Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne stuki TDA 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwne stuki TDA 7294

Witam, w piątek przyszedł mi zamówiony wzmacniacz na TDA7294 do subwoofera.

Wczoraj podpiąłem wszystko na biurku podłączyłem odtwarzacz mp3 do wejścia chinch, bo to jest chyba wejście niskopoziomowe?

Piosenka pograła z 10 sekund, tak tylko na próbe, głośnośc max. połowa.

Po wyłączeniu tranfromatora z sieci po jakiś 10 sekundach usłyszałem taki stuk z głośnika, jakby wgnięciona butelka plastikowa PET powróciła do swoistego kształtu :) Troszkę się wystraszyłem, że głośnik mi się uszkodził, ale podłączyłem jeszcze raz i gra, ale tym razem po odłaczeniu trafa z sieci odłączyłem szybko głośnik od wzmacniacza i już nie stuknął.

Głośnik do tesla arn226-07/4

Dioda od strony ścieżek jest wlutowana.

Przełącznik fazy jest przesunięty w strone potencjometru. Gdy jest przesunięty w stronę tda, stuk jest głosniejszy.

Bezpiecznik między siecią a trafem 1A.

Trafo 100VA 2x 24V

Proszę o pomoc :)

A co to za aplikacja tda?
    Najprawdopodobniej nie jest wyposazona w szybkie odlaczanie glosnika i stad ten stuk A czy przy wlaczaniu tez to slychac??
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Przy właczaniu tylko w tej pozycji fazy bliżej TDA

Jest to wzmacniacz od irka :) Wersja podstawowa.

Skomentuj

Jak od Pana Irka to najlepiej do Niego zglos sie z problemem aleja obstawiam brak szybkiego odlaczania i wlaczania glosnika ktore jednak uklad Pana Irka ma a wiec musisz sie Go zapytac.
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Tak napisałem do irka, ale on mowi, ze te stuki mogą występować w jednym położeniu fazy, tyle, że u mnie występują w obu :P W jednym więcej, w drugim mniej. Innym się tak nie dzieje ... :/

Skomentuj

Ten temat był juz poruszany na forum..., E tam, nie ma co sie przejmowac mam taki sam wzmak i mam to samo, wzmak służy juz z 2 lata i nic sie niedzieje , a do tego puk po wyłączniu sie przywyczaisz

Skomentuj

Oczywiscie niczym to nie grozi, ja tez tak mam z moim wzmakiem do kolumn (mialem dobudowac ciche wlaczanie i wyl) i jakos sie przyzwyczailem tylko czasem jak ktos mi zrobi psikusa i zostawi podglosnione na maxa to potrafi niezle walnac :wink:
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

OK, serdecznie dziękuję :)

Przynajmniej mam pewność, że wszystko jest OK :)

[ Dodano: 2007-11-27, 14:32 ]
                Jeszcze nie zamykajcie
                Nagrałem filmik, na którym widać jak to wygląda itp. :) Na razie uploaduje się na youtube, za chwilkę dam link.

Drugą rzeczą, która mnie zaniepokoiła, to to, że gdy podgłośnie tak na połowę, a piosenka jest taka z bassem ( co będzie pokazane na filmiku ) to po prostu membrane chce wyrwać .... Aż słychać jakby świst powietrza ..

Po prostu nie wiem co by się stało, gdybym dał głośność na max ... i nie chce wiedzieć :)

Co na to posiadacze tego głośnika? ( przypomnę tesla arn226-07/4 )

[ Dodano: 2007-11-27, 15:04 ]
                Zamieszczam link do filmiku :) Prosiłbym o oglądnięcie i wnioski

http://pl.youtube.com/watch?v=MrzzcWO63SQ

Skomentuj

Jeżeli dobrze widzie(na filmiku) to testujesz głośnik bez obudowy wiec sie nie dziw że membrana lata.

Skomentuj

Tak, już wiem :) Głośnik już przetestowany w obudowie, na razie closed bo nie ma jeszcze br :) Ale muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony :)

Skomentuj

Okazuje sie ze to TDA7294 generuje te pukniecie jakis czas po wylaczeniu. A dzieje sie tak z powodu szybszego opadania napiecia dodatniego niz ujemnego na co jest wrazliwy TDA. Pomaga dolaczenie rownolegle do ujemnego zasilania (np na kondensatorrze filtrujacym) rezystora 4.7K 0,33W. W przypadku pracy z napieciami powyzej +-40V rezystor powinien miec 0,5W.
                      Po dodaniu tego rezystora napiecie ujemne spada szybciej i ten stuk jest ledwo slyszalny.

Skomentuj

inteligenty film...

a i zgodze się z tym co kolega napisał:

Zamieszczone przez DzikiWS
                        Jeżeli dobrze widzie(na filmiku) to testujesz głośnik bez obudowy wiec sie nie dziw że membrana lata.

Skomentuj

inteligenty film...
                          Mam rozumieć, że zrobiłbyś lepszy :roll:

irek, dzięki wielkie :) Może, że przylutuje ten rezystor, ale skoro to puknięcie nie jest groźne, zrobie po prostu dodatkowy włącznik samego głośnika :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X