Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

NaPrzyszłość-Za jaką końcówkę mocy i jaki preamp się zabrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

NaPrzyszłość-Za jaką końcówkę mocy i jaki preamp się zabrać?

podczas robienia pomiarów w SW odkryłem ze moj wzmak to kupka. Za jakiś czas chciałbym wykonać coś dobrze grającego.
    Co polecacie na preampa i końcówkę mocy?

Sam oczywiscie szukałem po stronach i artykułach. Jako końcówkę mocy to chyba symasym ( choć chciałbym mieć 100W na kanał ) ... te 60W starcza wam?

Jako przedwzmacniacz to : http://www.akustyka.info/articles.php?id=30 - ale to czysta ironia bo tylko słowo "super" mnie zmobilizowało żeby ten link tu wyróżnić :mrgreen:

El_liero, zalezy... mi symek wystarczal do czasu jak nie zrobilem swoich nowych podlogowek 3way. pomimo ze sa 6ohmowe. czasem brakuje mu mocy. . . a mam dual mono.

ogolnie polecam wzmacniacz bo jest naprawde fajny, ladnie gra, przedewszystkim naturalnie i dynamicznie!

preamp? eee... kup dobry potek i styka... ja teraz co prawda przechodze przez etap... a wlasciwie dwa na raz *cyfrowy potencjomert i selektor sterowanei z pilota, * lamopowy pre do dodania smaczku

zobaczymy co wyjdzie z tego wszystkiego:)

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/wzm...ghlight=hexfet
      http://www.elektroda.pl/rtvforum/prz...asc&highlight=

Skomentuj

A co ty zmierzyles we wzmaku tym SW? Zwykly TDA7294 ma lepsze parametry pomiarowe od typowej karty dzwiekowej wiec nie wiele da sie zmierzyc.

Skomentuj

hmmm, chyba miesiąc by mi zajeło złożenie tego przedwzmacniacza, tak rozbudowanbego jeszcze nie widziałem :smile:

a inni co sądzą?

Symasym czy na HEXFETach ?

Skomentuj

Przedwzmacniacz to ten sam "super" o którym wspomniałeś wyżej, tylko z dodatkowymi bajerami.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              A co ty zmierzyles we wzmaku tym SW? Zwykly TDA7294 ma lepsze parametry pomiarowe od typowej karty dzwiekowej wiec nie wiele da sie zmierzyc.
              Gdy potencjometry regulacji tonów ustawione są na "0" , wzmacniacz i tak podbija wysokie tony oraz tłumi średnie tony, ciekawe co robi z niskimi tonami, tego juz nie dało się zmierzyć. ( i pomysl jakie cherezje mi wychodziły w pomiarach, nie wspomnę o zwrotce ale zrobiłem koncówkę mocy na TDA2030 i już pomiary wyszł prawidłowe jak i zwrota.)
              A i za słaby jest... 3x35W 8ohm rms

[ Dodano: 2007-08-28, 10:11 ]
              Symasym czy na HEXFETach, który kolega Ventor zaproponował ?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                Jako końcówkę mocy to chyba symasym ( choć chciałbym mieć 100W na kanał ) ... te 60W starcza wam?
                a niezapomniales o czyms?? przeciez mozesz zmienic napiecie zasilania i uzyskac inna moc. no i jeszcze do wyboru masz symka na 2 parach tranow z ktorego da sie wyciagnac jeszcze wiecej

Skomentuj

Symasym czy na HEXFETach, który kolega Ventor zaproponował ?
                  Nie słyszałem ani jednego ani drugiego, a gdybym robił dla siebie wybrałbym tego na hexfetach, tylko dlatego, że symasym jest taki oklepany, wszyscy go robią

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    a niezapomniales o czyms?? przeciez mozesz zmienic napiecie zasilania i uzyskac inna moc. no i jeszcze do wyboru masz symka na 2 parach tranow z ktorego da sie wyciagnac jeszcze wiecej
                    Przy większym zasilaniu trzeba wartości, połowy elementów, końcówki mocy pozmieniać

Skomentuj

Przy większym zasilaniu trzeba wartości, połowy elementów, końcówki mocy pozmieniać
                      napisz do zibiego - on bawil sie chyba najbardziej symkami.
                      skoro trzeba pozmieniac polowe elementow to dlaczego moj symek gra pod 2x33v??;>

Skomentuj

Ktoś mnie wzywał??

Co do smyka i Gibertsa:) Mam oba zalezy kto co lubi.

Co do smyka to spokojnie do +-50V na standardowych elemntach (2 pary oczywiście). Ostatnio bawie się też symkiem na 2 parach zasialnie +-60V zwiększyłem R kilku rezystorów. Wzmacniacz działa, docelowo będzie napędząl BSW 15".

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi

Co do smyka i Gibertsa:) Mam oba zalezy kto co lubi
                          opisz się :razz:

Zamieszczone przez dj_zibi
                          Co do smyka to spokojnie do +-50V .
                          Heh... czyli prosto wnioskując autor symasym'a zaniżył napięcie zasilania aby polepszyć jego parametry odsłuchowe.

Swoją drogą przy 50V to THD pewnie ma już conajmniej 0,5%

hmm... to moj wzmak może by poszdł na większym zasilaniu... ale co mi po tym jak zniekształcenia będą za duże. No nie wiem.

Skomentuj

dj_zibi, a to moze zbudujesz symka do suba?? widzialem raz w sieci wersje ktora miala dochodzic do 500W ale jakos tego nie zapisalem...

[ Dodano: 2007-08-30, 09:49 ]
                            Heh... czyli prosto wnioskując autor symasym'a zaniżył napięcie zasilania aby polepszyć jego parametry odsłuchowe.

Swoją drogą przy 50V to THD pewnie ma już conajmniej 0,5%
                            a myslalem ze przynajmniej na elektronice sie zasz... bzdury gadasz!!

Skomentuj

Pawel S. ale co za problem dajemy dwie-trzy pary tranów powiększamy pewne opory i działa nawet na +-70V. jest takie pewne mądre forum akustyka się zwie, i tak jest dość dużo o smyku:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                a myslalem ze przynajmniej na elektronice sie zasz... bzdury gadasz!!
                                To powiedz mi dlaczego, twórca Symasyma nie zalecił ( albo chociaż podpowiedział ) napiecia wyższego niż 36V ? Skoro zaprojektował takie cudo to raczej nie zapomniał że moze pracować na wyzszym napieciu, ani dlatego bo liczba 36 akurat mu się spodobała.

Takie jest moje zdanie, nie mam konkretnych argumentów, jak ktoś je ma i potrafi udowodnić to będę wdzieczny za wyprowadzenie mnie z błedu.

Skomentuj

El liero jak masz problem to ja polecam pytac Pana Irka pisz na maila a na pewno dostaniesz odpowiedz nawet na najprostsze i najglupsze pytanie ja jak czegos nie rozumiem to najpierw szukam jak nic nie ma to pisze do Pana Irka (oczywiscie nie z kazdym problemem) a jak nie to dopiero na forum bo jak zadam Panu Irkowi pytanie prywatnie to mnie moze wysmiac (nigdy sie nie zdarzylo) i wiem o tym tylko ja i On a jak na forum to zbierze sie kilka osob i jada :razz:
                                  A swja droga to widze ze nie zajzales do noty katalogowej tranzystorow koncowych tych sc i sa. Te 36V to wynika (moim zdaniem) z tego ze dla obciazenia 4 om przy tym napieciu mamy moc ok 100W a w nocie jest wyraznie napisane ze tranzystor poleca sie do wzmacniaczy 100W a to i tak jak na moje oko to moc wystarzcajaca do kolumn a do suba chyba szkoda symka bo tani ni jest a pewnie jakiejs wielkiej roznicy by nie bylo.
                                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Sym jako konstrukcja i topologia układu nie jest wcale super nowością, wzmacniacz holtona jest bardzo podobny, różne wspaniałe integry z lat 70/80 mają wrecz identyczną topologię.

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                                      A swja droga to widze ze nie zajzales do noty katalogowej tranzystorow koncowych tych sc i sa. Te 36V to wynika (moim zdaniem) z tego ze dla obciazenia 4 om przy tym napieciu mamy moc ok 100W a w nocie jest wyraznie napisane ze tranzystor poleca sie do wzmacniaczy 100W a to i tak jak na moje oko to moc wystarzcajaca do kolumn a do suba chyba szkoda symka bo tani ni jest a pewnie jakiejs wielkiej roznicy by nie bylo.
                                      Pozdrawiam!!!
                                      Nie zglądałem... skoro 100W zalecanie to jednak mam rację że przy wyższym napieciu zniekształcenia rosną, bo tranzystor już "niekontroluje" siebie.

[ Dodano: 2007-08-30, 23:37 ]
                                      No dobra, już wszystko chyba wiem :)

przedemną ta przyszłość.

pozdrawiam

Skomentuj

Nie tyle 100W jest zalecane ze wzgledu na znieksztalcenia co ze wzgledu na moc strat i bezpieczenstwo tranzystora a jak wiadomo zawsze dobiera sie z zapasem elementy.
                                        To tylko moje zdanie na ten temat i nie potwierze teo zadnymi poomiarami.
                                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X