Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PA300 - przymiarka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PA300 - przymiarka

Witam.
    Noszę się z zamiarem budowy tego o to cuda. Będzie to mój pierwszy wzmak tranzystorowy. Jak narazie sklecałem tylko TDA, STK, różne "proste" układziki itp... Jakieś doświadczenie więc jest(nie licząc pobytu w elektroniku jednak nie ukrywam że spore braki w wiedzy istnieją. Interesuje mnie opinia osób które własnymi ręcami budowały i uruchamiały ten wzmacniacz. Chciałbym poznać wasze zdanie na jego temat :) Czy jest to konstrukcja nadająca się na pierwszą tranzystorową w mojej karierze? czy raczej wziąc coś mniejszej mocy? Czy układ jest trudny do uruchomienia? Nie ma problemu z dostępem części? Jakie problemy Was spotykały? Na co zwrócić uwagę, czego sie wystrzegć :] W jakiej sumie się zamkneliście(sam wzmacniacz bez zasilania)? Skorzystałbym rzecz jasna z ogólnie dostępnego schematu płytki(ten w pdfie - mam nadzieje że wiadomo o co chodzi) - niestety cały opis układu jest po Angielsku. Jeżeli ktoś dysponuje jakąś Polską wersja to byłbym wdzięczny. POZDRAWIAM

Jest dostępny polski opis, poszukaj na elektrodzie, widziałem to w pliku .djvu. Jest trochę części w tym wzmacniaczu, mimo to piszą, że jest dość prosty. Sam go składam, ale brakuje mi kilku części, między innymi kondensatorów foliowych 33pF i 47pF, termistora KTY81-122. Kosztowało mnie to ok. 100 zł bez zasilacza i radiatora.

Skomentuj

Prosze bardzo link do polskiej wersji http://www.elektroda.net/download/dw...proj/pa300.zip

pozdrawiam!

Skomentuj

Heh teraz do mnie dotarło że ja tego dziwnego PLUGINA nie miałem i nie było sposobu aby obejrzeć ten plik :) ..dzieki coolombo

[ Dodano: 2004-10-17, 17:35 ]
        freudiana, Płytkę sam wykonałeś ?

[ Dodano: 2004-10-17, 17:40 ]
        coolombo, Czy to u mnie jest jakiś problem, czy w tym pliku jest tylko 1 strona opisu? Nigdzie nie ma opisanego sposobu uruchomienia wzmacniacza.

Skomentuj

Płytkę sam robiłem według wzoru, który masz w zipie znaną już metodą: druk na laserówce i żelazkiem na płytkę .

Skomentuj

Ufok przecież jest 7stron opisu(wszystko w jednym pliku), nie rozumię o co ci chodzi?

pozdrawiam!

Skomentuj

Układ jest średnio prosty, jest sporo części, więc pomyłka jest możliwa.
              Jeśli jednak płytka jest dobrze wytrawiona nie ma żadnych kłopotów. Układ startuje "z kopa".

Skomentuj

coolombo, Miałem najwyraźniej jakiś problem z infranem bo nie mogłem za cholere przełączyć strony - se zainstalowałem nowego 3.92 i już jest wszystko OK. Patrząc na wasze wypowiedzi powoli zabieram się do pracy

Skomentuj

Jeśli jest ktoś chętny to mam dostępną bitmape z łądnymi grubymi ścieżkami do PA300. Bitmapa poprawiana przeze mnie

Skomentuj

Grzesiu,wiem że głowe Ci znowu kręce ale jeśli byś mógł rzucić mi na maila...obecnie zajmuje sie innym wzmakiem ale kątem oka zerkam na PA300 i skręca mnie,chyba se nie odpuszcze.
                    PZDR

Skomentuj

GRZESIO, Poproszę na ufokk@go2.pl - jakie wymiary płytki, jeżeli to bmp ?

[ Dodano: 2004-10-18, 23:41 ]
                      WIELKIE THX GRZESIO,

Skomentuj

Grzesio
                        Zapisz do gifa i zobacz czy rozmiar bedzie na tyle maly zeby tutaj zamiejscic
                        jesli nie to ja tez poprosze na maila grzmil@interia.pl

Skomentuj

jak juz bedziesz rozsylal to tez ladnie poprosze miechu20@poczta.fm

Skomentuj

Ja również poproszę ten schemacik na maila adasko@interecho.com

Skomentuj

Podepnę się pod temat, a mianowicie co by się stało jak zamiast mj15003,4 wstwiłbym toshiby 2sc5200 i 2sa1943 dzięki temu można też trochę płytkę zmniejszyć. Co wy na to?

pozdrawiam!

Skomentuj

to ja też poprosze sepp@interia.pl

Skomentuj

czy ja też mógłbym poprosić
                                  bikoz@o2.pl

[ Dodano: 2004-10-20, 20:27 ]
                                  Ja bym bardzo poprosił na maila tą bitmape płytki pa300
                                  Też Grzesio
                                  bikoz@o2.pl

Skomentuj

moze zamiast wysylac to dac to na forum lub na jakis serwer? i kto bedzie chcial to sobie sciagnie

Skomentuj

Ja też bym prosił tomlen@poczta.fm

Skomentuj

DO GRZESIA Ja też prosze o ten wzór
                                        michael_sar@wp.pl[/b]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X