Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AL-37 GainClone na LM3886TF Brumi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AL-37 GainClone na LM3886TF Brumi

Witam.
    Jestem posiadaczem płytki AL-37 z z altrona czyli stereo na LM3886.
    Mam wszystkie układy wlutowane, salaki to lm3886 w wersji TF.
    Zasilanie z transformatora toroidalnego 2x24v 200W.
    Filtracja 10000uF/50V mostek prostowniczy 10A.
    Większość kondensatorów to mkt i wima, 2 kondensatory elektrolityczne 100uF/63v i dwa 47uF (na napięcie chyba dowolne bo w schemacie nic nie pisze).
    Sygnał wejściowy miałem z zewnętrznej karty dźwiękowej, odtwarzacza mp3, wyjścia line out z kompa, na różnych kablach i zawsze to samo.... BRUMI z głośników, bez sygnału jest spoko, z jednym kanałem jest też spoko ale po podłączeniu drugiego kanału w dowolnej kombinacji prawy czy lewy najpierw a drugi później na głośnikach pojawia sie drumienie... dość głośne.
    Odwracałem już sygnały na jesciu(plusy z minusem) ale nic nie dało.
    Pętla masy jest połączona na płytce (minus sygnałowy z masą trafa).

schemat i fotki końcówki

-włącz ta koncówkę mocy
    -sprawdź czy nie ma napiecia na masie ( albo czy masa nie jest połączona z + zasilania lub sygnału. Raczej sygnału bo zasilania to układ by z dymem poszedł :) )
    -podłącz jedno źródło ( L lub P ) i też sprawdź masę
    -podłącz drugie źródłó ( teraz bedzie stereo ) i sprawdź masę

sprawdzisz tym jak zachowywuje się masa.
    Układy mają wspólną masę więc tylko tak moga wpływać na siebie.

mi tutaj pasuje przebicie kondensatora.

[ Dodano: 2007-09-03, 19:40 ]
    a czy dobrze połączyłeś +35V i -35V ?

[ Dodano: 2007-09-03, 19:45 ]
    układy odzielone od radiatora podkładką termoprzewodzącą, elektroizolującą?!
    ( i żeby ta pasta nie była elektroprzewodząca )

[ Dodano: 2007-09-03, 19:51 ]
    ej stary:

symetrycznym 24V to zasilasz?
    między zalecanym 35V a 24V jest sroga różnica. Nie dziwie się że jak podłączysz drugi kanał to trafo nie wyrabia z napięciem. 24V to za mało na jednego scalaka a co dopiero na dwa.

Skomentuj

juz odpowiadam :]

zasilanie oczywiście z trafa 2x24v po przefiltrowaniu 35v na kanał
      zasilanie podłączam w ten sposób że kabelki z trafa na których po przemierzeniu jest prąd 2x24 czyli 48V rozdzielam i każde idzie na jeden koniec złącz ARK, na 2 złączach pośrodku mam masę z trafa

co do podkładki termo przewodzącej to chyba nie jest potrzebna... to są układy z TF na koću czyli są izolowane, tylna ścianka lmów jest matowa - niemetalowa

miedzy masą z wyjścia trafa a plusem na wejściu sygnału jest nieskończenie duż rezystancja :] czyli przejścia nie ma
      jedyna różnica jaką zauważyłem to rezystancja pomiędzy masą na płytce a dwoma napięciami z trafa, mianowicie w czasie mierzenia miedzy 2 środkowymi (czyli masą układu) a fazami (skrajnymi złaczami) jest jak na obrazku

poza tym wymieniam kondensatory elektrolityczne (te mniejsze 47uf i 100uf)

[ Dodano: 2007-09-03, 21:49 ]
      wymieniłem kondensatory 47uf i 100uF niestety dalej to samo

kondensatory filtrujące w zasialczu już wymieniałem

Skomentuj

te 35V zniknie ci pod obciążeniem, czyli po podłączeniu końcówki mocy.

To tak jakbyś podpioł silniczek 3V pod bateryjkę, rozpędził by się do np:1000obrotów ale jak podmontujesz śmigiełko do niego ( obciążenie ) będzie pracował na 700obrotach.

Ja uważam że masz złe trafo, a nawet przekonany jestem, przecież to logiczne, podpinasz 2 kanał i już coś nie wyrabia... to cos to trafo.

Sprawdź na innym trafie i napieciu 35V po przefiltrowaniu będzie ze 45V nie przejmuj się tym

Skomentuj

trafo zostaw w spokoju
          nie rozumiem dlaczego sie go czepiasz
          trafo 200W 2x24V po wyprostowaniu 35V (mierzone na włączonej końcówce)
          te trafo już nawet pracowało z holtonem 200W i dawało rady
          mam kolumny 4ohm a dla nich według specyfikacji 35V to już nawet za dużo

PS. na elektrodzie właśnie dostałem wiadomość od kolesia który miał tą płytkę że miał takie same objawy - ta płytka z altrona jest skopana

Skomentuj

hmm,

no to nie ładnie ze złom sprzedają.

Skomentuj

akurat jest to pierwsza płytka z altrona która jest skopana
              wszystkie inne jakie miałem są ok

Skomentuj

Altron to firma co robi kase na naiwnych a sama nie ma zbytnio pojecia o elektronice szczegolnie audio co widac na tym przykladzie.

Sprobuj wykonac przerobke druku jak na zdjeciu, biale linie przecic sciezke a czarne wykonac polaczenie przewodem. Masa jest poprowadzona fatlanie i trzeba by jeszcze ja pociac i poprzerabiac ale to powinno wystarczyc.

Daj znac czy pomoglo.
                Załączone pliki

Skomentuj

dałbym 10.000zł że to nic nie wniesie. Twierdze że niczego Irek nie zmieniłeś.

Ale że ty jesteś bardziej doświadczony to czekamy na rezultaty.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                    Oj,nie jesteś ostrożny,będziesz bidny...prowadzenie masy,szkopół wielu kłopotów w amatorskich konstrukcjach.Z uwagi na fakt mej amartoszczyzny nie będe zagłębiał się w wyjaśnienia,zostawię je bardziej fachowej osobie.Wspomnę tylko delikatnie magiczne i zdrowe słowo w tym temacie,gwiazda.A jeśli się mylę to z pokorą przyjmę słowa krytyki prowadzące do poprawnej wypowiedzi.

Skomentuj

dzięki irek na elektrodzie tez mi taki sposób doradzili
                      mianowicie odcięcie całkowicie masy sygnałowej od masy zasilania
                      już zabieram się do roboty

[ Dodano: 2007-09-05, 22:59 ]
                      eee, coś mi tu nie pasuje w tej fotce
                      przecież po przecięciu tych ścieżek i wlutowaniu tych przewodów mam to samo co przedtem
                      chyba to powinno być tak:

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                        Zamieszczone przez umberto
                        Oj,nie jesteś ostrożny,będziesz bidny...prowadzenie masy,szkopół wielu kłopotów w amatorskich konstrukcjach.Z uwagi na fakt mej amartoszczyzny nie będe zagłębiał się w wyjaśnienia,zostawię je bardziej fachowej osobie.Wspomnę tylko delikatnie magiczne i zdrowe słowo w tym temacie,gwiazda.A jeśli się mylę to z pokorą przyjmę słowa krytyki prowadzące do poprawnej wypowiedzi.
                        Zamieszczone przez maxdila
                        eee, coś mi tu nie pasuje w tej fotce
                        przecież po przecięciu tych ścieżek i wlutowaniu tych przewodów mam to samo co przedtem
                        powinienem być raczej bogaty

[ Dodano: 2007-09-05, 23:11 ]
                        Zamieszczone przez maxdila
                        dzięki irek na elektrodzie tez mi taki sposób doradzili
                        mianowicie odcięcie całkowicie masy sygnałowej od masy zasilania
                        tak, spróbuj to zrobić, pamiętam że kiedyś robiłem wzmacniacz słuchawkowy i jako masy zasilania użyłem masy sygnału, czy jakoś tak. Układ nie działał, a że wtedy byłem zielony to... wyrnołem do kosza.

Hmmm mozę pokusze się o sprawdzenie tego i dodaniu oddzielnej masy. maxdila sprawdź to z masą bo sam jestem ciekaw. Takowej wiedzy nie mam jeszcze

Skomentuj

po całkowitym odcięciu masy trafa i zasilacza od masy sygnałowej niestety cisza
                          na elektrodzie dodali żeby:
                          Tak generalnie - odłącz masę elementów C5, R2, C4 i nóżki 7 scalaka od masy zasilania. Ten "węzeł" wejściowy powinien dostać masę przez ekran kabelka łączącego C3 z gniazdkiem zasilania. Oczywiście musisz połączyć masę zasilacza (kondensatory) z obudową - najlepiej właśnie przy gniazdkach wejściowych
                          dzięki temu miałem mały zawał serca bo na kolumnę poszło 30V :]
                          płytka ląduje w koszu
                          nie polecam zestawu AL-37

Skomentuj

maxdila zrob tak jak ci narysowalem i nie kombinuj!

El_liero chetnie wezme te 10.000zl i przekaze na rozwijanie sie tego portalu.

Skomentuj

ok, wyciągałem płytkę z kosza zrobiłem poprawki tego co naciąłem
                              i poszło
                              więc dzięki irku za rade i sorki za podważanie twoich decyzji :]

Skomentuj

Nie na temat...
                                Hahaha El_liero, zacząłeś już szukać kasy? :P

Skomentuj

Imposible :mrgreen:

<ukłony> :roll:

Skomentuj

Nie na temat...
                                    teraz forum z takim dofinansowaniem bedzie neizle sie rozwijac

Skomentuj

No dobra,na kogo fakturkę wystawić?Daję 30 dni a jak nie...to moderzy się robią na łyso i klienta odwiedzaja osobiście

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                                        No dobra,na kogo fakturkę wystawić?Daję 30 dni a jak nie...to moderzy się robią na łyso i klienta odwiedzaja osobiście
                                        Zamieszczone przez mIKI
                                        Nie na temat...
                                        teraz forum z takim dofinansowaniem bedzie neizle sie rozwijac
                                        Cicho tam ! To nie jest śmieszne :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X