Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz samochodowy w domowym subie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz samochodowy w domowym subie.

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia napędzania domowego suba DIY wzmacniaczem samochodowym.
    Plan wygląda tak: kupuje zwykłe kwadratowe trafo na 14V o mocy powiedzmy 200W-300W do tego jakis allegrowy wzmacniacz samochodowy 2x600 - 1x1200W i napędzam tym rzeczonego suba.
    Licze się z tym że moc 1200W jest wyssana z palca, jednak mam też nadzieje, że 100-200W będzie przy 8R.

Wychodze z założenia że kupując takiego wzmaka za powiedzmy 80zł mam tak naprawde wszystko co mi potrzeba (zabezpieczenia, wejscia Lo, Hi, filtr, radiator) w ładnej i kompaktowej obudowie którą mogę przykręcic z tyłu paczki, a trafo dać do środka.

Teraz pomijając wszelkie kwestie estetyczne, TDA, STK i itp, chcialbym się dowiedzieć jakie wady ma takie rozwiązanie?

PS. Dział nie jest CA z wiadomych względow.

[ Dodano: 2007-09-08, 20:41 ]
    Jeszcze dodam, że jedyne co mnie dręczy to niewiedza ile pradu ciągnie taki wzmacniacz. Z wzoru łoma wychodzi mi, że max 12A, ale to raczej nie jest realna wartość. Tymbardziej czekam na jakies konkretne wpisy.

Było to już na forum nie raz. Po pierwsze nie kupisz wzmacniacza za 80zł który ma 200 watów na 8 omów, tylko jakieś 40 watów :mrgreen: za używkę pewnie musiałbyś dać jakieś 400zł, jak nie więcej, Carpower 602 ma 2x175 na 4 omy a co tu o 8 gadać, nówka kosztuje 450zł a używany 50 zł mniej więc nie warto kupować takiego wzmaka. Jak masz kupować trafo do takiego wzmaka to równie dobrze możesz kupić trafo do normalnego wzmaka. Za końcówkę do domku dasz jakieś 200zł i prawdopodobnie będzie miała wszystko co chcesz, nawet te 200 watów w RMS. Pozdro!

Skomentuj

OK, powiedzmy ze 40W, wiec przy 4R powinno byc z 70W moze nawet 100W udalo by sie w jakims dobrym mostku wycisnac, a to juz cos jest. Tak czy inaczej taki wzmak powinien jako tako napedzic suba. Mowimy o kosztach 100zl + trafo, a nie 200zl... jakbym chcial tyle dac to bym sobie kupil koncowke z altrona czy matronixa i byl szczesliwy.
      Moze sie nie znam ale pare razy zdazylo mi sie widziec ze taki wzmak za 100zl napedzil calkiem duza tube samochodowa. Dlatego tez chcialbym poznac (nawet z czystej ciekawosci) wady tego rozwiazania. Czy sa takowe, jesli tak to jakie?

Skomentuj

samochodowy wzmak za 100zl? zartujesz? to chyba jakis stary piecyk z lat 80 o mocy 20w ( to moze warto kupic) te wszystkie inne w kolorowych obudowach z napisami 1000, 2000, 4x400 ito to hmmm badziew? minimum to carpower za 250pln + trafo 100 + kondy i mostek... no i co jest tansze?

Skomentuj

Wady sa takie ze konfiguracja wzmak samochodowy plus zasilacz jest drozsza od konfiguracji zasilacz plus wzmak domowy. A to z jednej prostej przyczyny a mianowicie wzmak samochodowy ma wewnatrz przetwornice napiecia czyli caly skomplikowany zasilacz ktory w wersji domowej nie jest potrzebny a wiec uklad domowy jest tanszy.

A to ze wzmacniacz samochodowy jest taki tani to Ci sie niestety wydaje. Najtanszy wzmacniacz samochodowy z przetwornica napiecia kosztuje >140zl a te wszystkie po 60-100zl to sa takie same koncowki mocy jak w radiu samochodowym i daja 25W/4omach i ok polowy tego na 8omach.

Skomentuj

Szkoda, szkoda, a mialem taki dobry plan:/
            Dzieki za odpowiedż.

Skomentuj

Zamieszczone przez rosiu82
              a mialem taki dobry plan:/
              n/c

Skomentuj

to nie był dobry plan.
                dobry plan to kupić do domu normalny panel do suba.

Skomentuj

heh, nikt nigdy nie wie kiedy zartuje... o wzmaku samochodowym dawno juz zapomnialem, Jestem w trakcie budowy skrzynki na gdn 20/80/2, a na naped dam Tadeusza w mostku.

Skomentuj

Czaruję...
                  X