Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacnacz na zasilaczu od PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacnacz na zasilaczu od PC

Witam!!! Jestem tu nowy i jestem zainteresowany budową wzmacniacza.
    Chciałbym aby ten wzmacniacz był zasilany 12V zasilaczem od komputera.
    Proszę o propozycję i będę wdzięczny.

moze stereo na 2xtda2003 to bedzie 2x10w

[ Dodano: 2008-02-25, 17:29 ]
    mysle ze w zupełnosci wystarczy do słuchania we własnym zakresie! jest prosty i całsc zamknie sie w 20 zł! :mrgreen: -wiem sam niedawno robiłem cos takiego!

Skomentuj

Watów dużo tu nie potrzebuje tylko ładny i czysty dźwięk bo mam pokój 12m2

[ Dodano: 2008-02-25, 18:08 ]
      A te 2x10W to trochę za mało :neutral:

Skomentuj

TDA1554 - moj pierwszy wzmacniacz jaki zrobilem
        ale jak masz wiecej zdolnosci to polecam toshibe TA8210AH

[ Dodano: 2008-02-25, 18:09 ]
        Zamieszczone przez svmsung
        A te 2x10W to trochę za mało
        nie osiagniesz wiecej jak 2x17W mocy uzytecznej ;]

Skomentuj

Na domowe warunki 10 wat to wystarczająca moc. Ludzie budują wzmaki po 100 wat a przez 99% użytkowania nie przekraczają 5 wat mocy przy impulsie basowym (już nie wspominając o średniej mocy oddawanej przez wzmacniacz w danym okresie czasu...)

Skomentuj

A i jeszcze jedno wzmacniacz ten chciałbym aby miał ustawienie basów i treble i musi być stereo

Skomentuj

Sory, że sie tak przykleje, ale zaintrygowało mnie to, że za tak małą kasę można zrobić wzmacniacz. Jako, że lubie majsterkować, mógłbym sie pobawić w coś takiego. Czy ktoś może napisać coś więcej, jakieś linki, materiały na ten temat? Chodzi mi dokładnie o to, o czym pisał
              Zamieszczone przez pizdzik
              [ Dodano: 2008-02-25, 17:29 ]
              mysle ze w zupełnosci wystarczy do słuchania we własnym zakresie! jest prosty i całsc zamknie sie w 20 zł! -wiem sam niedawno robiłem cos takiego!

Skomentuj

j/w z góry dzięki

Skomentuj

Polecam www.elektroda.pl oraz http://ag.bocznica.org/

Skomentuj

mój kolega targał z giełdy uszkodzone kina domowe all_in_one
                    niemal zawsze miały sprawny wzmacniacz (wielokanałowy) i zasilacz
                    takie coś można dostać za darmo albo kupić w cenie złomu a zawiera wszystko co potrzebne do zbudowania takiego wzmacniacza, jest nawet radiator :)
                    sam zbudowałem z tego wzmak do kompa i jeszcze scalaki (końcówki mocy) leża w szufladzie

Skomentuj

mam w gazecie opis budowy takiego wzmacniacza na TDA1554Q do komputera ale teraz niemam ani skanera ani aparatu

Skomentuj

A co myślicie o tym jest na 12v 2x20W
                        http://www.eres.alpha.pl/elektronika...?article_id=45

Skomentuj

jest naprawde mnustwo scalakow zasilanych 12V poniewaz sa one przeznaczone do radioodtwarzaczy samochodowych...

Skomentuj

nie wiem czy sobie poradzisz jak to twoja pierwsza konstrukcja....

Skomentuj

tylko czy jest sens bawić sie w samochodowe scalaki? naprawde jak juz na cos wydawac kase to moze zlozyc tego GC i miec cos zagra w miare poprawnie... i tez za smieszna kase.

Skomentuj

Zamieszczone przez pizdzik
                                nie wiem czy sobie poradzisz jak to twoja pierwsza konstrukcja....
                                kiedyś już nieraz robiłem układy tylko nie robiłem układów wzmacniacz :razz:

tylko czy jest sens bawić sie w samochodowe scalaki? naprawde jak juz na cos wydawac kase to moze zlozyc tego GC i miec cos zagra w miare poprawnie... i tez za smieszna kase.
                                Akurat mam zasilacz stary od kompa a nie chce mi się bawić z zasilaczami ,a poza tym wole nisze napięcie :wink: :grin:

Skomentuj

jakiej mocy jest ten zasilacz, a raczej jakie natężenie (ile Amperów) jest na lini 12V?

[ Dodano: 2008-02-26, 16:33 ]
                                  jak na 12V chcesz to tlyko samochodówki możesz użyć.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...1562q_9278.jpg
                                  do stereo potrzebujesz 2x takich układów.

jak chcesz inne układy to potrzebna przetwornica.

jeden układ mozę uzyskać około 50W RMS tlyko nie wiem czy 8 czy 4 ohm, ale raczej 8 ohm, na www.elektroda.pl możes zposzukac więcej informacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                    Na domowe warunki 10 wat to wystarczająca moc. Ludzie budują wzmaki po 100 wat a przez 99% użytkowania nie przekraczają 5 wat mocy przy impulsie basowym (już nie wspominając o średniej mocy oddawanej przez wzmacniacz w danym okresie czasu...)
                                    Mylisz się , po pierwsze nie chodzi tu tylko o moc, ale i o jak to gra, a ten 2003 to gówno straszne no i w dodatku te 10w przy 12vdc to chyba z mostka , do tego DF którego ta kostka w zasadzie nie ma...
                                    Muzyka jako taka ma charakter impulsowy więc pojęcie mocy średniej nie ma większego znaczenia bo wystarczy że ktoś w czynele uderzy i co wtedy ? :)
                                    Zasadniczo taki wzmak nadawałby się do napędzania samochodowych szerokopasmowców do 10cm średnicy (takich za 10zl :) ) i to wszystko.
                                    Jeśli jesteś ciut ambitniejszy i masz doświadczenie możesz pobawić się w przerobienie komputerowego zasilacza impulsowego tak aby można nim było napędzić popularne tda7294 lub lm3886.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                      jak na 12V chcesz to tlyko samochodówki możesz użyć.

http://www.elektroda.pl/r...a1562q_9278.jpg
                                      do stereo potrzebujesz 2x takich układów.
                                      niewarto kasy marnowac
                                      takero, wg mnie warto takim czyms sie pobawic aby nauczyc sie plytki robic, montazu elementow, czytania schematow itp
                                      sam od tego zaczynalem

[ Dodano: 2008-02-26, 21:36 ]

wymiary plytki 101x65mm
                                      sorki za jakosc ale skaner niechce ze mna wspolpracowac :|

Skomentuj

Jak znajdę to pokażę gotowy moduł wzmacniacza 4 kanalowego do kompa umieszczany w kieszeni 5.25 cala :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X