Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Więcej mocy z TDA7294...???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam

Wlasnie mam przed soba note aplikacyjna TDA7294 i tam zobaczylem ze mozna z tego ukladu uzyskac moc 120W przy THD=1% a 150W przy THD=10% na obciazeniu 4 omow. Wystraczy (tylko) układ TDA7294 zaaplikowac w innej konstrukcji. Układ wg producenta jest zasilany dwoma napieciami +-40V oraz +-20V. Wiecej o tym mozna zobaczyc w nocie aplikacyjnej jak ktos chce:

http://katalogi.iele.polsl.gliwice.p...ile=50&start=0

To jest link do elenoty.

W zwiazku z tym mam pytanie odnośnie tego czy to jest realne w rzeczywistości???

POZdrawiam

Tak jest to jak najbardziej realne tylko według mnie bezsensowne. w tym pszypadku masz a i owszem zwienkszoną moc znamionową ale kosztem zniekształcen ito sporych tdh zendu 10% i w wzysz, w zeczywistości parametry które są w notce odbiegają od zeczywistości. Dodatkowo musisz mieć dwa zasilania, serio takie rozwiązanie nadaje się tylko do nagłośnienia dla osub którym nie zakezy na jakości i lubiom się bawić w kotka i myszke bo to niezawsze działa poprawnie. Jak hcesz mieć niezłe kopyto pszy dobrych patametrach to wykozystaj dwa tda w mostku, a zobaczysz ze potrafi to zabolec całą dzielnice zwłaszcza w nocy o 01:00 (he he), mnie udało się wten sposub wycisnąć z tych kostek moc zendu 250W!!!!!!!!!, pszy obciązeniu 6om.co prawda musiałem troche pozmieniać aplikacje i zasilic to cudo +-40 voltami ale warto bo wtedy tdh nie pszekroczy5%, nierealne ale działa. Tak pozatem jak zasilisz to +-28 volt to otszymasz moc ok 150W na 8omach tdh zendu max 1% (to juz potrafi niezle pszywalić, no oczywiście jak masz dobre kolumny). a tak wogule to z tego tda w pewnej aplikacji "primary sekendary" co ciekawe da się wycisnąć ok 500 wat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (potszeba 4 tda na kanał). Tylko skąd trafo 1200W+-40 Volt

Skomentuj

Przyklejam sie do wštku.
      Czy ktoœ ma jakied doœwiadczenia z mostkiem TDi ale przy 4 ohmowym obcišzeniu?
      Jakie trafo (szczególnie prad i napięcie) jest najbardziej odpowiednie.
      Domyslam sie ze o zasilaniu -+40V lepiej zapomniec.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Dla jednego TDA przy 4 ohm masz +/-27V w/g noty, a jak chcesz mostek na 4 ohm to musisz odpowiednio obnizyc napiecie zasilania bo jedna kostka bedzie widziala tylko 2 ohm. To juz lepiej zrobic na TDA729xS - master-slave - wtedy zasilanie jest jak dla 8 ohm, ale kostki chodza rownolegle wiec kazda daje pradu jak dla 4 ohm przy +/-27V - w ten sposob masz 140W-160W na 4 ohm... tylko trafo bys musial miec 2x28V/350VA a w zwyklym mostku zasilajacym 8 ohm wystarczy trafo 2x24V/200VA. Wiec co sie bardziej oplaca?

Skomentuj

Witam ponownie

W aktualnym numerze EDW jest opisany wzmacniacz mostkowy na dwoch TDA7294. I tam pisze ze moc na 4 omach to max 200W.

A co do wypowiedzie theant`a to czy mozesz mi podac miejsca gdzie mozna by kupic te kostki do pracy master - slave ??? i jakka by mogla byc ich przypuszczalna cena??? ztego co wiem to raczej ciezko jest kupic te kostki...

pozdro

Skomentuj

ja polecam TDA7293 - nowsza wersja 7294, ma wyzsze napiecie dopuszczalne, mozliwosc pracy rownoleglej (zwlaszcza dla obciazen 4 ohm i mniejszych) oraz wskaznik przesterowania :)

Skomentuj

A ja z jednego TDA7294 osiagnalem 2000W!!!!!!
              Panowie, mowicie o powaqznych mocach a zajmujecie sie niepowaznym ukladem scalonym za 15zl. TDA jest dla przedszkolakow jak chcecie powazne moce to zrobcie powazny wzmacniacz.
              O niskiej jakosc TDA moze zaswiadczyc to ze przy rozgrzaniu jego moc wyjsciowa spada. A podlaczajac pod ten sam zasilacz "dobra" koncowke mocy uzyskamy z niej do 25% wieksza moc niz z tego wspanialego TDA7294. Ten scalak ma dosc mala sprawnosc. A polaczenia mostkowe , rownolegle czy klasa H to egzotyka. Dwa tranzystory mocy kilka rezystorow i malych tranzystorkow i mam 200W RMS o czym TDA moze sobie pomazyc.
              TDA7294S ma te same funkcje co TDA7293 czyli Master/Slave i Clip.

Skomentuj

dla mnie TDA wyciągnie 100W max i nie ma mocnych :P

kurcze tak czytam tego "coolera" a właściwie to co on napisał i sie zastanawiam czy wy mnie nie lubici czy co ... ?? zawsze czepiacie sie mnie o ortografie a tu cisza.... no ale trudno no ... niewszyscy sie musimy lubic itp.

Skomentuj

Irek, moze w końcu zaprezentujesz wzmacnaicz o który mmowiłeœ wczeœniej.
                  Fajnie pięknie, ale ja az taki wymiatacz nie jestem zeby projektowac wzmaki samememu i póki co jestem skazany na gotowe projekty / scalaki.
                  Podobnie jak ty uważam ze scalaki sš dobre do przedszkola a moje zdanie opieram na fakcie ze zaden porzadny sub jaki widziałem nie opierał sie na sclalkach w stopniu mocy, Tylko Philipsy sa na TDA i LM ale to jakby suby do komputera.
                  Kończšc, Irek, zaprezentuj jakiœ schemat prostego wzmacanicza konkurenta TDA (oczywiscie o wiekszej mocy).
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Dalsze zwiekszanie napiecia powoduje tylko zwiekszanie mocy strat przy 4Ohmach wiec nei ma sensu a cieplo ie mozna w nieskonczonosc odprowadzac zwiekszajac radiator.Pole styku kostki z radiatorem jest przeciez stale.
                    W artykule ktory zainteresowanym wyslalem jak i w 10tym numerze EDW (TDA w mostku) pisza o takich rzeczach.
                    PZDR

Skomentuj

Witam

Czy sa jakies kostki STk o mocy wyjsciowej okolo200W na 4 omach. Bo z tego co przegladalem elenote to tam sa owszem sa kostki stk lecdz wszystkie na obciazenie 8 omow???

Pozdro

Skomentuj

stk 4050 albo 4048
                        one powinny wyciagnac na 4 omach 200 W
                        nie pamietam bo nie mam teraz not na dysku ale poszukaj

Skomentuj

Niestety obydwa te uklady maja podane moce tylko na obciazeniu 8 omow. Nic tam nie pisze o 4 omach. A wiec czy mozna by np do sth4048 podlaczyc glosnik 4 omowy???

Skomentuj

Do oryginalnego chyba tak. Zreszta wypowiadali sie chyba forumowicze ze oryginal spokojnie ciagnie na 4 omach. Ja mialem chyba jakiegos pdf w ktorym bylo podane ze dla 4 om jest to okolo 220W
                            Poszukaj jeszcze na forum elektrody to znajdziesz pare watkow o stk

Skomentuj

O mocy wzmacniacza decyduje moc tranzystorow uzytych do jego budowy. Wiec nie ma wiekszego znaczenia czy z STK4050 wycisniesz 200W/8omach czy 200W/4omach. Oczywiscie osiagniesz to przy roznych napieciach zasilania bo to one decyduja o mocy wyjsciowej.

Skomentuj

czyli dla 4 omow mniejsze napiecia zasilania o polowe??? dla np stk4048.

Skomentuj

dla 8ohm walczymy o wysokie napiecei zasilania natomiast dla 4ohm o duza wydajnosc pradowa stopnia koncowego

elmer: nie o polowe

wylicz sobie napiecie jednej galezi zasilania ze wzoru na moc

Pmax=(U^2)/R U - jedna polowka zasilania
                                  Pcont=0,5Pmax (tak na oko)

no i ci wyjdzie czego mniej wiecej potrzebujesz

Skomentuj

Do 200W/4omach najczesciej stosuje sie trafo z napieciem wtornym 2*40V.

Skomentuj

co dokladnie wynika z podanych przeze mnie wzorkow

Skomentuj

Witam

Tak piszecie o tych STK ze to mozna na podrobe trafic i sie pali.... Mysle ze na razie zostane przy tym TDA7294 najwyzej zrobie w mostku. Mam EDW z pazdziernika i tam jest napisane wyraznie czarno na bialym, ze ten mostek moze pracowac na 4 omach wowczas moc max to 200 w przy zasilaniu napieciem symetrycznym po ok 28 V na galaz. Aha a co myslicie o takim ukladzie STA5150 jest to nowosc, ktora podobno sie pojawila w tym roku bodaj w kwietniu, gdzies w ncia panuje na ten temat nota aplikacyjna ( na elenocie na pewno bedzie). Uklad- wzmacniacz pozwala uzyskac 200 W na 4 omach przy THD=10% oraz 150W przy THD=0,5%. Z reszta tu daje link do elenoty do noty:

http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl...ile=50&start=0

PYtanie mam takie: czy wiecie moze czy wogole ten uklad jest dostepny w Polsce??? Jak tak to jak sie traktuja jego ceny???

Pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X