczególnie takich o fc 60hz

Skomentuj

Coś mi sie zdaje że źle mówisz to jest sub na głośniku gdn20/40 wiec dużej mocy nie potrzeba. Wzór jest zawsze ten sam tylko ze z niego wychodzi mi ze cewka ma 47H i żeby było 60Hz trzeba zwiększyć pojemność do około 90uF

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzysiek_1855
        to jest sub na głośniku gdn20/40
        świetny głośnik na suba :)
        wiec dużej mocy nie potrzeba.
        a jakie znaczenie ma tu moc ?
        Wzór jest zawsze ten sam tylko ze z niego wychodzi mi ze cewka ma 47H i żeby było 60Hz trzeba zwiększyć pojemność do około 90uF
        47H ? coś sporo ... Zanim opublikujesz kolejne takie wyniki to wpierw je przemyśl i przeanalizuj...
        Ale wpierw sprawdź ceny cewek na www.polink.com.pl
        Te 150hz też między bajki włóż...

Skomentuj

Takis sprytny to wylicz mi l z wzoru f=1/2piLC
          Taki miałem na analogu
          Jak nie chcesz pomóc to sam spróbuje metoda prób i błędów a jak mi wyjdzie to nie omieszkam napisac

Skomentuj

Nie ma sie co denerwować,pasywka w subie to zło.Ogromne zło.Nie dość że straty to i stromość beznadziejna.Sugeruję przejście na filtr aktywny ze stosownym napędem.

Skomentuj

No a jak by przerobił filtry we wzmacniaczu??
              Zasilam go tda7294 i nie spali sie bo tda pracuje przy 4 ohm a głośnik ma 8ohm i idzie połowa mocy. Cewka ma 1.1 ohm to może mocy może troche sie tracić . W tda są filtry górno i dolno przepustowy. Górnoprzepustowy jest dobrze bo ustawiony na 20Hz najwyżej zmienić coś w dolnoprzepustowym ma on rezystor 150ohm i dałem mu konda 2u2 ale za wysoko odcina bo jeszcze dobrze słychać średnie. Jakiego dać tego konda albo inny rezystor. Mam ich mnóstwo z demontażu
              A co do głośnika to sie nie nabija bo na pokój 20m2 to jest bardzo dobry

Skomentuj

A co do głośnika to sie nie nabija bo na pokój 20m2 to jest bardzo dobry
                koledze chodzilo o to ze ten glosnik wyjatkowo dobrze nadaje sie na 2 drogi bo basu z niego niezawiele...
                filtr pasywny jest malowydajny w subie i w dodatku drozszy od aktywnego!! zamow sobie jakis gotowy filtr np w carton audio i uslyszysz roznice

Skomentuj

Czaruję...