Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Częściowe obciążanie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Częściowe obciążanie zwrotnicy

Witam!

Czy zwrotnica trójdrożna do której jest podłączony tylko głośnik niskotonowy może ulec uszkodzeniu? Jestem na etapie budowania zestawu diy, ale nie mam jeszcze wszystkich głośników. Mam niskotonowe i chciałbym "na razie" podłączyć je pod wzmak i używać jako "suba". Czy istnieje realne zagrożenie dla zwrotnicy w tym trybie pracy? (wyjście zwrotnicy na średnie i wysokie tony nie jest obciążone)

Dzięki.

nie
    kazdy filtr dziala tak naprawde niezaleznie wiec niewplywaja na siebie. a przeicez bez obciazenia one niepracuja wiec problemu niema

Skomentuj

Tak przypuszczałem, ale chciałem się upewnić. Dzięki bardzo!

Skomentuj

KURWA!!!!!!

Nastepny specjalista!!!!!

Jesli filtry w zwrotnicy sa przynajmniej II rzedu to nieobciazone glosnikami powoduja miejscowy spadek impedancji widzianej od strony wzmacniacza nawet do 0omow!!!
        Wynika to z tego ze nieobciazony filtr zachowuje sie jak uklad rezonansowy o duzej dobroci.
        Wiec biedny wzmacniacz. No chyba ze to naprawde prosta zwrotnica z filtrami i rzedu to wtedy nie ma problemu.

Skomentuj

:oops:
          no tego to niewiedzialem... no ale teraz to jak sobie pomysle to faktycznie przeciez wzmacniacz "widzi" tylko elementy podlaczone rownolegle...

Skomentuj

No to siet!

Póki co wzmak sie trzyma, ale chyba odpuszczę mu ten eksperyment bo go stracę. Dzięki!

Skomentuj

sory ze sie unioslem ale za to kolega teraz pewne rzeczy zapamieta do konca zycia :)

A zeby pomoc koledze w sprawie tej zwrotnicy to dobrze by bylo jakbysmy zobaczyli chociaz jej zdjecie co pozwoli oszacowac czy jest to prosta zwrotnica w filtrami I-rzedu czyli bezpieczna czy moze bardziej skomplikowana i moga pojawic sie problemy z takim podlaczeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                sory ze sie unioslem ale za to kolega teraz pewne rzeczy zapamieta do konca zycia
                nic sie nie stalo - teraz chyba bardziej sprawe przemysle zanim odpowiem na takie "banalne" pytania.

kilka razy mialem podlaczona zwrotnice 2drozna 2 rzedu bez obciazenia (z reguly sam bas) i jakos niezauwazylem negatywnego wplywu na wzmacniacz (przynajmniej widocznego)
                ale fatycznie jak sobie pomysle to przeciez wzmanciacz bedzie "widzial" wpiete kondy i cewki co wypadkowo daloby... zwarcie? :roll:

a co do tej zwrotnicy to moznaby odlaczyc elementy rownolegle i zrobic zwrotnice "bezpieczna"

Skomentuj

a czy to przypadkoem nie jest odwrotnie? cewka+kondensator połączone szeregowo dadzą przerwę w prądzie przy pewnej częstotliwości przynajmniej tak mnie uczyli a cewka+kondensator równolegle dają zwarcie też przy odpowiedniej częstotliwości... nie jestem fachowcem ani ekspertem ale tak mnie uczyli :P

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                    a cewka+kondensator równolegle dają zwarcie też przy odpowiedniej częstotliwości...
                    no i wlasnie tak wzmacniacz bedzie to widzial. bedzie widzial np cewke z filtru wysokotonowego i ktores elementy z toru sredniotonowego

Skomentuj

no to wrzuccie szybko w google szeregowy uklad rezonansowy i szybko sie okaze jaka ma impedancje w rezonansie ale od razu powiem ze bliska zera. Bedzie to waskopasmowa dziura w impedancji i wzmacniaczowi na pewno sie nie spodoba i tu duzo zalezy od wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                      X