Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

amplituner + wylaczanie suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

amplituner + wylaczanie suba

Witam , mam taki problem nikt na elektrodzie nie byl w stanie mi pomoc , wiec mam ampltuner sonystr-de597 i do niego podlaczonego aktywnego suba . Chcialbym zeby subwoofer wylaczal sie wraz z amplitunerem , tylko nie wiem jak to zrobic , zlozylem jakis automatyczny wylacznik subwofera i to nie dziala przy sygnale z tego amplitunera , nie wiem czemu. Czy ktos moze ma jakis pomysl jak to rozwiazac ?? Myslalem o przekazniku , tylko nie wiem czy 12 lub 24 v znajde gdzies w tym ampli , nie mam schamatu. Moze jakos inaczej mozna to zrobic ?? pozdrawiam Szymon

jaki to subwoofer i jaki wzmacniacz? fabryczny czy DIY?

jezeli chodzi ci o wylaczanie zasilania to moznaby sie podpiac z drugim przekaznikiem pod przekaznik od zasilania w amplitunerze.

Skomentuj

Subwwofer jest diy na tda 7294 chodzi mi wlasnie o odciecie zasilania , hmm wlasnie moze by sie jakos pod ten przekaznik podpiac przydal by mi sie jakis schemat , chodz w sumie wiem gdzie on jest , musze pomierzyc napiecia . Chodzi mi wlasnie o to ze nie wygodnie mi wylaczac oddzielnie tego suba

Skomentuj

hehe skoro jest na TDA7294 to mozna wykozystac nozki ST-BY i MUTE.
        wystarczy ze wyprowadzisz te nozki na zewnatrz i podepniesz je gdzies gdzie pojawia sie napiecie w chwili wlaczenia amplitunera. nawet przekaznik niebedzie potrzebny

Skomentuj

mozna ale przeciez wtedy caly czas na kostce bedzie napiecie transformator zasilacz beda caly czas pod napieciem , a wolalbym zeby calkowicie wylaczyc napiecie , no i poza tym mial bym problem teraz zeby sie dostac do tej plytki niestety tak go zlozylem

Skomentuj

no i co z tego ze bedzie napiecie?? przeciez jak amplituner wylaczysz z pilota to tez nadal na nim masz napiecie...
            ale skoro niemasz dostepu to pozostaje jedynie podpiac sie pod przekaznik...

Skomentuj

hmm no ostatecznie jakos tam sie dostane , zobacze dzisiaj . tda zrobiony jest na plytce od avt , tylko jak dokladnie to zrobic ?? W amplitunerze , znalesc miejsce gdzie pojawia sie jakies napiecie i podpiac pod st-by ? Bo nie rozumiem , napiecie zadziala jak zworka ?? Sorry za moze glupie pytania , ale jestem raczej poczatkujacy

Skomentuj

Poczytaj w instrukcji AVT do złożenia kitu - tej dużej, paru stronicowej, tam to opracowane jest, przejrzyj na wikipedii pojęcia takie jak przekaźnik i sam dojdziesz do tego jak to zrobić.

Można zrobić przekaźnik który będzie wyłączał zasilanie kostki...
                A tak w ogóle to trzeba było zrobić tda na płytce od Irka - niedość że masz nie niej i zasilacz i filtry to jeszcze autowłączenie i autowyłączenie, a w wersji mostkowej nawet trafo czuwania.
                Działa to tak że jak na wejściu nie ma sygnału to wzmak się wyłącza, przechodzi w tryb czuwania.

Skomentuj

Nie slyszalem jeszcze o tych plytkach od irka , w takim razie moze sprobuje zrobic poprostu nowy i tyle . Przekaznik , to wiem pojawia sie napiecie i zamykany jest obwod , instrukcje do avt musze znalesc a gdzie znajde te plytki od irka ?? Jest taki problem czy to automatyczne wylaczanie i wlaczanie bedzie dzialac na sygnale z amplitunera ?? Tak jak mowilem mialem automatyczny wylacznik subwoofera z elektrody i nie reagowal wogole na to. Pozdrawiam dzieki ze wogole sie zainteresowaliscie tematem

Skomentuj

wiem że łatwiej jest zapytać niż poszukać:
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=2897

Skomentuj

dzieki wielkie , teraz widze ze zanim Irek zrobil taplytke to ja mialem juz suba i dlatego nie zrobilem na jego schemacie . Czyli zostaja mi dwa wyjscia podpiac sie pod przekaznik lub to st-by znajde chwile i opatrze co i jak

Skomentuj

A to Ciekawe bo moj projekt powstal w 2005 roku.

Nikt o zdrowych zmyslach nie wyprowadza zadnych napiec na zewnatrz amplitunera. Kazdy sub ma system autowlaczenia i takich ukladow jest troche w necie.
                        Ciekawe czy ten Twoj uklad nie dziala bo jest kiepski czy to moze Ty nie umiales go zlozyc bo jesli tak to lepiej nie rozkrecaj tego aplitunera bo natepny Twoj post bedzie w stylu jak naprawic amplituner.

Skomentuj

No ja subika mam juz ponad 3 lata a poza tym wtedy jeszcze nie wiedzialem o tym forum . Uklad dziala przy sygnale z komputera bez problemu , a przy sygnale z amplitunera nie działa , napisalem nawet o tym na elektrodzie jednak nikt nie byl mi w stanie pomoc nie wiedza o co chodzi , wiec moze Ty bylbys na tyle uzdolniony i pomocny i pomogl przy tym . Uklad nie jest moj tylko jest to dokladnie to : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic791200.html
                          Choc jak teraz patrze cos tam sie ruszyło. Aha nie jestem jeszcze elektronikiem ale szkole sie w tym kierunku , mysle ze jak sie czegos nie wie to mozna zapytac na forum wiec nie wiem poco ta uwaga "Ciekawe czy ten Twoj uklad nie dziala bo jest kiepski czy to moze Ty nie umiales go zlozyc bo jesli tak to lepiej nie rozkrecaj tego aplitunera bo natepny Twoj post bedzie w stylu jak naprawic amplituner." Widze ze jestes z Wawy , moze mial bys chec chwile , podskoczyl bym do Ciebie z tym wylacznikiem i moze bys cos wykombinował.

[ Dodano: 2008-01-27, 23:43 ]
                          Aha dodam jeszcze ze kumpel ma amplituner str-de598 praktycznie taki sam i ma subwoofer na wzmacniaczu matronixa i tamten wylacznik automatyczny ktory jest w tym wzmacniaczu tez nie dziala. Nie wiem czy to jest wina amplitunera ? Po wylaczeniu amplitunera subwoofer buczy. Napiecie po wylaczeniu jest wyzsze niz w czasie pracy.Dlatego wlasnie szukam innego sposobu bo nie potrafie tego rozwiazac poprzez wylacznik

Skomentuj

Czyli rozumiem ze ten uklad autowlaczenia/wylaczenia dziala (zalacza zasilanie) tylko ze sie nie wylacza?
                            Jesli sub podczas pracy amplitunera nie buczy a zaczyna dopiero po wylaczeniu amplitunera to podaj jego model to bedziemy wiedzieli jakiego amplitunera nie nalezy kupowac.
                            Wczesniej jednak pisales cos ze ten detektor ma za mala czulosc zeby wogule sie wlczyl na to to jest akurat bardzo proste rozwiazanie bo wystarczy ta czulosc zwiekszyc powiekszajac wartosc P1 albo zmniejszajac R3.

Skomentuj

W tym momencie jest zero reakcji uklad sie wlacza po podaniu zasilania na chwile i sie wylacza nie reagujac na sygnał amplitunera. Model amplitunera jest w pierwszym poscie wystarczy spojrzec. wartosc p1 zostala zwiekszona dwu krotni i zadnych zmian a r3 nie zmienialem sprobuje.

[ Dodano: 2008-01-28, 21:31 ]
                              Aha i tak wlasnie jest po wylaczeniu amplitunera subwoofer buczy , czyli rozumiem ze jesli tak jest to nic nie zrobie nie zostaje mi nic innego jak jednak zrobic to na napieciu wewnatrz amplitunera ?? Czy moze masz jakis inny sposob?? Tak sie zastanawiam tez czy chcesz pomoc , czy usilnie mnie przekonac , ze nie powinienem sie do tego dotykac bo jestem hmm za glupi tak ?? A najlepiej jak bym kupil uklad od Ciebie gotowy ktory i tak nie wiadomo czy by zadzialal z moim amplitunerem.

Skomentuj

Ciekawi mnie po ilu tygodniach dowiemy sie czy to sony robi badziewne amplitunery czy to moze Ty nie potrafisz czegos dobrze podlaczyc?
                                Ja tez mam amplituner sony i nic mi nie buczy a moich ukladow autowlaczenia pracuje u ludzi sporo ponad sto i nikt nie narzekal.

Skomentuj

Dalej probjesz pokazac jaki to jestes fajny ?? Poco wogole tak piszesz , chcesz pomoc czy nie ? Aczkolwiek tu masz racje po odlaczeniu amplitunera tez buczy w co znaczy ze mam zle poprowadzona mase , ale jak juz napisalem nie mam za bardzo dostepu do tego wiec zalezy mi zeby sie ten sub wylaczal i tyle. Masz jakis pomysł , czy tylko krytykujesz , wybacz nie kazdy rodzi się z calkowita elektroniczna wiedza w małym palcu , tak jak to napewno jest u Ciebie. Moze masz jakis ukladzik autowylaczenia ktory moglbym zastosowac zamiast tego ktory mi nie działa? Czy dalej bedziesz pisał posty bez sensu , chyba moderatorowi nie przystoi ? Szczerze gdybym wiedział wczesniej o Twoim projekcie tda pewnie bym go zastosował , niestety tak sie nie stało. Teraz ostatecznie tez moglbym go złozyc , jednak poco mam robic nowy uklad skoro potrzebny mi tylko wylacznik ?

Skomentuj

Zamieszczone przez radziejsz
                                    Dalej probjesz pokazac jaki to jestes fajny ??
                                    nie przeginasz troche?
                                    wyjscia masz 2. albo zrobisz cos na przekazniku tak jak pisalem wyzej (rozwiazanie najprostrze i najbardziej prymitywne)
                                    albo rozwalisz to co masz i zlozysz na nowo na plytce projektu irka. elementy do wzmacniacza juz masz a reszta moze sie znajdzie na ukladzie ktory zrobiles...

Skomentuj

Może trochę jednak nie lubie jak ktoś tak odpowiada, lepiej jak sie nie wnosi nic do tematu to wogole nie pisac chyba no nie ? Pytam więc Irka czy ma moze oddzielny schemat tego wyłącznika poto zebym nie musiał rozwalać wszystkiego tylko poprostu dołączyć , jezeli takowa mozliwosc istenieje.

Skomentuj

ale to ci i tak nic nieda bo ten uklad jest polaczony wlasnie z nozkami STBY i MUTE. tak wiec i tak musialbyc dostac sie do tego wzmaka

Zamieszczone przez radziejsz
                                        lepiej jak sie nie wnosi nic do tematu to wogole nie pisac chyba no nie ?
                                        no to w takim razie nie rozumiem po co zakladasz taki temat skoro sam prawie nic nie zrobiles.

takie uklady czuwania dzialaja przy wykozystaniu niskpoziomowego sygnalu audio podawanego z amplitunera/wzmacniacza (z tego co przynajmniej zrozumialem) tak wiec czy sprawdziles sygnal na wyjsciach w twoim amplitunerze?? czy sprawdziles ten uklad ktory zbudowales na innym amplitunerze??
                                        jak sam napisales sub buczy nawet jak go odlaczysz wiec to tez moze byc wina bledu w nim.
                                        nikt przeciez nie odwali calej roboty za ciebie bo poprostu niemamy tego przed soba i niewiemy o co chodzi...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X