Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gaiclone czy kupno używanego wzmacniacza ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gaiclone czy kupno używanego wzmacniacza ?

Witam
    Stoję przed wyborem wzmacniacza, który napędzać będzie na razie te kolumny
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9262
    Ewoluując muzycznie oczywiście w miarę możliwości finansowych myślę o skonstruowaniu coś nowego takiego jak ostinato 2k lub coś na 2x 13 visatona, tonslila. Muzyki słucham naprawdę różnej: od łatwej muzyki poważnej, filmowej przez szeroko rozumianą muzykę pop, do spokojnego rocka, lubię sobie także "pokręcić" regulacją barwy tonu. Teraz jestem posiadaczem amplitunera yamaha rvx459 który stoi w pokoju z telewizorem i o spokój przy odsłuchiwaniu muzyki naprawę jest trudno, więc wzmak potrzebuję tylko do słuchania muzyki w "spokojnym" pokoju. Powiem że dźwięk z tego amplitunera jest do przyjęcia w odsłuchach muzycznych, przynajmniej na tą chwilę.
    Jak pisałem wyżej stoję przed wyborem i zastanawiam sie czy zrobić clona na LM3875 według Petera Daniela, czy kupić coś używanego ( Technics, Kenwood, Sony, Pioneer, itp). Dysponuję kwotą 300 zł, zdaję sobie sprawę z tego że nie jest to kwota oszałamiająca, dlatego proszę o radę, aby pieniądze te wydać rozsądnie.

Wg mnie jeśli jesteś na siłach zrobić gainclone'a to go zrób

Pieniędzy też masz wystarczająco

Skomentuj

musialbys sporo sprzetu przesluchac i dlugo polowac zeby kupic jakis dobry sprzet fabryczny za te pieniadze - ale sie da

Skomentuj

brunon71, przeczytaj sobie to:
        wzmaki do 300pln
        Osobiście mam starszą Yamahe i jestem bardzo zadowolony, ahhh ta dynamika, i bardzo mało podbarwień.

Skomentuj

Też stoję przed takim wyborem. Mam nawet pożądne trafo i radiator. Jednak zwykły gainclone niema przedwzmacniacza. Czy dzwięk nie będzie płaski?? Bo jeżeli bym kupił używany wzmacniacz to mógł bym sobie podkręcić nieco treble i bass. A więc jak??

Skomentuj

A po co podkręcać? :)

Skomentuj

tzn że gc daje taki niesamowity dzwięk bass na najwyższym poziomie i niema już czego podkręcać tak?? Czy może chodzi o to że prawdziwy audiofil nie kręci gałkami bo chce mnieć jak najczystrzy dzwięk taki jak jest w rzeczywistości. Jak narazie ja jestem zwykłym człowiekiem a nie audiofilem także wydaje mi się że musiał bym wsadzić jakiś przedwzmak do mojego GC. A więc??

Skomentuj

Jak masz porządne kolumny to equalizer nie będzie w ogóle potrzebny.

Skomentuj

kolumny będą 2*arn150 i arv104. Myśle że warto było by zrobić jakiś prosty przedwzmacniacz ale z fukcją ominięcia aby mieć dzwięk od razu na koncówki.

Skomentuj

zbysiu, co do kolumn to polecę Ci zamiast ARV zakupić visatona sc10n. Nie jest to jakiś super wystrzał, ale na pewno lepszy niż ARV, wiem bo miałem, no i oczywiście wymieniłem na sc10n :mrgreen:
                    No i wtedy nie będzie potrzebna Ci żadna korekcja.
                    P.S. visaton jest droższy od tesli tylko o ok 20pln, więc naprawdę się opłaca, bo różnica w brzemieniu jest dość spora.

Skomentuj

ale do tego przesylka podwójna dojdzie. Nio niewiem policze zobacze

Skomentuj

brunon71, jak już masz coś robić to rób na tranach, wiele drożej niż gc nie wyjdzie, a to zupełnie inny świat...

Skomentuj

Dziękuję za duży odzew, widzę podzielony głosy za i przeciw (jak zawsze), powiem szczerze że dalej jestem w kropce, ale zbudowanie własnymi siłami wzmacniacza daje potężną satysfakcję i chyba pójdę w tym kierunku. Co do sugestii kolegi takero, to zacznę chyba od "scalaków" bo elementy dyskretne jednak potrzebują więcej uwagi i większego doświadczenia którego nie mam za dużo.
                          Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                          X