Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornik DAC z sekcją analogową do komputera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornik DAC z sekcją analogową do komputera.

Witajcie,

Od jakiegoś czasu (od 2-2,5 miesiąca) mam laptopa. Z racji, że przesiadłem się na niego, musiałem zrezygnować ze swojej dobrej dźwiękówki na PCI. Oddałem ją ojcu, bo ten do swojego lapka ma Doca z PCI. Jak do dzisiaj uważałem, że mój sigmatel z bucząco-szumiącym analogiem jest całkiem niezły, tak po przesłuchaniu paru utworów Al'a Jarrau stwierdziłem, że to nic innego jak syf.

Nie wiem co tam siedzi za procesor, a może nawet nie, ale moja dźwiekówka pozwala wyprowadzić dźwięk (nawet do 5.1 :shock: ) w postaci zero-jedynkowej przez S/PDIF. I teraz mam pytania:
    - Chciałbym zrobić DACa z sekcją analogową dla swojej karty
    - Czy ciężko coś dopasować? Myślałem o zrobieniu dobrego DACa na TDA1541, a z analogiem już się bawić. Być może, zrobiłbym go na OPAach, np. NE5541 czy jakoś tak
    - A może 1543? Mam go w drugim CDiku, generalnie jest żenada, ale z tego co patrzyłem na PDFach producenta, to nie jest trudno go zaaplikować.
    - A może coś innego prostego?

Myślałem nad PCM2702, ale stwierdziłem, że nie chce USB, bo i tak już nie mam wolnych portów. No i skoro moge wykorzystać S/PDIF z lapka (coaxial).

Co jest mi potrzebne i czego nie wiem?

Ktoś może mi to rozjaśnić etc?

Dzięki i pozdrawiam :)

to jeszcze potrzebujesz dekodera dolby digital (ac-3) no i 5koncowek mocy choc teraz standard to 7.
    Krotko mowiac chcesz zrobic amplituner kina domowego choc bez tunera.
    Daj znac jak Ci sie uda bo bylbys pierwszy.
    W kazdym razie powodzenia.

Skomentuj

Jeśli wysyłałbym sygnał stereo to potrzebuje decodera jedynei dwukanałowego (jeśli w ogóle go potrzebuje) :> Koncówka mocy? Wystarczy mi wzmacniacz słuchawkowy...

Dobra nie ważne, najwyżej sobie zrobie na PCM2702, a za pomocą pracy spróbuje zdobyć Herculesa Fortissmo MK2 na Via Envy... ciekawe czy to jest coś warte...

Skomentuj

Czaruję...
      X