Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prawidłowe to jest połączenie zwrotnic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prawidłowe to jest połączenie zwrotnic?

to jest tak, ze kabel sygnałowy "przechodzi" przez zwrotnice i idze do kolejnej.
    Załączone pliki

Jeżeli zwrotki są dobrze zmontowane to wszystko jest ok.

Skomentuj

a dlaczego mialo by niebyc poprawne?? przeciez nawet w SW jak projektujesz filtry to robisz kazdy osobno...

Skomentuj

ja sam byłem przekonany o prawidłowości tego połączenia, ale że znam się bardziej na elektronice niż na akustyce to zapytałem się tutaj.

( bo bałem się że jest tutaj gdzieś podobny haczyk jak z "rezystorem szeregowo z cewką głośnika w celu obnizenia mocy kolumny"... Tam wiesz Paweł w którym teamcie taki błąd popełniłem )

[ Dodano: 2007-09-19, 17:09 ]
        no to po temacie.

Ide do garażu :twisted:

pozdro

Skomentuj

tylko kto robi osobne filtry na kazdy glosnik?
          Zwrotnica zazwyzcaj jest jedna ma jedno wejscie i tyle wyjsc ile drog.

Skomentuj

irku cos za bardzo zapracowany jestes...
            El_liero, kombinowal z pomiarami i sobie sam cos konstruowal. tak wiec i tak zwrotnice bedzie sam wykonywal... :wink:

Skomentuj

El_liero, zgrywasz tu znawcę z tego co włąśnie przeczytałęm ,a zadajesz takie pytania ?
              :|

ja sam byłem przekonany o prawidłowości tego połączenia, ale że znam się bardziej na elektronice niż na akustyce to zapytałem się tutaj.
              połączenie filtrów to chyba bardziej elektronika niż akustyka - widać na niczym się nie znasz... cóż - bywa.

Zamieszczone przez El_liero
              bo bałem się że jest tutaj gdzieś podobny haczyk jak z "rezystorem szeregowo z cewką głośnika w celu obnizenia mocy kolumny"
              a to co za bzdura ?

Skomentuj

Zamieszczone przez zly_murzyn
                a to co za bzdura ?
                takie cos pisal w jednym temacie... i dlatego tez pyta o taka podstawowa rzecz bo jak widac w elektronice to by wystarczylo - w elektroakustyce juz nie

Skomentuj

Zamieszczone przez zly_murzyn
                  połączenie filtrów to chyba bardziej elektronika niż akustyka - widać na niczym się nie znasz... cóż - bywa.
                  dobra nie znam się na niczym
                  a teraz idz do piaskownicy i nie pisz offtopów.

a to co za bzdura ?
                  nie wiesz o co biega?

...znawca.

Skomentuj

właśnie - co ma rezystor szeregowo z głośnikiem do mocy kolumny ?

Skomentuj

Mi sie wydaje ze koledze El liero chodzi o porade jakiej udzielil kiedys co do tego zeby zciszyc kolumny z przodu to ten blad z rezystorem tak mi sie wydaje :P
                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dokladnie o to chodzi

Skomentuj

Więc niech lepiej się podszkoli , choćby z ogólnej elektroakustyki bo takie teksty rażą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            właśnie - co ma rezystor szeregowo z głośnikiem do mocy kolumny ?
                            Zamieszczone przez takero
                            Więc niech lepiej się podszkoli , choćby z ogólnej elektroakustyki bo takie teksty rażą :)
                            A A Aaaaaaa Takero po tym pytaniu, coś mi się wydaje że sam też nie wiedziałeś o co chodzi z tym połączeniem :mrgreen:

[ Dodano: 2007-09-23, 12:16 ]
                            Zamieszczone przez dulin7
                            Mi sie wydaje ze koledze El liero chodzi o porade jakiej udzielil kiedys co do tego zeby zciszyc kolumny z przodu to ten blad z rezystorem tak mi sie wydaje :P
                            Pozdrawiam!!!
                            Zamieszczone przez Pawel S.
                            dokladnie o to chodzi
                            A no :oops:

już to zapamiętam na całe życie

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                              A A Aaaaaaa Takero po tym pytaniu, coś mi się wydaje że sam też nie wiedziałeś o co chodzi z tym połączeniem :mrgreen:
                              Fakt , o co chodzi z tym połączeniem:
                              bo bałem się że jest tutaj gdzieś podobny haczyk jak z "rezystorem szeregowo z cewką głośnika w celu obnizenia mocy kolumny"
                              nie wiedziałem. Mylisz podstawowe pojęcia, moc z efektywnością itd, a potem jeszcze piszesz innym że nie wiedzą o co chodzi ...

Skomentuj

rezystor przed zwrotnicą połączony szeregowo obniża moc dostarczaną z końcówki mocy a nie efektywność kolumny. Ale tak się nie robi bo zwali się ch-ke, bas będzie bez kontroli itp.

O to chodzi.

Skomentuj

El liero nie kloc sie prosze ze Takerem bo sam siebie osmieszasz i tyle :!:
                                  Szkoda ze zapomniales ze jak dostarczysz mniejsza moc do kolumny to zmiejszysz wlasnie efektwnosc tak na moj chlopski rozum :razz:
                                  Na pewno sporo juz wiesz ale jeszcze sporo przed toba. A o ile sie nie myle to temat juz zamkniety bo sie dowiedziales czy dobrze polaczyles zwroty.
                                  Takero zamknij temat i bedzie spokoj i nawet lepiej dla ogolnej oceny kolego El liero przez innych bo to co wyczytuje w coraz to nowszych topicach to przechodzi samo siebie!!
                                  Sorry nie mialo to wygladac jak jakis atak ale po prostu nie wytrzymalem :razz:
                                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                                    El liero nie kloc sie prosze ze Takerem bo sam siebie osmieszasz i tyle :!:
                                    Szkoda ze zapomniales ze jak dostarczysz mniejsza moc do kolumny to zmiejszysz wlasnie efektwnosc tak na moj chlopski rozum :razz:
                                    Na pewno sporo juz wiesz ale jeszcze sporo przed toba. A o ile sie nie myle to temat juz zamkniety bo sie dowiedziales czy dobrze polaczyles zwroty.
                                    Takero zamknij temat i bedzie spokoj i nawet lepiej dla ogolnej oceny kolego El liero przez innych bo to co wyczytuje w coraz to nowszych topicach to przechodzi samo siebie!!
                                    Sorry nie mialo to wygladac jak jakis atak ale po prostu nie wytrzymalem :razz:
                                    Pozdrawiam!!!
                                    gitara,

to co chciałem się dowiedziałem

można zamknąć.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X