A o co pytasz?
Taka skomplikowana zwrotnica z symulatora wyglada od razu podejzanie dlatego przychylam sie do pana Janusza Bogusławskiego z JANBO. Tez nie wykonalbym zwrotnicy niesprawdzonej bo ewentualne konsekwencje uszkodzenia wzmaka czy glosnikow beda kierowane do niego.
Pamietaj ze zwrotnica dziala na zasadzie zabierania a nie podbijania. Wiec czym wiecej elementow tym mamy mniej dzwieku!
Nie chciales standardowej zwrotnicy, to masz....
Jak bym mial kupic zwrotnice wyliczona z supersymulatora i druga od czlowieka ktory nie wie co to symulator i nie bawi sie wzorkami ale robi kolumny od nastu lat to bez zastanowienia wybralbym ta druga.
Ty mu wysyłasz schemat on robi i niech nie mętrkuje ,krótka piłka. Po co te zbędne rozmowy ? Tak sie załatwia interesy.
Widać ,ze sie nie potrafisz dogadać z gościem odnośnie wykonania zwrotnicy. To co wychodzi z tego forum ,przechodzi przez twoją interpretację i trafia do gościa z JANBO to pewnie dwie rózne rzeczy i stąd te nieporozumienia.
Gdzieś następuje error w komunikacji bo cewka rdzeniowa miała być do toru niskotonowego a tam nie ma żadnego filtr 18dB. Chyba jasno to napisałem w tamtym poście.
Chyba nie zauwazyłeś ,że schemat jest zrobiony z TYPOWYCH wartości elementów a ty się jeszcze pytasz skąd weźmiesz takie cewki ... NC .
Moj schemat nie jest wcale skomplikowany , prawie nie rózni się od typowej zwrotnicy 3 drożnej. To ,że dałem tłumik efektywnosci dla średniotonowca w inne miejsce niż przed głośnikiem to tak komplikuje sprawe ? . Pułapka rezonansowa przy niskotonowych , to raptem dodatkowa cewka. No tak ale gość z janbo jej nie zauważył albo nie wie co to pułapka .
Pewnie ,że można zrobić jeszcze prostszą zwrotnice ale nie do tych głośników. Tak to jest jak sie próbuje z g... bat ukręcić. Kup sobie drogie dobre głośniki a bedziesz mógł stosować proste filtreki 1 rzedu i nikt ci nie bedzie kwestionował twojego schematu.
Trzeba było nie cytować to by sie nie obraził. BTW pewnych rzeczy sie nie cytuje , chciałeś przykozaczyć czy jak ? lol .
Yoshi_80, to nie do końca są strandardowe elementy - np cewki mające po kilkaset uH - w dextonie takich nie mają ...
[ Dodano: 2004-10-18, 19:54 ]
Pewnie ,że można zrobić jeszcze prostszą zwrotnice ale nie do tych głośników. Tak to jest jak sie próbuje z g... bat ukręcić. Kup sobie drogie dobre głośniki a bedziesz mógł stosować proste filtreki 1 rzedu i nikt ci nie bedzie kwestionował twojego schematu.
Aha jeszcze jedno - Yoshi daj mi kasę to sobie kupię ...
A co jest niestandardowego w cewce co ma kilkaset uH?? Zawsze do glosnika wysokotonowego idzie taka cewka i typowo ma 300-500uH. Tylko ze najczesciej jest na niej napisane 0,3-0,5mH i moze w tym klopot?
Kup lepiej dwa kondensatory. 2,2uF daj na wysokotonowke a 100uF na sredniaka.
Bedziesz mial tania i niestandardowa zwrotnice. A do tego audiofilske filtry I-go rzedu :)
[ Dodano: 2004-10-19, 16:06 ] irek, dzięki - nie jestem znawcą elektroniki więc nie znam dobrze jednostek ;] no to jestem w domu - kupię elementy i chyba sam zrobię bo Ci ludzie z Janbo mają jak dla mnie dość dziwny język
Skomentuj