Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"tuning" wzmacniacza Unitra Trawiata 301S

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"tuning" wzmacniacza Unitra Trawiata 301S

Witam, dosłownie przed chwilą dołożyłem wzmacniaczowi drugi taki sam kondensator filtrujący napięcie i sporo on dał, wzmacniacz gra minimalnie głośniej bez przesterowania ale najlepsze jest to że głośnik mi już tak nie "bryka" mimo że gra głośniej niż przedtem i to mnie bardzo cieszy :), zasilam tym wzmacniaczem suba i wiem że do tego słabo się nadaje ale nie mam pieniędzy na nic innego i mam pytanko: czy ten wzmacniacz można mostkować? Nie zauwarzyłem żeby masa obu kanałów była wspólna, przynajmniej nie na złączach do głośników. Więc jak z tym mostkowaniem? Da się czy nie?

Masę sprawdź miernikiem.
    Coś mi się zdaje że ta unitra obsługuje tylko 8R wzwyż więc mostkowanie jeśli nawet byłoby możliwe to jest bez sensu.
    Tak samo jak stosowanie tego wzmaka jako napędu dla suba.

Skomentuj

teoretycznie po zmostkowaniu mógłbym o kilka % głośniej zagrać nawet z głośnikiem 8 omowym nie wiem czy warto ryzykować...

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
        czy warto ryzykować...
        Nie warto :razz:
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Nie warto się w to bawić, ten wzmak się do tego nie nadaje,
          już tda 7294 by Irek lepszy będzie...

Skomentuj

W sumie to i tak było by rozwiązanie tymczasowe bo ten wzmacniacz ma zasilać w późniejszym czasie satelitki a do suba i tam muszę coś znaleść/zbudować i nie chciał bym tego wzmacniacza spalić :). Nie wiem jakiej mocy wzmacniacze są na TDA ale przydało by mi się coś z realnym 150W przy 8 omach, ile by kosztowało takie "coś" do samodzielnego złożenia a ile gotowe? I czy transfotmatorek 120VA do takiego wzmacniacza by wystarczył? Radiator też mam.

Skomentuj

Jakie to trafo ? (Napięcia)

Najprostszy wzmak i przy okazji najtańszy to mostek tda, dokładny opis znajdziesz w przyklejonym temacie w tym dziale.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                mostek tda, dokładny opis znajdziesz w przyklejonym temacie w tym dziale.
                tam jest opisany mono - po mostek musisz napisac PW do irka - wysyla cale info na maila

Skomentuj

Napięcie symetryczne bez obciążenia ma wartość 27V więc pod obciążeniem będzie pewnie koło 20~25V

Skomentuj

DC?? :???: no to bedzie jakis slabawy ten mostek

Skomentuj

To jest AC napięcie jednej połówki, między połówkami jest ponad 50V
                      Ten zasilacz ma 120VA i myślę że to napędzania 150W wzmacniacza to trochę mało :P bo nawet na jakimś cudo nie wiadomo co na głośnik szła by moc 120W a do tego spore straty na ciepło itp itd pewnie z tych 120W 60 pójdzie na głośnik... A może się mylę?

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                        To jest AC napięcie jednej połówki
                        a to co innego
                        to moze n-mosfet?? podobno bardziej sprawny...

Skomentuj

Nie wiem, nie znam się na tyle aby samemu wybierać :) poprostu chciałbym mieć zapas mocy do tego głośnika bo nawet po dodaniu tego kondensatora sporo się zmieniło, czyli na mocnisjszym wzmacniaczu ten głośnik dopiero się obudzi. Skoro na n-mosfetach były by mniejsze straty to nawet lepsze rozwiązanie :) a jak by było z ceną w tym przypadku? I czy to nie będzie bardziej skomplikowane bo jeśli tak to samodzielna budowa pewnei odpada, nigdy nie udało mi się uruchomić niczego co budowałem od podstaw :P ale to ze względu na lipne schematy.

Skomentuj

http://sklep.avt.pl/go/_info/?user_id=48268&lang=pl
                            konstrukcja irka wiec problemow byc nie powinno

Skomentuj

No ma niby 100W rms ale przy 4 omach a ja mam głośnik 8 omowy więc trochę mniej by wyszło ;/

Skomentuj

zacznijmy od tego że moc wzmaka zależy od napięcia zasilania, przy tak niskim napięciu to będziesz miał z tego nmosfeta przy 8R ze 30w ;] W mostku może ze 100, więc albo zrób po taniości tego mostka tadków, albo zmień trafo.

Skomentuj

Więc pewnie trzeba będzie zmienic trafo ;/ gdybym miał drugie takie to miałbym 2x 50V ale nei mam drugiego niestety...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X