Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc przy filtrze (LPF, 12v, TL072)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc przy filtrze (LPF, 12v, TL072)

Chciałem zacząć 'zabawę' z filtrami aktywnymi od prostego filtra LPF do suba, ale już na starcie mam problem :) (schemat poniżej)
    Bez wkładania TL072 do podstawki wzmacniacz zachowuje się w pełni poprawnie, gra czysto, pełnym pasmem. Po umieszczeniu TLa w podstawce, włączeniu wzmacniacza i podaniu sygnału z głośnika dochodzi mocno zniekształcony dźwięk, po 2-3 sekundach całkowicie milknie. Polaryzacja któregoś kondensatora czy coś innego? (płytkę sprawdziłem, luty też - wszystko wygląda ok).
    Jeśli to ma znaczenie, to sygnał podaję z zewn. karty dźwiękowej (Creative na USB), a zasilam starym Fortronem 200w.

Z góry dziękuję za pomoc.

A scalak na pewno jest dobry??
    Sprawdzalec kilka scalakiow czy tylko jeden??
    Jezeli wsio jest polutowane poprawnie to ja sugeruje tego scalaka podmienic.
    Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2008-01-13, 21:06 ]
    w ogol;e skad ten schemat??

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
      (...)
      Zarówno TL072 jak i sam TDA1554 (gra ok bez filtra) są w pełni sprawne. Samych TL'ek mam sporo, sprawdziłem kilka dla pewności i jest tak samo...

Schemat wygrzebany na dysku, jeśli pamięć mnie nie zawodzi to jest to filtr 20-100Hz z elektrody ('przerobiony' przez kogoś na pojedyncze zasilanie), a prawa część stąd: http://mdcs.elektroda.net/sub1554/sub1554.html .

Skomentuj

a czy po tej 'przerobce' jak to nazwales sa opinie za dziala cacy??
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
          a czy po tej 'przerobce' jak to nazwales sa opinie za dziala cacy??
          Pozdrawiam!!!
          Nie pamiętam abym czytał jakieś negatywne opinie, więc raczej było ok.

Poprzedni schemat ma kilka błędów, ten jest właściwy:

Skomentuj

a sprawdzales czy zasilanie jest OK??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              a sprawdzales czy zasilanie jest OK??
              Zasilanie jest ok - filtr dostaje stabilizowane napięcie przez LM7812 (LDO), po podpięciu do zasilacza ATX TL027 dostaje 11.1v (na nóżce trzeciej - 5.5v).

Sam już nie wiem co to może być...

Skomentuj

Sprawdz wszystkie nozki sygnalowe scalaka powinna na nich byc polowa zasilania czyli ok 5.5V. I sprawdz czy elektrolitry wejsciowe i wyjsciowy nie sa odwrotnie wlutowane.

Skomentuj

Czaruję...
                X