Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niebezpieczeństwa przy pracy z lelektroniką.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dopiero zaczynam przygode z elektronika i mam takie pytanie: z jakiego powodu wybuchaja wam kondensatory??

Skomentuj

odwrotnie podane zasilanie...

Skomentuj

Napięcie wyższe od dopuszczalnego

Skomentuj

mikro bomba umieszczona w kondensatorze reagujaca na jakiekolwiek napięcie :P to taki terrorystyczny kondensator hehehe

Skomentuj

elektrolity wybuchajš praktycznie tylko gdy da się im odwrotna polaryzację,bo napięcie przebicia maja z reguły wwwiększe od znamionowego ,te kilka elektronów więcej nie rozsadzi elektrolita tak z marszu :)

Skomentuj

Teoretycznie napiecie na elektrolit mozna dac okolo 10% wieksze i powinien wytrzymac - ale to tylko teoria... Co do wybuchania to zdarza im sie w zasilaczach impulsowych, wlasnie te na wyjsciu zasilacza... Pracuje w serwisie i 70% uszkodzonych zasilaczy impulsowych jakie robilem mialy wywalone kondy na wyjsciu...

Skomentuj

elektrolity wybuchajš praktycznie tylko gdy da się im odwrotna polaryzację,bo napięcie przebicia maja z reguły wwwiększe od znamionowego ,te kilka elektronów więcej nie rozsadzi elektrolita tak z marszu :)

Skomentuj

Mi wywaliło elektrolit na jakieœ małe napięcie (dawno to było wiec nie pamiętam) ale z mojej winy. Nie chcialo mi sie iœc do sklepu kupic taki jaki powinien być i wsadziłem to co miałem (powinien byc na wieksze napiecie - ten główny w zasilaczu)
                  Ja tez nie stosuje bezpieczników, Powód? Znowu lenistwo!!
                  Ale taki kozak nie jestem zeby sprawdzac napiecie palcem :-)

Skomentuj

Czaruję...
                  X