Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy DIY do 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy DIY do 5.1

Chcę zbudować końcówkę mocy do kina domowego
    Na elektronice znam się średnio ale lutownica nawet mi w dłoni leży.
    Mam kilka PCB na LMy z kitu AVT 2180 ale jestem otwarty na inne propozycje(TDA,SYMASYM,LM,STK...).
    Mam kilka elektronicznych elementów: 2Xlm3886, 2Xlm3886tf, trafo 2X30V 250VA, trafo2X24V 250VA, kondy inną drobnice.
    W zasilaczu symetrycznym jakie diody zastosować(piszecie, że jest znacząca różnica przy zastosowaniu "szybkich" murów lub innych)?

Powiem krótko. Jak mi każecie tak zrobie!
    PZDRO

a zastanawiales sie na takim czyms jak regulacja glosnosci? :) potencjomerty 5x...Ω sa trudno dostepne i drogie...

Skomentuj

no i wlasnie klega wyjasnil dlaczego sam takiego wzmacniacza nie zbudowalem...

kiedys na forum jakis koles oferowal uklady do regulacji 8 kanalow naraz przy pomocy jednego potka ale niemoge tego znalezc :/

Skomentuj

Koledzy wybaczcie zapomniałem objaśnić.

Sygnał ma być podawany z analogowych wyjść RCA odtw. DVD hd745 by szajsung:)
        DVD ma regulację głośności i tryby regulacji opóźnień i barwy poszczególnych frontów centrala sat i suba.

Skomentuj

czyli cala regulacja glosnosci bedzie z DVD??
          ale sprzedzales czy sygnal na RCA jest takze regulowany??

Skomentuj

Tak cała reg gvol będzie z dvd.
            Tak sprawdzałem RCA i jest podawany sygnał.
            Czy potrzebuje jeszcze regulować stopień vol na rca ?

Skomentuj

no wlasnie rozchodzi sie o to czy tez "scisza" sie sygnal na tych gniazdach
              bo czesto jest tak ze niestety nie.

jezeli bedzie pelna regulacja to gratuluje bo wystarczy zbudowac tylko koncowki mocy

Skomentuj

regulacja nie jest taka straszna, takero robil cos takiego na 8 kanalow, czesci wychodza ok 80zl z tego co liczylismy.

Skomentuj

Obudowa zamknięta, radiatory z bloków aluminium lub miedzi, każdy scalak i diody protownicze na własnych radiatorach

trafo 200VA i "aleja" kondów czy jakieś 500VA?

jakie kable połączeniowe w torze sygnału? czy wystarczą mikrofonowe?

gdzie zrobić całościowe zakupy? chodzi mi o źródło netowe, najważniejsze żeby scalaki były oryginalne(nationala). Mówimy raczej o nipponach panasonicach rezystorach metalizowanych(bo z tego co Piszecie to jest różnica). jakie Wy elementy proponujecie?

jakie diody proponujecie? ja znalazłem takie

MUR115 (150Vmax 1A 25ns 1.40pln)
                  MUR420 (100Vmax 4A 25ns 3.30pln)
                  BYW29/200 (200Vmax 8A 25ns 2.90pln)
                  BYW29E/150 (150Vmax 8A 25ns 3.30pln)
                  BYV27/150 (150Vmax 2A 25ns 1.54pln)
                  dane www.cyfronika.com.pl

Ciekaw jestem waszej wiedzy i zdania.
                  polutowałem pierwszą płytke wieczorem podłączenie :))

[ Dodano: 2008-01-18, 13:26 ]
                  Paweł S. sprawdzałem wczoraj regulacje glośności... działają wszystkie rca :))
                  pozostaje zamawiać elementy i lutować:)

Skomentuj

Zamieszczone przez lukio
                    takero robil cos takiego na 8 kanalow
                    to nie on. takero tylko kupil ten uklad

skoro masz juz 4 LMy to skladaj na nich.
                    niewiem tylko jak to zasilic bo masz 2 trafa na inne napiecia :/

to trafo 2x24V powinno wystarczyc do ogladania filmow. ale niewiem jak by sie sprzwdzilo w muzyce - no chyba ze zagra tylko stereo to bedzie OK

Skomentuj

bartanonim, zajmujesz się pierdołami, a nie myślisz o istocie.
                      Jeśli już ma to takie dopracowane być to zapomnij o scalakach i rób na tranach, scalaki są dobre do tanich i prostych zastosowań, ale tylko do tego.
                      Do lmów więcej niż 2x24vac nie ma co dawać tak naprawdę, kwestia tylko sztywności trafa.

Skomentuj

Takero nie obraź się, zgadzam się, że scalak ustępuje 3 nogom, ale zrobie końcówkę na lmach( min. 60W i to nie muzycznej). Końcówka ma służyć do kina. Oprócz tego do płytek chcę dać listwy połączeniowe tak aby można było w razie w wymienić konkretne platformy bez konieczności włączania lutownicy. JEśli się mylę to mnie poprawcie, zastosowanie w torze każdego głośnika takich samych "piecyków" eliminuje problem z różnicą w wydajności i dynamiki.
                        Takero jakiś czas temu pisałem o chęci zrobienia czegoś takiego i chce być w miare możliwości konsekwentny.
                        Jak ten projekt obróce w fakt i udowodnie sobie, że nie jestem partaczem to tak prywatnie bardzo mnie kusi 2-way eminence i beyeme a do tego właśnie SYMASYM , to jego miałeś na myśli?

Płytki z avt2180 tne na pół tak żeby każda platforma miała swój własny blok chłodzący.

Czy ten napęd do suba ma wasze mocne antyrekomendacje

http://www.cartonaudio.com/modul_mos402.html

do tego to (już mam od jakichś dwóch lat czas by to wykorzystać)

http://www.cartonaudio.com/modul_sub4.html

czy ja dobrze kumam, że trafo 2X30V do tego się nada idealnie?

Podajcie mi proszę jakieś kontakty do sklepów z elektroniką bo chciałbym skompletować zamówienie.

Skomentuj

tme.pl - tanio, duzo, szybka i mila obsluga, profesjonalisci pod kazdym wzgledem :)
                          zobacz tutaj: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10851

Skomentuj

Zamieszczone przez bartanonim
                            min. 60W i to nie muzycznej)
                            żebyś się nie przeliczył, szczególnie gdy będziesz używał 5 końcówek naraz.

bardzo mnie kusi 2-way eminence i beyeme
                            beyma robi drogie i dość przeciętne wysokotonowce, ostatnio widziałem bardzo fajną tubkę celestiona i raczej za czymś takim bym się rozglądał.

Czy ten napęd do suba ma wasze mocne antyrekomendacje

http://www.cartonaudio.com/modul_mos402.html

do tego to (już mam od jakichś dwóch lat czas by to wykorzystać)

http://www.cartonaudio.com/modul_sub4.html

czy ja dobrze kumam, że trafo 2X30V do tego się nada idealnie?
                            Ten kątownik to beznadziejny pomysł jest...

BTW - poczytaj to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10898

3 parki i 2x30vac ? :|
                            Może odrazu 2x24vac ?

Skomentuj

Takero! weź przykład z kolegów powyżej.
                              ONI SĄ RZECZOWI I KONKRETNI!!!
                              Podczas gdy Ty, zarzucając mi zajmowanie się pierdołami Sam krytykujesz nieistotną rzecz jaką jest jakiś kątownik - Zastosuje taki radiator jaki się należy i po problemie

Nie rozumiem przesłania Twojego wpisu na koniec postu:
                              "3 parki i 2x30vac ?
                              Może odrazu 2x24vac ? " Mógłbyś jaśniej?

Z trafem masz racje. Myślisz, że 500VA 2X24V styknie?

Takero, ja wcale tego projektu nie uważam za jakiś super dopracowany projekt, natomiast uważam, że będzie spełniał moje prywatne oczekiwania.

Damiani dzięks za linka, dupa ze mnie, że nie znalazłem tego sam.

Jaka sensowna ilość kondów w zasilaczu?

Skomentuj

Primo - ustalmy sobie jedno - poświęcam swój czas Twojemu tematowi , więc na mnie nie krzycz bo naprawdę mnie to wkurza niemiłosiernie.

Krytykujesz nieistotną rzecz jaką jest jakiś kątownik - Zastosuje taki radiator jaki się należy i po problemie
                                Ciekawe jak skoro ten kątownik jest tam nie bez przyczyny - trany nie są na skraju płytki, tylko są względem niej przesunięte do wewnątrz, więc radiator musi "leżeć na płytce", ciekawe jak wtedy umieścisz go w jakieś sensownej obudowie.
                                Zanim coś napiszesz pomyśl 2 razy.

Nie rozumiem przesłania Twojego wpisu na koniec postu:
                                "3 parki i 2x30vac ?
                                Może odrazu 2x24vac ? " Mógłbyś jaśniej?
                                Więcej tranów stosuje się żeby uzyskać większą moc - przy wyższym napięciu zasilania, średnio przyjmuje się conajmniej 100w na parkę tranów, przy 2x30vac nie będzie nawet tych 100w...

Z trafem masz racje. Myślisz, że 500VA 2X24V styknie?
                                Tylko że ja wyżej piszę o trafie do wzmaka do suba, a Ty tutaj o trafie do lmów.
                                Do 5 lmów nie ma sensu dawać więcej niż 300va.

Ciekaw jestem czy kliknąłeś choć na mojego linka, wątpie, zresztą , Twoja sprawa.

Jaka sensowna ilość kondów w zasilaczu?
                                To zależy do czego...

Skomentuj

bartanonim, takero ma takie podejscie bo przerabial juz sporo rzeczy ktorych ty jeszcze nawet nieznasz...
                                  chodzi o to zeby zrobic cos konkretnego co dobrze zagra lub co naprawde oplaca sie robic.

ja proponuje zrobic to tak.
                                  obmysl sobie jakas konkretna koncowke mocy (symasy, uniamp itp) oraz takie elementy ktore by podpasowaly jeszcze pod LMy. (np trafo 2x30Vac)
                                  narazie zastosujesz LMy ale z czasem jak to skonczysz zmien koncowki na jakies trany. przeciez trafo jest bardzo drogie a jak juz kupisz jedno to bedziesz mogl wykozystac do innych celow...

Skomentuj

podłączyłem pierwszą płytkę i...
                                    na jednym kanale(wyjście na głośniki) na mierniku jest -00.5 V DC a na drugim kanale +34.6 V DC.
                                    Za mostkiem zasilania mam 36.00V DC na pierwszej gałęzi a na drugiej 35,9V DC więc zakładam, że zasilanie mam wporzo.
                                    Przeczytałem wątek Pawła S. o tda i dochodze do wniosku, że z jednego z LM mogę sobie zrobić wiśiorek.

A tak na poważnie to Czy mam walnięty jeden kanał?

Skomentuj

Zdecydowanie.
                                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11360 Poczytaj.

Skomentuj

czytałem
                                        a tak swoją drogą to weekend jakiś zmniejszony ruch na forum jest. mylę się?

właśnie lutuje wersje tf.
                                        Przy włączonym wzmaku inie podaniu sygnału na wyjściu głośnikowym powinno być 0 V?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X