Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacnniacz hexfet z EE 1994 VS crescendo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacnniacz hexfet z EE 1994 VS crescendo

Powoli przymierzam się do zrobienia nowej końcówki.

Na temat Hexfeta wiem prawie wszystko, wymaga on paru poprawek dla stabilnosci.
    Ale chodzi o to, że ALBO uda się go odpalić za pierwszym razem ale będzie sporo pobremów z nim. Na ogół lubi się wzbudzać.

Nie jestem zaawansowanym elektronikiem i łatwo nie było by mi diagnozować Hexfeta gdybym miał problemy.

Dlatego pytam sie czy ktos miał do czynienia albo ma jakieś info na temat koncówki Crescendo Millennium ?
    Parametry ma równie zachęcające, ale nacisk kłade na wzbudzanie się go.
    Czy trudno "okiełznać" Crescendo ?

Którą końcówkę wybrać ?

El_liero przy wzmaku z elektora nie ma problemów jesli się zrobi według wskazówek np Borysa:] Wszystko znajdziesz na stronie w mojej stopce:]

Skomentuj

dj_zibi
      Crescendo ME też jest z elektora
      i oba Giesberts'a

Gadałem z borysem, powiedział że on nie miał problemów z nim. Ale Sporo czytając o tej końcówce ludzie pisali że są problemy...

Skomentuj

El_liero przyjęło sie mówić na wzmak Gibertsa z 94 "elektor" przynajmniej między moimi znajomymi.

Nie ma problemów z tym wzmacniaczem, wystarczy robić wszystko jak należy, wiesz czytając audiostereo (pewnie o tą stronę Ci chodzi) można dojść do wniosku że ludzie maja problemy z GC, wielcy konstruktorzy kolumn nie odróżniają napięcia (V) od mocy(W) które mają w gniazdku. Radze tamtą stroną sie nie sugerować.

Wystarczy zrobic jak Piotrek pisze i będzie OK.

Skomentuj

ok, to zrobię elektora

pod choinkę troche kasy wpadnie to powinienem kupić trafo.

pozdro

Skomentuj

El_liero kupjąc dośc uniwersalne trafo 200-400VA 2x30/32V spokojnie mozna tesotwac kilka wzmakow. Od wzmacniacza Irka przez kilka elektorow :mrgreen: po syma i inne wymysły:)

Skomentuj

prawidłowa zależność:

moc VA = moc W * 1,41

?

[ Dodano: 2008-01-02, 19:45 ]
              Wat a voltoamper to co innego.
              tylko właśnie nie do końca wiem o co chodzi, jakaś moc bierna, czynna coś z pierwiastkiem z dwóch...

Dodano osobiście
              Dobra dowiedziałem się.
              moc pozorna i czynna:
              pozorna w Voltoamperach VA
              czynna w Watach W
              zależność:
              1VA = 1W*√2

[ Dodano: 2008-01-03, 14:57 ]
              Do stereo Elektora potrzebne trafo 450VA czyli około 320W

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                prawidłowa zależność:

moc VA = moc W * 1,41

Dobra dowiedziałem się.
                moc pozorna i czynna:
                pozorna w Voltoamperach VA
                czynna w Watach W
                zależność:
                1VA = 1W*√2
                A gdzie sie takich głupot dowiedziałeś?
                Gdyby 1VA był równy √2W to nikt by nie wprowadzał nowej jednostki...
                Moc pozorna jest geometryczną sumą mocy czynnej i biernej prądu elektrycznego pobieranego przez odbiornik z różnych źródeł. Występuje jako moc znamionowa generatorów i transformatorów. Wyraża się ją jako iloczyn wartości skutecznych napięcia i natężenia prądu!

Moc czynna w układach prądu przemiennego (również prądu zmiennego) jest to część mocy, którą odbiornik pobiera ze źródła i zamienia na pracę lub ciepło. W układach prądu stałego cała moc jest mocą czynną.

W odbiornikach prądu sinusoidalnie zmiennego , który może zawierać rezystancję i reaktancję, moc czynna jest iloczynem wartości skutecznych napięcia U i natężenia prądu I oraz cosinusa kąta przesunięcia fazowego φ pomiędzy napięciem i natężeniem prądu.

1VA=√2W tylko gdy φ=45°.

Skomentuj

Odświeżam, bo kontynuuję projekt.

I tak, teraz mam zagadkę, bo robię dual mono, i nie wiem czy robić 2 oddzielne zasilacze czy jeden wielki...
                  Trafo mam jedno, pytałem się doświadczonych ludzi i jedni mówią oddzielne a inni że jeden i już nie wiem.
                  Na starcie kupiłem rezystory do jednego zasilacza( pod jeden ), bo uważam że najlepszy.

Skomentuj

Odświeżam, bo kontynuuję projekt.

I tak, teraz mam zagadkę, bo robię dual mono, i nie wiem czy robić 2 oddzielne zasilacze czy jeden wielki...
                    Trafo mam jedno, pytałem się doświadczonych ludzi i jedni mówią oddzielne a inni że jeden i już nie wiem.
                    Na starcie kupiłem rezystory do jednego zasilacza( pod jeden ), bo uważam że najlepszy.
                    WIELKIE LOOOOOOOOOOOL

Poczytaj książki:]

Skomentuj

dj_zibi sam ześ "LOOOOOOOL"
                      i nic nie pomogłeś...

Skomentuj

www.google.pl

To już druga pomoc. A pamiętaj że zainwestowanie kilku zł w książek procentuje :mrgreen:

A o tym że Ci tłukłem na GG to nie wspomnę:]

Skomentuj

no tak, rozmawialiśmy i właśnie jesteś jednym z tych co mają podzielone zdania na ten temat.
                          np: Irek wskazał, żeby jeden zasilacz zrobić. Inni, żeby oddzielne, inni też jeden... heh i co ja mam zrobić gdy nie mam książek na ten temat, a czytać ich nie mam czasu bo za 1,5 miecha mam mature, także nie każ mi iść do księgarni po nie. To tez szukam szybkiej pomocy, tlyko jak wybrać gdy ci co się znają mają podzielone zdania, znaczy ze jeden zna się drugi nie, to kto zna się w końcu i ma rację hee?

Idę teraz na google i elektrode poszukać.

Skomentuj

Irek wskazał, żeby jeden zasilacz zrobić
                            To by bylo dla mnie decydujace zdanie a reszte bym delikatnie mowiac, olal, takie podwojne zasilacze to wlasnie Im zostaw, a sluchaj specjalisty ktory z audio i projektowania wzmakow zyje :wink:
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Chłopie dual mono to z góry założenie osobne zasilania dla każdego kanału, zasilania od początku do konca(osobne trafa, mostki, filtry). Nie wiesz o czym piszesz i o to mi chodzi. Druga sprawa jakie to ty "rezystory" kupiłeś do tego zasilacza. Znów zonk.

Zdób jeden normalny zasilacz i niech gra.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic968926.html

Nawet na elektrodzie Cię wyśmiali:)

Skomentuj

zgrywasz kozaka bo wiesz wiecej ode mnie? heh

wygląda na to, że też robiłeś dual mono tej końcówki:
                                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3eb90ee56.html
                                i stosowałeś jak zalecasz
                                osobne trafa
                                hehehe.
                                Zastanów się człowieku, bo głosisz w tym topicu jakieś prawdy, zasady jak coś robić, do których sam się nie stosujesz, a jak ktoś inny tak postąpi to wytykasz mu to...
                                Nawet na elektrodzie Cię wyśmiali:)
                                czerpiąc przy tym satysfakcję... spełnienie?

i zobacz sobie jeszcze do czego te rezystory :

http://mitglied.lycos.de/Promitheus/950077.pdf

Zrobię wpierw jeden zasilacz, jak coś będzie się pieprzyć to rozdzielę na osobne.
                                tyle.

pozdro

Skomentuj

a czytać ich nie mam czasu bo za 1,5 miecha mam mature
                                  i co - może uczysz się całymi nocami ?
                                  Bez jaj...

Daj sobie spokój z dual mono, jeśli chcesz być bardzo "poprawny" elektronicznie to możesz w jednej końcówce odwrócić sygnał w fazie o 180stopni, a następnie na wyjściu - za wzmakiem - też analogicznie , jedną kolumnę odwrotnie podłaczyć. Lepiej wykorzystasz zasilacz.

Skomentuj

Taaak, na elektrodzie powiadasz... no skoro na elektrodzie napisali...

http://www.trioda.com/forum/viewtopi...st=0&sk=t&sd=a
                                    http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=10373

Skomentuj

Nie wyśmiewam Cię tylko milion razy Ci mówiłem co jest co. Dodatkowo opcja dual mono tak czy nie to jak numer z jajkiem i kurą.

Rób możliwie prosto i tyle.
                                      Do jasnej ... właśnie na moim zdjęciu z gibertsem widać że nie jest to k.... żaden dual mono a zwykły wzmak z jednym trafem i osobnymi zasilaczami. I tu właśnie troszku poczytaj ale książek z teorii co jest co a nie zobaczysz dwa zasilacze i już jajca sie robią:] Nie chodzi że się naśmiewam z Ciebie ale chce zapobiec naśmiewaniu.

Co do matury większość z nas czasy przed maturą spędzało tutaj. Robiliśmy mniej lub więcej DIY. O ile pamiętam ten sam rocznik co ja to Takero

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                        O ile pamiętam ten sam rocznik co ja to Takero
                                        87 jakby nie patrzeć :P
                                        Bez przesady z tą maturą, studia to coś jak matura co tydzień ;]
                                        A jednak wszyscy jakoś żyją i coś tam robią konstruktywnego bez wymówek :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X