Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Charczenie ARN150/03/4 (nietypowe!)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charczenie ARN150/03/4 (nietypowe!)

Jeśli ktoś miał już taki problem, to przepraszam za tworzenie nowego tematu i proszę mnie odesłać do właściwego wątka, ale przyzam że przy pomocy opcji szukaj nie potrafiłem sformułować odpowiedniego zapytania żeby dotrzeć do mojego problemu.

Jakiś czas temu przy muzyce gdzie słychać miarowe powtarzające się dźwięki gitary basowej zaobserwowałem że jeden z moich ARNów w monitorkach charczy (odkupiony, NIE nówka). Charczenie objawiało się gdy głośnik grał nieco głośniej, ale nie to było najdziwniejsze. Stan ten sie pogłębiał, coraz mniej mocy wystarczyło by spowodować charczenie ARNa, więc dotknąłem membranę i delikatnie pchnąłem do tyłu. Okazało się że głośnik całkowicie zamilkł, czyli można wnioskować że w ruchu membrany jest taki moment, że głośnik traci sygnał.
    Wyciągnąłem głośnik monitorka i postanowiłem poruszać trochę przewodami. Kable prowadzące od punktów lutowniczych do cewki są ok, ruszanie nimi nie miało wpływu na grę.
    Miał ktoś taki problem? Gdzie szukać przyczyny (pewnie cewka)? Warto ją wymieniać jeśli głośnik kosztuje 33zl a ja za jakis czas i tak bede pwnie robil zakupy w astroniku. Co o tym myślicie?
    Dodam ze nigdy nie regenerowalem glosnikow ani ich nie rozbieralem.

[ Dodano: 2007-11-03, 21:37 ]
    dodam jeszcze ze teraz przy tylko odrobine glosniejszej niz przecietnie grze zaczyna charczec bez wzgledu na muzyke i odtwarzane dzwieki

niestety pewnie cewka sie rozkleila lub otarla. niemialem jeszcze czegos takiego mimo ze mialem juz sporo ARNow...
    niema sensu ich naprawiac bo i tak nieznajdziesz odpowiedniej cewki.
    wyslij je mi to zrobie sobie z nich membrane pasywna :mrgreen:

Skomentuj

może to wina wzmaka który się przesterowywuje ?
      Bo w arnie nie ma fizycznej możłiwości aby cewka od nabiegunnik uderzyła.

Skomentuj

Lub jaKiś syf wpadł miedzy cewke a nabiegunnik. Raz miałem taki przypadek właśnie w arn150.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          może to wina wzmaka który się przesterowywuje ?
          az taki zielony nie jestem pierwsze co to zamienilem wyjscia we wzmacniaczu.

Zamieszczone przez Yoshi_80
          Lub jaKiś syf wpadł miedzy cewke a nabiegunnik. Raz miałem taki przypadek właśnie w arn150.
          czyli rozpruwanie glosnika? kolumna wewnatrz jest wzglednie czysta, podczas budowy przedmuchana sprezarka i odkurzana wewnatrz, poza tym stan sie poglebia. Proponujesz rozpruc glosnik?

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtus_K
            czyli rozpruwanie glosnika?
            a slychac cos jak reka go wciskasz?? sprobuj tez membrane przytrzymac podczas grania... wtedy zobaczysz czy przypadkiem cewka sie nie rozkleila

Skomentuj

Ewentualnie możesz spróbować oderwać kopółke przeciwpyłową, i wtedy usunąć ciało obce :) Ja tak miałem z regenrowanym tonsilem 30/60 i pomogło.

Skomentuj

Ale przecież ARN 150 nie ma kopułki tylko ma "czystą" membranę :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                  Ale przecież ARN 150 nie ma kopułki tylko ma "czystą" membranę
                  ma ma :P

Skomentuj

tyle że wklęsłą:)

Skomentuj

Jak wcisne trochę membrane i przytyrzymam reką to głośniki milczy, nie wydaje z siebie ZADNYCH dzwiekow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtus_K
                        nie wydaje z siebie ZADNYCH dzwiekow
                        ale probuje?? bo jezeli wogole sie nie odzywa to tylko doprowadzenia sa do poprawy - mialem cos takiego w sredniotonowych z altusow...

Skomentuj

nie probuje, nie wydaje z siebie zadnych dzwiekow ani nie drga w zaden sposob, co do doprowadzen, to wyjalem glosnik wcisnalem lekko membrane i ruszalem doprowadzeniami, zadnych efektow...

Skomentuj

nie chodzi o te elastyczne linki ale o polaczenie ich z cewka....
                            o qr... zapomnialem ze tam jest inaczej niz w tonsilach...

jak zacznie cie to wkurzac to proponuje sie pobawic w "sekcje" :twisted:

Skomentuj

już dawno mnie to zaczelo wkurzac, ale nie bede sie bawil w sekcje puki nie zakupie glosnika do wymiany, a puki co jestem splukany... ale za jakis czas rozdlubie to, a nie chce ryzykowac calkowitego unieruchomienia monitorka poniewaz to jest jedyne co zadowalająco gra w moim domu

Skomentuj

Czaruję...