Niedlugo kacze robic tylne satelitki i juz bedzie gotowe KD no i mam problem w zwiazku z tym ;/. Nie wiem jak podlaczyc komputer do amplitunera zeby byl dzwiek 5.1 ;/. narazei mam podlaczone tak ze wychodza 3 kable z komputera i ida do wyjsc amplit. : Sub In, i IN L i R :) (Yamaha RXV440). nie wiem co tu jeszcze pisac, jak ktos podlaczal amlit. do kompa tak zeby bylo 5.1 to powinien wiedziec o co mi chodzi. aha. co do karty dzwiekowej to jest to SB Live 1024 ( 5.1, wczesniej byl podloczony zestaw Creative Inspire 5100)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak podlaczyc amplituner KD do kompa ( dzwiek 5.1)
Collapse
X
-
Człowieku, dlaczego nie podłączysz tego cyfrowo??????
Live'a daje ci wyjscie cyfrowe koaxialne (zołte gniazdko) wtedy do podączenia potrzebny tylko jeden przewód ekranowany zakończony czinczem przy ampli.
Odpadnie możliwośc korzystania z EAX ale za to dekodowaniem DD i dts zajmie sie porzadny dekoder jakim jest Twoj ampli.
a dzwiek stereo bez problemów przy pomocy PCM.
TANIE I PROSTE !!
Baczność!!
Wykonać!!!
Spocznij!!
:-)
Pozdrawiam
-
Ja do swojej Yamaszki mam podlaczonego kompa poprzez wyjscie cyfrowe, optyczne. Dzwiek zintegrowany na plycie Abit NF7-S 2.0 ktora ma kodowanie Dolby Digital a ampli ma dekoder. Do stereo bardzo dobrze sie spisuje PCM. Jak nie masz wyjscia cyfrowego to dorzucisz dwa kabelki i po klopocie.
Pozdro
Dexter
Skomentuj
-
Jeśli masz płytę główną z wyjściem cyfrowym (optycznym) to łączysz ją światłowodem ze swoją yamahą, jeśli masz tylko tego sb to pozostaje cyfrowe koaksjalne albo (na co raczej się nie zdecydujesz ze względu na wysokie koszty) zakupienie specjalnego dydykowanego śledzia z wyjściem optycznym. Przy odpowiednio ekranowanym przewodzie nie będzie różnicy w jakości połączenia.
Skomentuj
-
no wiec nie mam wyjscia optycznego w kompie ;/. w karcie dzwiekowej mam same wyjscia typu jack. no wiec co mam zrobic? wyjsc ekranowym kablem z zoltej "szparki"na SB Live, i tym kablem isc do ....??? Digital Input ( CD)? i co dalej? dzwiek powinienem miec, jesli na amplitunerze mam ustawione na VCR? bo jesli tak to mam zrobic to nie ma dzwieku ;/, przelaczalem tez na CD i reszte programow i nigdzie nie ma dziweku, moze zly kabel? bo wziolem antenowy
podobnie wyglada
Skomentuj
-
Trzeba wejść w ustawienia amplitunera "set menu" i tam (w którejś z pozycji) przyporządkować wejście cyfrowe koaksjalne do wybranego źródła dźwięku (dvd, vcr …). Jak to zrobisz to wejdź w surround mixer ( oprogramowanie do karty dźwiękowej ) i włącz wyjście digital, następnie w ustawieniach odznacz dekodowanie dźwięku ac3. Jeśli po tym zabiegu nie uświadczysz dźwięku to ściągnij i zainstaluj ten program http://ac3filter.sourceforge.net/ a w jego ustawieniach wybierz wyjście spdif.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez greg00hm, no to cyfrowe czy optyczne bo to jest roznica chyba :),
Pozdro
Dexter
Skomentuj
-
hm, no ta instrukcje oczywisie mozesz wyslac :), moze cos nowego sie dowiem :) ( greg00@o2.pl ). no i dalej mam problem. podlaczyc podalczylem tak jak trzeba w/g mnie. na amplitunerze pokazuje przy tym polaczeniu PCM czyli chyba wporzadku, jak slucham muzyki jest ok, ale wlaczam film no i dupa ;/. w programie KX wziolem test no i graja mi tylko tylne glosniki ;/. znaczy przednie kolumny graja mi jako tyły, kilkam zeby zamienic przod z tylem no i nic sie nie dzieje, dalej jest tak samo. Na ampliutunerze pokazyje ze graja L i R z przodu czyli w amplitunerze jest ok, nie mam pojecia jak zrobic zeby bylo dobrze ;/, myslalem ze sie znam troche na komputerach, ale teraz widze swoje braki ;/.
Skomentuj
-
Zółte gniazdko zawiera dwa sygnały cyfrowe.
Jak każde złącze jack stereo (bo takie zastosowano do wyprowadzenia sygnałów cyfrowych) posiada dwa wyjścia (cyfrowe).
Dlaczego dwa? Live 1024 nie posiada KODERA DD, wiec jak wyprowadzić na zewnątrz cyfrowo 4 kanałay (karta 4 kanałowa)? Za pomocą PCM i jednego złącza SPDIF mozna tylko 2 kanały, wiec aby wyprowadzić wszystkie trzeba tagich gniazd dwa razy wiecej. Zostało to wymyslone po to aby możnabyło podłączyć cyfrowym łączem kolumny kreatiwa 4.1. Juz dawno sie ich nie produkuje bo sami przyznacie ze pomysł był drętwy.
Tak sie składa ze Windows widzi w Live tylko jedno gniazdo cyfrowe (dla sygnałów przednich) Dlatego też własnie to gniazdo jest uzywane jako port dla danych DD z filmów DVD i DivX (te ostatnie pod warunkiem ze maja taką sciezkę).
Jak wiadomo dzisiejsze ampli mają tylko jedno aktywne na raz wejscie cyfrowe wiec podłączanie obydwy gniazd z Live'a mija sie z celem.
Jeśli podłączysz do ampli to gniazdo które zasila kanał przednie (w opisie techn do Live'a ma ono niższy index) to w sytuacji kiedy strumien DD z jakiegoś filmu nie bedzie zajmował tego złącza bedziesz słyszał to co słychać na analogowym wyjsciu kanałow przednich (w tej konfiguracji zapomnij o efektach EAX bo przeciez uzywaja one 4 głosników a Ty masz w ampli tylko stereo). Jesli ogladasz film z AC3 to wtedy po zączu cyfrowym leci strumien DD który jest dekodowany w ampli na 6 kanałów.
Uff. Ale sie rozpisałem.
Proponuje oprawic tekst w ramke :-)
PS
Ale to nie koniec możliwości Live'e
Pozdrawiam
Skomentuj
-
no fakt, rozpisales sie troche, ale ja nie do konca z twojego postu wiem jak mam podlaczyc tak zeby bylo oki :).Mam rozumiec ze z jednego wyjscia cyfrowego podlaczanego do ampli. nie bedzie dzwieku 5.1 ;/ hmm...
Napiszcie mi prostym ludzkim jezykiem :). mam wyjsc z SB do AMP. ekranowanym kablem, ze zlacza Digital do wejscia Digital, tak? ale czemu graja mi kolumny jako tylne satelitki ??? podlaczone kolumny mam dobrze :). centralny tez mam podlaczony, ale tez w fomach go nie slychac ani w tescie KX.
Skomentuj
-
Bardziej szczegółówo:
Do wyjscia cyfrowego w Live 1024 wkładasz taką wtyczkę jak na rys2. Jest to najzwyklejszy na świecie wtyk mini jack stereo. W tym momencie nalezy podkleślić ze wtyk mono NIE NADAJE SIĘ do tego celu.
Na wtyku tym w werscji analogowej znajdują sie 3 pola, masa, sygnał kanału lewego i sygnał kanału prawego. W związku ze kreativ zastosował to złącze do sygnału cyfrowego mamy tak: sygnał prawy to SPDIF1, sygnał lewy to SPDIF0.
Jesli skorzystasz z kabla jak na rys 1 to sygnał stereo i DD jest na białym czinczu. A nawet jak sie mylę to sprawdzisz drugi czincz i wszystko jasne.
NIGDY NIE WKŁADAJ W TO GNIAZDO JACKA MONO!!!
wtedy zwierasz jedno z wyjsc do masy i moze to (choć nie musi) doprowadzić do awarii.Załączone pliki
Skomentuj
-
no i tak mam podlaczone jak mowisz, w tescie KX mam kanal prawy i lewy, ale tylne, a nie przednie ;/. no i centralny mi nie gra, mozliwe ze mam cos porzestawiane w amplitunerze?
a co do kabla, no to mam pojedyncza chinche z jednes trony a z drogiej jacka stereo. kabel mam taki ze jest jedna zyla w srodku i na okolo ekran :), sam podlaczalem koncowki, no ale skoro mam sygnal prawy i lewy to chyba dobrze.
aha
jak robie test dzwieku w amplitunerze to normalnie mam, pray przedni lewy przedni, centralny, a jak ustawiam zeby dzwiek byl z kompa no to juz nie ma przendich tylko tylne kanaly no i nie ma cetralnego ;/
Skomentuj
-
Nie znam KX.
Ale tak jak pisałem wsześniej: przesstrzenny dzwięk (na wiecej niż 2 kanałach) jest tylko z płyty DVD lub DivXów, to znaczy wtedy kiedy masz jakież żodło strumienia AC3.
Test nie jest takim żródłem i dobrze podłączony ampli gra tylko na L i P z przodu.
To że gra ci L i P z tyłu jest dla mnie zagadką. Być może KX ma softowy koder DD choć w to wątpię.
Jeszcze raz, Zeby przy podłączeniu cyfrowym zmusic go grania tyły lub central musisz na wyscju cyfrowym miec AC3, dla zwykłego stereo jest PCM.
Nie wiem jak prościej ma Ci to wytłumaczyć.
Skomentuj
-
hm, tyle to ja wiem ze musi byc dzwiek AC3, wczesniej mialem zestaw Creativa 5100 Inspire i tam ustawialem i bylo ok, znaczy nei bylo ok, bo to tylko creative, ale gralo 5 kanalow :). teraz tez tak robie tyle ze przez amplituner no i cos nie dziala. wlaczam film, ustawiony na dziwke 5.1 no i graja mi przednie kolumny jako tyly, a jak wlaczam normalny film DivX nie AC3 no to dzwiek mam 2 kanalowy no i jest ok. Wlasnie mnie to zastanawia dlaczego przody mi graja jako tyły ;/. no i dlaczego cenralny mi nie gra w tych filamch? wogole przez w tescie KX nie gra cetralny, tylko tyły. ale jak ustawie muzyke przez kompa. no i w amplitunerze cos tam popsztykam no to cetralny gra.
Skomentuj
-
Czy test głosników z poziomu amlpi jest OK?
Aby w DivXie był dzwięk to musisz zainstalować ac3 dekoder dla DivXa.
To dziwne ze strumien AC3 (jesli juz taki włączasz) skutkuje grą tylnych.
Stawiam na to ze jednak z uporem maniaka wysyłasz do ampli sygnał z tego drugiego wyjscia SPDIF, a w mixerze masz włączone 4 głosniki co dla sygnału stereo (winamp, windows itp) skutkuje tym ze na tyle jest to samo co na przodzie.
A filmy z DVD dekodujesz na poziomie kompa a nie ampli. Wtedy opisane przez Ciebie symptomy mają sens.
Skomentuj
Skomentuj