Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek 2xTDA7294 od IRKA - wzbudzenia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek 2xTDA7294 od IRKA - wzbudzenia.

Otóż mam podobny problem. Mostek 2xTDA7294 wzbudza się. Mało bo mało ale zawsze. Panel właśnie od IRKA. Znaczy się sama płytka, bo elementy sam montowałem i uruchamiałem. Fotki -> www.brencik.neostrada.pl . Niewielkie zmiany w układzie, tj. zamiana rezystorów w pętli z 22kΩ na 20kΩ oraz z 680Ω na 750Ω. Kondensatory C13 z 22ľF na 47ľF, C12 z 22ľF na 100ľF. Sprzęgające zamiast 470nF 1ľF. Mały tuning poprostu.
    Bez obciażenia wyjścia - sygnał idealny w całym paśmie.
    Po obciążeniu głośnikiem 8Ω - po przekroczeniu pewnej amplitudy na wyjściu na sygnał wyjściowy zaczyna nakładać się sieczka (po powiększeniu widać tam całkiem ładna sinusoidę, dośc wysoka f), niewielka ale jednak. Nie powoduje to jednak grzania się kostek itp. Nie mam oscylogramów gdyz robiłem tylko pomiary wstepne, postaram się zrzucić z Teka i zapodać. Załączam jedynie rysunek poglądowy, dużo jednak obrazujący. Amplituda wzbudzeń wyraźnie jest większa dla dolnej półówki sinusoidy. Na rysunku 1 mi nie wyszło zabardzo.

Zachciało mi się wyeleiminować to wzbudzenie więc zacząłem walczyć.
    Dołączenie na wyjście dwójnika szeregowego 10Ω/100nF mało co zmieniło. Zmieniła sie tylko nieco amplituda wzbudzenia oraz moment czasowy od którego się na przebiegu ono rozpoczynało. Włączałęm też dwa takie dwójniki, odpowiednio od wyjść do masy. To samo.

Tak więc zastosowałem środek w postaci dołączenia równolegle do rezystorów w pętli kondensatorów 100pF (potem 220pF). Natychmiastowe grzanie sie radiatora, przebieg jak na rysunku 2. Czyli generator. Raz nawet usłyszałem mocne prykanie (po dołączeniu chyba 270pF albo 100pF, juz nie pamietam)i natentychmiast wyłączyłem.

No i nie wiem jak dalej z tym walczyć. Wróciłem do konfiguracji z rysunku 1.
    Co wy na to i co radzicie jeszcze próbować z tym?
    Spróbuję jeszcze go pobadać na obciążeniu czysto rezystancyjnym.
    Aha, radiator jest na potencjale ujemnego bieguna zasilania (około -30V), oczywiście odizolowany.

Obrazek poglądowy:
    http://obrazki.elektroda.net/33_1198928180.jpg

Niestety TDA tak juz maja ze sie wzbudzaja na glosnikach o duzej indukcyjnosci typowo z cewkami od 5cm w gore. A ze malo kto uzywa tak duzych glosnikow do tak mizernego wzmaka to problem raczej malo klopotliwy. No i slyszalnosc tego zjawiska o dziwo jest zadna a scalaki jakos zdecydowanie mocniej sie nie grzeja.
    Ja dolaczam w swoich modulach dwojnik na glosnik wlasnie 10om + 100nF troche poprawia sprawe ale nie eliminuje calkowicie. Probowalem inne wartosci i tu wiele nie pomagaja. W nocie katalogowej TDA7293 zalecaja przy problemach 3,9oma 2W + 1uF /scalak! W subie poniewaz nie ma wysokich tonow to rezystor moze byc slabszy.
    Mozna jeszcze sprobowac zmienic wzmocnienie petli sprzezenia zwrotnego na poczatek raczej zwiekszyc wzmocnienie co zmniejszy stopien sprzezenia zwrotnego. Dajac 20k i 750om zmniejszyles zwmocnienie czyli zwiekszyles glebokosc sprzezenia zwrotnego.

Skomentuj

Hmm. Będę jeszcze eksperymentował oczywiście. Głośnik jaki podłączałem to 8om/4W Tonsil od odbiornika TV! (ekranowany maleńki magnes). Nie sądze że zmiana głębokości sprzężenia zwrotnego o 3dB coś zmieni.
      Scalaki nie gzreja się , fakt. Grzały się tlyko jak dałem kondziory 100-270pF równolegle do rezystorów 20k w pętli. Oczywiście wtedy sygnał był juz mocno zakaszaniony (rysunke nr 2 na obrazku z mojego wcześniejszego postu),.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
        Głośnik jaki podłączałem to 8om/4W Tonsil od odbiornika TV!
        :lol: to moze podlacz normalny glosnik i zobacz jak wtedy sie zachowa

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          Zamieszczone przez brencik
          Głośnik jaki podłączałem to 8om/4W Tonsil od odbiornika TV!
          :lol: to moze podlacz normalny glosnik i zobacz jak wtedy sie zachowa
          Ale to juz w nowym roku.
          I tak popróbuje jeszcze na obciążeniu czysto rezystancyjnym.

Skomentuj

Czaruję...
          X