Postanowiłem zrobić mały przegląd Symka, który na codzień napędza suba na gdn 20/80/2. Razem z symkiem do jednego zasilacza podłączony jest układ zabezpieczający głośnik oraz filtr aktywny. Zeby sprawdzić prąd spoczynkowy i stałe na wyjściu odłączyłem tylko sygnał od końcówki. Odpalam całość i okazuje się, że na wyjściu pojawiło się stałe napięcie, ok. 38V, czyli tyle ile wychodzi z zasilacza. Myślałem, że końcówkę szlag trafił. Podłączam sygnał wychodzący z filtra do końcówki, odpalam i... wszystko w porządku, napięcie na wyjściu wynosi ok. 25mV.
Zacząłem więc wszystko sprawdzać osobno. Do zasilacza podpiąłem samą końcówkę, efekt - wszystko w jak najlepszym porządku. Następnie podłączyłem układ zabezpieczający, efekt - wszystko gra bardzo dobrze. Przyszła kolej na filtr. Podpinam pod zasilacz i na wyjściu nagle pojawia się stałe na wyjściu. Tak jak wyżej podpiołem kabel sygnałowy z filtra do końcówki - stałe zniknęło, ale pojawił się przydźwięk. Dodam, że buczenie ustało jak do masy podłączyłem radiator, ale nawet przy cichym graniu pojawia się charakterystyczny 'bzyk' w momencie uderzenia basu. Tak jakby przysiadało napięcie.
Czy ktoś wie co m,oże być przyczyną tak dziwnego zachowania się całego układu (końcówka, filtr, zabezpiecznie)??
A może z filtrem jest coś nie tak? Jest to filtr firmy Jabel.
Za odpowiedź dziękuję i pozdrawiam.
Zacząłem więc wszystko sprawdzać osobno. Do zasilacza podpiąłem samą końcówkę, efekt - wszystko w jak najlepszym porządku. Następnie podłączyłem układ zabezpieczający, efekt - wszystko gra bardzo dobrze. Przyszła kolej na filtr. Podpinam pod zasilacz i na wyjściu nagle pojawia się stałe na wyjściu. Tak jak wyżej podpiołem kabel sygnałowy z filtra do końcówki - stałe zniknęło, ale pojawił się przydźwięk. Dodam, że buczenie ustało jak do masy podłączyłem radiator, ale nawet przy cichym graniu pojawia się charakterystyczny 'bzyk' w momencie uderzenia basu. Tak jakby przysiadało napięcie.
Czy ktoś wie co m,oże być przyczyną tak dziwnego zachowania się całego układu (końcówka, filtr, zabezpiecznie)??
A może z filtrem jest coś nie tak? Jest to filtr firmy Jabel.
Za odpowiedź dziękuję i pozdrawiam.
Skomentuj