Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary Technics i Gainclone

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary Technics i Gainclone

Witam!

Dzisiaj z ciekawości pomierzyłem sobie w Speaker Workshop zrobiony przez siebie wzmacniacz na LM3886 (+przedwzmacniacz na AD8066) oraz amplituner 5.1 Technics SA-DA8. Wyniki pomiarów pasma przenoszenia nieco mnie zdziwiły... bo Technics teoretycznie wypadł lepiej, mimo że w Gainclone nie ma żadnego kondensatora w torze sygnału.
    Dla Technicsa w paśnie 20 Hz - 20kHz spadek wynosi ok. -0,4db i 0db
    Dla LM3886 spadek odpowiednio -2,5db i -0,3db
    Czy LM jest... gorszy? (pomiary zniekształceń harmonicznych wyszły zbliżone)

Oto wyniki:
    Załączone pliki

jarko7, napisz jaka masz karte dzwiekowa i dokladnie jak robiles pomiary?

Skomentuj

Karta: Terratec DMX Xfire 1024 (ale jakie to ma znaczenie po pierwsze dlatego że jest kalibracja w SW, po drugie chodzi o relatywną nierówność pasma dla obu wzmacniaczy, więc nawet jakby była słaba to i tak różnice by wyszły)
      karta z pomiarami radzi sobie elegancko, w RMAA ma niezłe wyniki

Pomiar: do wejścia wzmacniacza podłączony sygnał z karty dźwiękowej -> do wyjścia wzmacniacza podłączony dzielnik rezystorów mocy 1,5 i 6,8 Ohm, sygnał brany z 1,5 Ohm -> JIG (wejście sygnałowe).
      Pomiar robię już nie pierwszy raz więc to nie jest przyczyną...

Skomentuj

A przy jakiej mocy robiles te pomiary i czy byla to taka sama moc w obu przypadkach?
        Widac ze sa jakies bledy pomiarowe bo nie mozliwe zeby tak wygladalo pasmo przenoszenia wzmacniacza.
        Pasmo od gory zalezy rowniez od polozenia potencjometru glosnosci! Dlatego zawsze mierzy sei je przy volume na maxa i takim sygnale wejsciowym aby dal moc wyjsciowa o wartosci do kilku W.

Skomentuj

Hmmm, jedynie tu może być problem.
          Jak widać z wykresów Gainclone miał większą moc wyjściową, a volume było w obu przypadkach ustawione na ok. 1/3. Nie wiem ile to było W, chciałem tylko żeby w SW wykres był na niecałe 0db.

czyli im ciszej tym wyższe pasmo od góry?

a w takim razie co z pasmem od dołu, bo tu różnice są największe?

Skomentuj

Najszersze pasmo od gory jest przy volume ustawionym na maksa i tak sie mierzy wzmaki.
            A najkrotsze pasmo od gory jest gdy galka potencjometru jest w okolicy 2/3 (dla logarytmicznego i ok polowy dla liniowego.

Na pasmo od dolu dziala to odwrotnie ale tu zmiany nie sa tak wazne. Wogule masz przyjeta jakas dziwna skale i wykres na dole jest dziwnie poszarpany co swiadczy o jakichs bledach pomiarowych.
            Wg mnie to karta muzyczna nawet najlepsza nie zmierzysz nawet przecietnego wzmacniacza bo karty maja pasma do max 20khz a od dolu roznie bywa ale tez nie rewelacyjnie. Znieksztalcenia mozna juz mierzyc ale tu tzreba wykazac sie duza wiedza zeby wiedziec gdzie sa minimalne znieksztalcenia karty.

Skomentuj

Pasmo przenoszenia to nie wszystko, wzmak to urzadzenie z ujemnym sprzezeniem zwrotnym, w zaleznosci od filtrow ograniczajacych w pewnym zakresie musi miec odpowiedz z zerowym bledem (czyli liniowa). Waznym z punktu widzenia poprawnosci wykonania (tudziesz projektu) wzmacniacza sa tez znieksztalcenia, ktore juz za pomoca dzwiekowki mozemy jako tako pomierzyc. Do poprawnego pomierzenia wzmacniacza przydala by sie jakas karta pomiarowa (np taka z National Instruments na usb). Robilem pomiary w LabView i wychodzily bardzo ladnie.
              Ponizej audigy1 jako pomiarowka, napiecie na obciazeniu 4R okolo 8Vrms.
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
              X