Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr AVT1281

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr AVT1281

Witam!!!
    Własnie składam filtr dolnoprzepustowy według schematu jaki jest na stronie głównej.
    Wszystko złozyłęm tylko niemam trafka 2 razy 15v, tylko mniejsze..., można zasilić ten filtr napięciem 2x12v?

można, tak naprawdę wystarczy trafo z pojedynczym napięciem :)

Skomentuj

podepne sie pod temat zeby niezakladac nowego o tej samej nazwie...

zlozylem wlasnie ten filtr i mam problem z podwojnym potencjometrem 10k. a mianowicie wydaje mi sie ze "krecenie" nim nic nie zmienia :|
      wszystkie elementy w ukladzie sa poprawne (z wyjatkiem jednego konda bo jest 150nF zamiast 180nF), bawilem sie z odwrotnym podlaczaniem kabli do tego potencjometra ale raczej mam OK bo jak dam odwrotnie to cisza...
      no i wlasnie wydaje mi sie ze gra to troche za cicho...:|

ktos to montowal??

Skomentuj

zeby zwiekszyc wzmocnienie wystarczy zmniejszyc wartosc rezystorow wejsciowych a to ze Ci sie nie reguluje to wina tylko blednego montazu.

Skomentuj

irek, ale montaz jest na 99% poprawny...
          przetestuje go zaraz na wiekszej mocy bo moze poprostu na mojej kolumnie nieslychac tego

[ Dodano: 2008-02-14, 18:23 ]
          niemam pojecia jak ja to zrobilem ale byly kable od potencjometra zle przylutowane

Skomentuj

oscyloskop dwukanałowy i jazda... ew. analizator widma lub wobuloskop... takie badanie filtru bez tych przyrzadów to jak projektowanie zwrotnicy przy pomocy liczydła..

Skomentuj

dlatego wlasnie skladam gotowe filtry :P
              oscyloskop to widzialem u kolegi ale i tak niewiem jak z tego kozystac.
              ale i tak juz filtr dziala. to ze wydaje sie ze cicho gra spowodowane jest chyba niskim ciecem filtra...
              zobaczymy jak calosc bedzie gotowa

Skomentuj

Ale jednak oscyloskop się wielce ptrzydaje podczas nawet prostych uruchomien. Mozna czasem tranio trafic na alleogórach. Obsługa łatwa do opanowania :grin:

Skomentuj

No to 99% ze jest montaz jest poprawny czy moze 99% ze jest bledny?
                  Bo ja zawsze stawiam na 100% bledu w montazu. Chyba tylko raz w zyciu trafilem na wadliwy element i byl to kondensator 100nF mkt ktory byl po prostu zle zalany w obudowie.

Skomentuj

teraz juz jest 100% sprawny
                    ale wg mnie zakres regulacju jest za maly - przydalby sie wyzszy do np 150Hz
                    ale zobaczymy jak to sie zgra z kolumnami (calosc jest wlasnoscia damiani)

Skomentuj

Czaruję...
                    X