Witam, dosłownie przed chwilą dołożyłem wzmacniaczowi drugi taki sam kondensator filtrujący napięcie i sporo on dał, wzmacniacz gra minimalnie głośniej bez przesterowania ale najlepsze jest to że głośnik mi już tak nie "bryka" mimo że gra głośniej niż przedtem i to mnie bardzo cieszy :), zasilam tym wzmacniaczem suba i wiem że do tego słabo się nadaje ale nie mam pieniędzy na nic innego i mam pytanko: czy ten wzmacniacz można mostkować? Nie zauwarzyłem żeby masa obu kanałów była wspólna, przynajmniej nie na złączach do głośników. Więc jak z tym mostkowaniem? Da się czy nie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"tuning" wzmacniacza Unitra Trawiata 301S
Collapse
X
-
W sumie to i tak było by rozwiązanie tymczasowe bo ten wzmacniacz ma zasilać w późniejszym czasie satelitki a do suba i tam muszę coś znaleść/zbudować i nie chciał bym tego wzmacniacza spalić :). Nie wiem jakiej mocy wzmacniacze są na TDA ale przydało by mi się coś z realnym 150W przy 8 omach, ile by kosztowało takie "coś" do samodzielnego złożenia a ile gotowe? I czy transfotmatorek 120VA do takiego wzmacniacza by wystarczył? Radiator też mam.
Skomentuj
-
To jest AC napięcie jednej połówki, między połówkami jest ponad 50V
Ten zasilacz ma 120VA i myślę że to napędzania 150W wzmacniacza to trochę mało :P bo nawet na jakimś cudo nie wiadomo co na głośnik szła by moc 120W a do tego spore straty na ciepło itp itd pewnie z tych 120W 60 pójdzie na głośnik... A może się mylę?
Skomentuj
-
Nie wiem, nie znam się na tyle aby samemu wybierać :) poprostu chciałbym mieć zapas mocy do tego głośnika bo nawet po dodaniu tego kondensatora sporo się zmieniło, czyli na mocnisjszym wzmacniaczu ten głośnik dopiero się obudzi. Skoro na n-mosfetach były by mniejsze straty to nawet lepsze rozwiązanie :) a jak by było z ceną w tym przypadku? I czy to nie będzie bardziej skomplikowane bo jeśli tak to samodzielna budowa pewnei odpada, nigdy nie udało mi się uruchomić niczego co budowałem od podstaw :P ale to ze względu na lipne schematy.
Skomentuj
Skomentuj