Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy głośnik wysokotonowy ma odwróconą biegunowość??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy głośnik wysokotonowy ma odwróconą biegunowość??

Nie wiem czy prawidłowo zadałem pytanie, ale mam taki rysunek zwrotnicy i pytanie takie jak w temacie. Jeżeli napisałem coś głupiego to z góry przepraszam. Tak przy okazji skorzystałem z promocji poniższych głośników i buduje parę kolumienek żeby zobaczyć jak to zagra:-)

Może jeszcze napiszę skąd te pytanie, otóż chodzi o tą kropkę przy głośniku nisko-średnio i wysokotonowym. W jednym jest na plusie, a w drugim na minusie, nie kumam o co chodzi:-)
    Załączone pliki

Mysle ze te kropki oznaczaja + glosnikow, a tak na boku to to jest zwrotnica do tych tonsili z allegro? one maja 15 om to chyba by trzeba bylo 2 dac tak? w ogole z jakiego zrodla ta zwrotka??
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
      Mysle ze te kropki oznaczaja + glosnikow, a tak na boku to to jest zwrotnica do tych tonsili z allegro? one maja 15 om to chyba by trzeba bylo 2 dac tak? w ogole z jakiego zrodla ta zwrotka??
      Pozdrawiam!!!
      Ten 13/40/2 ma 4 ohm. Zwrotnica z audiostereo, a głośniki zamówiłem w e-tonsilu.

Też pomyślałem, że te kropki to plusy, ale nie do końca to rozumiem bo po lewej stronie plusy są narysowane od góry każdego głośnika.

Zwrotnica jest z kolumn totem mite:-) Podobno całkiem dobrze ocenione na jakimś audio show:-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85
        Też pomyślałem, że te kropki to plusy, ale nie do końca to rozumiem bo po lewej stronie plusy są narysowane od góry każdego głośnika.
        To wg mnie sa plusy zrodla dzwieku a kropki to sa po prostu zeby oznaczyc ze glosniki maja byc polaczone w przeciwfazie tak mi sie wydaje.
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

To wg mnie sa plusy zrodla dzwieku a kropki to sa po prostu zeby oznaczyc ze glosniki maja byc polaczone w przeciwfazie tak mi sie wydaje.
          Pozdrawiam!!!
          Mi też się tak wydaje, zobaczymy czy ktoś to jeszcze potwierdzi:-)

Skomentuj

Pamietaj zeby sie pochwalic gotowa konstrukcja bo tez szukam glosniczkow na monitorki :)
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

tak, macie racje. glosnik wysokotonowy podlaczony jest w przeciwfazie. ma to za zadanie jaknajlepiej uksztaltowac ch-ke fazowa calej kolumny...

skoro zwrotnica sprawdzona to chyba tez sie skusze

Skomentuj

A czy ten wysokotonowiec to jest kopolka tytanowa bo innej nie widze na e tonsil
                Coraz bardziej mnie kusi ta konstrukcja :wink:
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

A czy ten wysokotonowiec to jest kopolka tytanowa bo innej nie widze na e tonsil
                  Coraz bardziej mnie kusi ta konstrukcja :wink:
                  Pozdrawiam!!!
                  Nie wiem czy jest tytanowa, ale głośniczki już przyszły i prezentują się ładnie:-) Jak przyjdą części na zwrotkę to zapodam foto:-)

Skomentuj

Braki w teori

Ludzie, ja nie kumam, bierzecie się za konstruowanie, a nie chce się wam poczytać.
                    To jest zwrotnica pierwszego stopnia (6 dB/oktawę). Taka zwrotnic przesuwa fazę o 90 stopni. Kondensator o + 90 st. a cewka o - 90 st. W efekcie tego fazy głośników są przesunięte względem siebie o 180 st. zatem są odwrócone w fazie względem siebie. Więc trzeba jeden podłączyć odwrotnie (w przeciwfazie) i tym sposobem będą znowu zgodne w fazie względem siebie.

Pozdrawiam

Skomentuj

Re: Braki w teori

Zamieszczone przez SILNY
                      Ludzie, ja nie kumam, bierzecie się za konstruowanie, a nie chce się wam poczytać.
                      To jest zwrotnica pierwszego stopnia (6 dB/oktawę). Taka zwrotnic przesuwa fazę o 90 stopni. Kondensator o + 90 st. a cewka o - 90 st. W efekcie tego fazy głośników są przesunięte względem siebie o 180 st. zatem są odwrócone w fazie względem siebie. Więc trzeba jeden podłączyć odwrotnie (w przeciwfazie) i tym sposobem będą znowu zgodne w fazie względem siebie.

Pozdrawiam
                      Nie zawsze wszystko idzie doczytać, a kto pyta nie błądź:-) Dzięki za szczegółową odpowiedź, pozdrawiam:-)

Skomentuj

Nie wiem czy jest tytanowa, ale głośniczki już przyszły i prezentują się ładnie:-) Jak przyjdą części na zwrotkę to zapodam foto:-)
                        To sa te z e-tonsil?? z taka siateczka ochronna??
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

To sa te z e-tonsil?? z taka siateczka ochronna??
                          Pozdrawiam!!!
                          To są te:

http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=87

przyszły już do mnie części na zwrotkę z polinka, bardzo fajny sklepik, pozdrawiam!!:-)

Skomentuj

z polinka, bardzo fajny sklepik
                            a jak. w jakim innym sklepie odpowiadaja na maila napisanego po 22??;>
                            koles siedzial do 24 i zdazyl zrobic mi nawet 2x korekte :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              w jakim innym sklepie odpowiadaja na maila napisanego po 22??;>
                              w protonsilu ;]

Skomentuj

a no tam jeszcze nie kupowalem...

Skomentuj

Też mnie zgięło, że gość nawet w niedziele pracuje i to o naprawdę późnej godzince :o Nie wiele jest takich sklepów.

Tak apropo zestawiku, złożyłem pierwszą kolumienkę i gra naprawdę fajnie, a jeszcze głośniczki przecież niewygrzane :mrgreen: Konstrukcja w 9l b-r, teraz ciężko określić mi jakie jest tam strojenie, będe jeszcze nad tym siedział. Bas szybki i dynamiczny, trzeba przyznać, że jest go sporo, a to 1 kolumna:-) Średnica, ładna dość poprawna, a wysokie tony przyzwoite :smile: Narazie ciężko coś więcej powiedzieć, jak pograją dłużej w parze to coś więcej napiszę, a jak wykończe to może zamieszcze na forum:-)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X