Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obliczanie parametrów TS w SpeakerWorkshop - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obliczanie parametrów TS w SpeakerWorkshop - problem

Witam!

Po skonstruowaniu JIGa, poprawnej kalibracji zgodnie z instrukcją dokonałem pomiarów i efekt jest taki:
    - elementy RLC mierzy bardzo dokładnie, R z dokładnością do rezystancji kabli (przy okazji pytanie: czy od wyniku podawanego przez SW należy odjąć wyliczoną wcześniej rezystancję połączeń?)
    - przebiegi impedancji również są ładnymi wykresami
    Jednak przy każdym głośniku (stx, arn, seas) peak impedancji (czyli FS) wychodzi 10-30% wyżej od parametrów katalogowych - zarówno dla nowych głośników, jak i wygrzanych.
    Przy obliczaniu parametrów TS właśnie FS oraz Qts,Qes,Qms wychodzą większe niż powinny. Podawałem ręcznie Rdc i też podobnie.
    Co może być przyczyną takiego stanu?

Z góry dziękuję za pomoc...

a jak mocujesz glosnik?? czy moze lezy on sobie swobodnie na stole??

Skomentuj

no właśnie - mam pionowo oparty o blat, ale trzymam ręką...
      wiem, że powinien być sztywno przymocowany, ale przy trzymaniu ręką FS powinno chyba wyjść niższe niż katalogowe a nie wyższe?

Skomentuj

To jest normalne ze parametry głosników odbiegają od tych co podaje producent, a napewno sie nie widzie ze są wyzsze niz podaje stx- i tvm.

Skomentuj

Zamieszczone przez jarko7
          no właśnie - mam pionowo oparty o blat, ale trzymam ręką...
          wiem, że powinien być sztywno przymocowany, ale przy trzymaniu ręką FS powinno chyba wyjść niższe niż katalogowe a nie wyższe?
          jeżeli wychodzi wyższe to znaczy zę producent zaniżył sobie :)
          podaj modele głośników i ich zmierzony fs przez ciebie oraz to co producent napisał.

PS: czeka cię sporo roboty i tyyyyyyyle nerów jak zabrałeś się za DIY... sam przez to przechodzę :twisted:

Skomentuj

Zmierzone FS:
            ARN 150-73/8 (2 sztuki) nowy: 54 (producent: 51)
            ARN 150-73/8 wygrzany: 59
            STX 17-80-8-SC (2 sztuki) wygrzany: 49 (producent: 39)
            Seas MCA15RCY nowy: 63 (producent: 51)

A czy może to być winą właśnie mało sztywnego zamocowania głośnika w czasie pomiaru?

Skomentuj

pomiary masz dobre, ewentualnie mozesz popróbwoać dla pewnosci jeszcze pomeirzyć głosnik w innych pozycjach, np pionowo, poziomo, do sufitu ( do ziemi nie rób, bo to tak jakbyś dodał masę do membrany )

Ja raz trzymałem poprostu głośnik nad głową w powietrzu, lub kładłem na dywanie, uśadłem na stołku przed nim i trzymałem magnes stopami dociskając mocno do podłogi... pomiary były take same

a jak już chcesz mieć 100% pewność to rób otwór w płycie wiórowej (wiurowej) przykręc głośnik i płytę mocno gdzieś zamocuj, lub przybij a najlepiej wkręc w imadło, albo miedzy 2 ciezkie fotele umocuj, wiele jest sposobów, uzyj wyobrażni

Skomentuj

Czaruję...
              X