Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gain clone - problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gain clone - problem

dzisiaj poskładałem do kupy "gainclona" no i się rozczarowałem, jak wszystko co na razie zrobiłem nie działa od pierwszego uruchomienia :)

mam pytanie, zasilacz zrobiłem z jednym, zwykłym mostkiem prostowniczym, bez żadnych ultra szybkich diod no i tu te pytanie, lm3875 może być zasilany tradycyjnym zasilaczem na jednym mostku + kondy ?

czy tez musi być tak jak w oryginale? jeżeli tak to dla czego, nie rozumiem tego :(

wszystkie informacje razem z płytkami brałem stąd: http://www.audioton.republika.pl/wzm-gc.html wersja II tylko ze płytkę obciąłem w pół, czyli zasilacz jest wspólny

ratujcie, bo zaraz spale pewnie kolejna kostke dalej nie znając przyczyny, wszystko jest polutowane w jak najlepszym porządku, nie ma żadnych zwarć itp. a problem objawia sie tym ze pali sie bezpiecznik i tylko dodatnia gałąź kondów się ładuje

z góry dzięki!

Czy Kolego dałeś rezystor na wejściu ?
    W .pdf tego nie ma, ale musi być 100k na wejściu
    przed 1k do masy, a między nóżkami LM 9 i 10 kondensator 220p.
    Dziwne to, ale mam dokumentację fabryczną do do LM z lat 90-tych,
    i tam są te elementy. W obecnych dokumentacjach nie ma ich.
    Bez tych elementów LM-y lubią się palić. Pozdrawiam

Skomentuj

niestety nigdzie nie było tego na schemacie wiec nie dałem, jeszcze jedno pytanie, wszystkie kable z masa (tj. jeden przewód od głośnika, masa sygnału i masa zasilania) powinny być wlutowane w jednym punkcie na płytce?

Skomentuj

Dokładnie tak.

Skomentuj

a czy to normalne, że dodatnia gałąź kondensatorów rozładowuje sie od razu a ujemna nie? już mi sie skończyły pomysły czemu to nie działa....

Skomentuj

Niestety nie ma zasady ... Czasem wszystkie punkty masy powinny być razem, a czasem masy sygnałową i zasilającą należy rozdzielić rezystorem, np. 10 om. Napisz, jeśli nadal nie działa (a zapodałeś te elementy, o których pisałem?) .

[ Dodano: 2007-11-06, 21:09 ]
            To nie jest normalne, w układzie zginęła symetria. Zwarcie w dodatniej gałęzi lub wzbudzenie na MHz.

Skomentuj

wlasnie spalilem kolejnego lm'a

dolutowalem ten kondensator i rezystor(mial byc do masy czy w szeregu z sygnalem?), na 100% nie ma zadnego spiecia a mimo to od razu stale napiecie na wyjciu (spalilem dwa male glosniczki) i po odlaczeniu zasilania dodatnia galaz kondensatorow odrazu sie rozladowuje

prosze o pomoc, chcial bym zlozyc chociaz jedna dzialajaca koncowke do soboty, osiemnastke swoja robie a nie mam czym suba napedzic :(

a moze jest to wina trafa toriodalnego? spore bo 500VA, przy starcie pali bezpieczniki topikowe, szybkie 3,15A

jezeli nie to wyglada na to ze najwiekszym problemem w tym wzmaku jestem ja.....

Skomentuj

Czaruję...
              X