Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak sprawdzić poprawność połączenia wzmacniacza z kolumnami?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak sprawdzić poprawność połączenia wzmacniacza z kolumnami?

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam pytanie - jak sprawdzić poprawność połączenia wzmacniacza z kolumnami. Mam nadzieję, że mi pomożecie... Za wszystkie rady będę bardzo wdzięczny.

Chodzi mi zarówno o porawność biegunów, jak i ciągłość żył kabla głośnikowego (Audioquest Type-8 - 8 żył). Kabel jest "schowany" w rurce PCV w ścianie. Na odcinku 3,5 m skręca dwa razy pod kątem 90 stopni. Dla własnego spokoju chciałbym sprawdzić, czy podczas karkołomnego "przeciągania" kabla przez rurkę nie doszło do przerwania którejś z ośmiu żył. Przy okazji - chcę sprawdzić poprawność połączenia do biegunów. Kabel był z jednej strony konfekcjonowany w salonie audio i nie mam 100 % pewności, czy zostały prawidłowo oznaczone bieguny. Jeżeli nie będzie trzeba, nie chcę zrywać koszulki termokurczliwej.

Do ww. celów zakupiłem miernik (http://www.allegro.pl/item296511825_..._probowka.html). Jak dzięki niemu mogę to wszystko sprawdzić?

Moje pytania może są banalne, ale proszę o zrozumienie :oops: Przygodę z elektroniką dopiero zaczynam...

napewno za pomoca miernika[lub małej żarówki] mozesz sprawdzic czy kable sie nieprzerwały :wink: Na 2 pyt. nie znam odpowiedzi.

Skomentuj

na wtyczkach koncowych (tam gdzie podpinasz kolumny) pozwieraj wyjscia poszczegolnych kolumn.
      nastaw miernik na badanie ciaglosci obwodu (test diod) i sprawdz kable przy amlitunerze (oczywiscie odlaczone). jak bedzie piszczalo to jest OK

co do sprawdzania biegunowosci to polacz np minus z minusem 2 innych kanalow i sprawdz czy z drugiej strony tez na tych samych oznaczeniach "piszczy"

Skomentuj

pożądnie z twojej strony że już miernik zakupiłeś

-włączaj na mierniku test diod ( taka biała strzałka przy włączniku ON/OFF )
        -zetknij sobie pałeczki i zobacz jakim sygnał daje ci miernik, że jest obwód zamknięty. czyli przewodzi prąd.
        - jeżeli chcesz sprawdzić czy kable w ścianie nie są poprzerywane, musisz jedną pałęczkę miernika przyłożyć do jednego końca kabelka a drugą pałeczkę do drugiego. Nie wiem, ale kabelki masz chyba o różnych kolorach to będziesz mógł rozróżnić. Jak da ci taki sam znak jak przy złączeniu pałeczek to znacyz ze przewodzi, zresztą obchodzenie siez miernikiem to chyba nic trudnego, bo tłumacze teraz jak krowie na rowie :wink:

a z tą biegunowosćią to nie wiem o co ci chodzi, biegunowosc podłączenia czego do czego chcesz sprawdzić ? Bo z twojego zdania wynika że chodzi o kable, a kable nie mają biegunowości... hehe

Skomentuj

Dziękuję ogromnie wszystkim za rady, pomoce i podpowiedzi. Szczególne podziękowania dla Pawła S., dzięki któremu przeprowadziłem test ciągłości obwodu i równocześnie posprawdzałem połączenia +/+ i -/-. Na marginesie - wszystko jest prawidłowo połączone i żadna z żył nie została przerwana :-). Takie trudne, a takie proste. Jeszcze raz - WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM. Pozdrawiam serdecznie.

Skomentuj

Czaruję...