Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stałe na wyjściu - dziwny problem!?!?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stałe na wyjściu - dziwny problem!?!?

Postanowiłem zrobić mały przegląd Symka, który na codzień napędza suba na gdn 20/80/2. Razem z symkiem do jednego zasilacza podłączony jest układ zabezpieczający głośnik oraz filtr aktywny. Zeby sprawdzić prąd spoczynkowy i stałe na wyjściu odłączyłem tylko sygnał od końcówki. Odpalam całość i okazuje się, że na wyjściu pojawiło się stałe napięcie, ok. 38V, czyli tyle ile wychodzi z zasilacza. Myślałem, że końcówkę szlag trafił. Podłączam sygnał wychodzący z filtra do końcówki, odpalam i... wszystko w porządku, napięcie na wyjściu wynosi ok. 25mV.
    Zacząłem więc wszystko sprawdzać osobno. Do zasilacza podpiąłem samą końcówkę, efekt - wszystko w jak najlepszym porządku. Następnie podłączyłem układ zabezpieczający, efekt - wszystko gra bardzo dobrze. Przyszła kolej na filtr. Podpinam pod zasilacz i na wyjściu nagle pojawia się stałe na wyjściu. Tak jak wyżej podpiołem kabel sygnałowy z filtra do końcówki - stałe zniknęło, ale pojawił się przydźwięk. Dodam, że buczenie ustało jak do masy podłączyłem radiator, ale nawet przy cichym graniu pojawia się charakterystyczny 'bzyk' w momencie uderzenia basu. Tak jakby przysiadało napięcie.

Czy ktoś wie co m,oże być przyczyną tak dziwnego zachowania się całego układu (końcówka, filtr, zabezpiecznie)??
    A może z filtrem jest coś nie tak? Jest to filtr firmy Jabel.

Za odpowiedź dziękuję i pozdrawiam.

zabezpieczenie żadko ma wpływ na stałe napięcie na wyjściu, nawet jak się zchrzani to powinien być tak zrobiony, żeby nie puszczał stałgo napięcia. ( jeszcze zależy przeci czemu jest to zabezpieczenie, jeżeli opóźnione załączanie kolumn to na bank do wykluczenia )
    Zabezpieczenie zresztą piszesz ze działa poprawnie... odpada.

Nie rozumiem jednego
    sygnał>filtr>końcówka mocy = stałe napięcie na wyjściu?
    czy
    Filtr>sygnał>końcówka mocy = stałe napięcie na wyjściu
    czy
    filtr>końcówka mocy = stałe napiecie na wyjściu ?

Wszystko pod napięciem ( no prócz sygnału :P )

Skomentuj

końcówka+filtr=stałe na wyjściu.
      Zabezpieczenie nie wpływa.
      Stałe pojawia się wtedy, gdy nie ma podłączonego kabla sygnałowego do końcówki. Oczywiście wszystko sprawdzałem bez podawania sygnału na filtr.

Skomentuj

tam coś o pierdzeniu basu wspomniałeś i o radiatorze, oddzielone są tranzystory podkładkami termoprzewodzącymi od radiatora ?

[ Dodano: 2007-10-02, 19:26 ]
        a sama końcówka bez filtra podłączonego daje stałe napięcie ?

Skomentuj

Wszystko jest bardzo dobrze odizolowane i kilka razy sprawdzone.
          Sama końcówka bez filtru działa bardzo dobrze, nie ma na wyjściu stałego napięcia.

Skomentuj

sam filtr podpięty do sieci, bez sygnału, nie daje ci przypadkiem stałego napięcia na wyjściu ?

Skomentuj

Tak, sam filtr bez sygnału powoduje, że na wyjściu końcówki jest stałe napięcie. Jak połącze końcówkę i filtr kablem sygnałowym to stałe znika.

Skomentuj

mozesz pokazać schamat tego filtra?

[ Dodano: 2007-10-02, 20:00 ]
                oraz zrób pewien test
                podłącz filtr pod prąd, podaj sygnał a na wyjsciu podepnij się słuchawkami i zaobserwuj czy też masz taką kiche z basami.

[ Dodano: 2007-10-02, 20:12 ]
                Zamieszczone przez bart210
                Tak, sam filtr bez sygnału powoduje, że na wyjściu końcówki jest stałe napięcie.
                hehhe, pytałem się bez połączonej końcówki mocy.

Skomentuj

A rozumiem, chodzi Ci czy na wyjściu filtru jest stałe napięcie?
                  Schemat wrzucę jutro, muszę zrobić foto a dzisiaj jestem już zmęczony. Dodam, że układ z filtrem posiada własny stabilizator.
                  Zamieszczone przez El_liero
                  podłącz filtr pod prąd, podaj sygnał a na wyjsciu podepnij się słuchawkami i zaobserwuj czy też masz taką kiche z basami.
                  Spróbuję tak zrobić.

Skomentuj

A rozumiem, chodzi Ci czy na wyjściu filtru jest stałe napięcie?
                    no a jak.

Zamieszczone przez El_liero
                    Spróbuję tak zrobić.
                    do roboty :wink:

Skomentuj

Zdjęcia jeszcze zrobiłem, są tutaj http://picasaweb.google.com/bart211/Inne obok warsztaciku :)
                      Jeżeli chodzi o ten test to może jutro. Niestety wakacje mi się skończyły i czasu nie mam zbyt wiele :(

[ Dodano: 2007-10-04, 19:44 ]
                      Podłączyłem pod zasilanie TYLKO filtr, bez końcówki i wygląda na to, że filtr jest sprawny. Stałe na wyjściu (filtra) wynosi ok. 3mV, a po podłączeniu słuchawek nie słychać nic niepokojącego.
                      Odpaliłem też samą końcówkę i bez podłączania sygnału słychać cichy przydźwięk. Może jednak jest to wina wzbudzania się układu? Albo niewłaściwie poprowadzonej masy?
                      Nie potrafię zrozumieć dlaczego oby dwa układy podłączone pod zasilanie i nie połączone ŻADNYM sygnałem między sobą powodują, że na wyjściu końcówki pojawia się stałe napięcie :sad:
                      W sobotę będę dalej kombinował.

Skomentuj

Odpaliłem też samą końcówkę i bez podłączania sygnału słychać cichy przydźwięk. Może jednak jest to wina wzbudzania się układu? .
                        a masz ukłąd zabezpieczający kolumny oparty na przekaźniku to ci zlikwiduje ten przydźwięk, tak to może być wzbudzanie się układu spowodowane nieustabilizowaniem się bramek w tranzystorach po "włączeniu prądu" .

[ Dodano: 2007-10-04, 20:01 ]
                        Jakim napięciem zasilasz końcówkę mocy ? ( przed wyprostoweaniem, diodami )

Skomentuj

Końcówkę odpalałem bez zabezpieczenia, a to jest sam układ zabezpieczający http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=74f955ec
                          Trafo ma 200W @ 2x28V toroid oczywiście.
                          Zmontowany panel http://picasaweb.google.com/bart211/...66032957044690

Skomentuj

Odpaliłem też samą końcówkę i bez podłączania sygnału słychać cichy przydźwięk.
                            Ale tylko przy włączaniu i trwa ten przydzięk około 0,5sek czy jak to wygląda ?

Skomentuj

Nie, trwa cały czas. Po włączeniu czekam kilka sekund, a potem dopiero podłączam głośnik.
                              Chciałem się też upewnić, pod które nóżki tranów sterujących należy podłączyć kondensator ceramiczny 33pF, żeby wyeliminować wzbudzanie się układu? baza-kolektor?

[ Dodano: 2007-10-06, 14:31 ]
                              Dzisiaj końcówkę chyba na dobre szlag trafił. Zacząłem jeszcze raz sprawdzać samą końcówkę (wszystko inne całkowicie odłączone) i pojawiło się stałe na wyjściu, ale tym razem na dobre.

[ Dodano: 2007-10-06, 16:29 ]
                              Zaraz mnie chyba szlag trafi i to porządnie. Na wyjściu było stałe napięcie tak jak napisałem powyżej. 4 godziny myślałem co jest nie tak. Miałem już dosyć, więc wszystko poskładałem do kupy żeby bajzlu nie było. Złożyłem, polutowałem odpalam i... wszystko gra!!!! Stałe na wyjściu ok. 15mV, ale charakterystyczny cichy 'bzyk' pozostał (może to wina głośnika?? Chyba jego też musze sprawdzić). Ludzie, normalnie zdurnowaciałem, co jest z tym symem??????? Gra wtedy, gdy nie powinien grać, a nie gra wtedy gdy powinien grać. Naczytałem się o prawidłowym prowadzeniu masy, ale przecież nie zmienię masy na płytce szczególnie, że tą płytkę ma wiele osób i nie narzeka na takie dziwadła.
                              Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć w rozsądny sposób co jest grane???!!! Mi już się pomysły skończyły.

Skomentuj

Ale z tego co ja sie orientuje to prowadzenie masy to nie tylko masa ma plytce ale i okablowanie naokolo.
                                Masz go w obudowie?? Jestes pewien ze niegdzie nie ma petli masy??
                                Symasym ma oddzielona mase sygnalowa z masa mocy ale kto wie :razz:
                                A co do stalego to moze jakies male zwarcie spowodowane dotykaniem kabelka albo luzny bezpiecznik, w co watpie ale bywa, np. ja walczylem z innym wzmacniaczem ponad 2 godziny bo zamiast ladnego dzwieku bylo takie pierdzenie w i slabo bylo slychac a okazalo sie ze bezpieczniki spalone oba moj blad i 2 godziny poszly a wiec zacznij wszystko na spokojnie sprawdzac.
                                Pozdrawiam!!

Skomentuj

dulin7, ja wiem, że masa to nie tylko ścieżki na płytce. Na kilka sposobów podłączałem kabelki i efekt był trochę lepszy lub trochę gorszy. Już nawet kicham te kabelki tylko wytłumaczcie mi dlaczego jak podłączam samą końcówkę do zasilacza bez sygnału to na wyjściu mam stałe napięcie?? A jak podłącze filtr to stałe znika? Możliwe jest, że gdzieś mam zimny lut i mam takie efekty. Wszystko jeszcze raz dokładnie sprawdzę.
                                  Zauważyłem jeszcze coś, a mianowicie kable + i - wychodzące z zasilacza dotykają toroida, więc może to być też wina, np. zakłóceń elektromagnetycznych?? Ktoś się z takim czymś spotkał??

Skomentuj

dulin7, dlaczego jak podłączam samą końcówkę do zasilacza bez sygnału to na wyjściu mam stałe napięcie?? A jak podłącze filtr to stałe znika?
                                    niedawno mówiłeś na odwrót... :?:

dulin7, Zauważyłem jeszcze coś, a mianowicie kable + i - wychodzące z zasilacza dotykają toroida, więc może to być też wina, np. zakłóceń elektromagnetycznych?? Ktoś się z takim czymś spotkał??
                                    nie ma znaczenia.

Skomentuj

El_liero, no właśnie, teraz jest na odwrót. Podłączyłem samą końcówkę i pojawiło się stałe. Stałe znika jak podłącze filtr i połączę go z końcówką kablem sygnałowym. Wydaje mi się, że gdzieś mam zimny lut i od strony zasilania nie ma styku z masą. Bo jak jest połączona masa z sygnału to wszystko jest ok.

[ Dodano: 2007-10-07, 15:54 ]
                                      W końcu jakiś sukces. Poprawiłem wszystkie luty i sama końcówka działa narazie bez problemu, tzn. stałe na wyjściu i prąd spoczynkowy są w normie. Nie wiem jak z brzmieniem (czy są jakieś brumy), jest niedziela, więc nie chcę hałasować. Jutro będę sprawdzać dalej.

[ Dodano: 2007-10-09, 10:38 ]
                                      A więc 'bzyk' nie pochodzi z głośnika na 100%, jest to po prostu jakiś przydźwięk o częstotliwości ok. 100Hz. Zapewne to wina prowadzenia masy tylko, że skończyły mi się pomysły jak jeszcze mogę poprowadzić kabelki. Na razie podłączyłem masę w ten sposób:
                                      zasilacz -> końcówka -> układ zabezpieczeń -> przedwzmacniacz.
                                      I jeszcze jedno pytanko, dlaczego radiator działa jak antena i zbiera wszystkie szumy?? Bez jego uziemienia jest straszny brum, mimo, że tranzystory są na 100% dobrze odizolowane.

Skomentuj

<<I jeszcze jedno pytanko, dlaczego radiator działa jak antena i zbiera wszystkie szumy?? Bez jego uziemienia jest straszny brum, mimo, że tranzystory są na 100% dobrze odizolowane>>.

Wg mnie wzmacniacz się wzbudza i stąd ten efekt. Przyczyny szukaj w doborze elementów i poprawności montażu. Podłączanie radiatora do masy nie powinno wpływać na układ.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X