Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz? Nie mogę się zdecydować :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wzmacniacz? Nie mogę się zdecydować :)

Witam, planuje wykonać sobie wzmacniacz. Będzie on napędzał podłogówki 2x arn150 i sc10n ... Chciałbym, aby radził sobie z nimi w sam raz :)

Podłogówek jeszcze nie mam, ale zrobie, jak będzie wzmacniacz :)

I tak.. Myślałem nad GAINCLONE'em na LM3875 wg Petera Daniela, ale ma on tyle zwolenników ile przeciwników ...

Podoba mi się w nim prostota, bo np. z symasymem to kuuuupa roboty :/

No i gainclone napędziłby te kolumny ?

Proszę o propozycje i uwagi :)

Grać będą, ale trany - uniamp, sym itd bez porównania lepsze.

Skomentuj

Lampa :)

Skomentuj

Hm.. ten uniamp to na jakiejś płytce jest, na której mieści się też zasilacz?

Ile trza tranów na 2 kanały?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
          Hm.. ten uniamp to na jakiejś płytce jest, na której mieści się też zasilacz?
          tak, podłączasz wejście, wyjście i trafo i masz wzmaka ;]

Ile trza tranów na 2 kanały?
          4

Skomentuj

O kurde ... no to mnie zainteresował ten uniamp

Nie jestem zbytnio osłuchany i nie znam się za bardzo na wzmacniaczach, ale głupi widzi, że co z jednej głupiej końcówki LM i pary rezystorów można wydobyć ( mówię tu o gc )

Z tym uniampem będzie mniej roboty niż z symasymem?

Przeczytałem ten temat o uniampie i nie ma tam płytki, ani schematu, jest to gdzieś dostępne?

A co jest lepsze, symasym, czy uniamp? Chyba, że wiele się nie różnią, bo obydwa na tranzystorach?

Skomentuj

Przeczytałem ten temat o uniampie i nie ma tam płytki, ani schematu, jest to gdzieś dostępne?
              u Irka.

A co jest lepsze, symasym, czy uniamp? Chyba, że wiele się nie różnią, bo obydwa na tranzystorach?
              odsłuchowo chyba nikt wiarygodnie (czyt. równolegle) nie sprawdzał, jednak faktem jest to żę Uniamp ma zasadniczo chyba wszystkie zabezpieczenia, a sym nie...

Skomentuj

Hm.. szkoda, że można tylko kupić gotowy :/

Wolałbym sobie kupić elementy, płytkę sam zrobić, polutować, żeby to chociaż w jakimś najmniejszym stopniu oznaczało diy :P

Skomentuj

Wolałbym sobie kupić elementy, płytkę sam zrobić, polutować, żeby to chociaż w jakimś najmniejszym stopniu oznaczało diy :P
                  ..rezy i kondy zrobić, samemu przeprowadzić syntezę wytrawiacza, płytki samemu laminować , a potem elektrolitycznie miedzią pokryć, radiator samemu odlać...
                  Imho takie myślenie jest bez sensu bo w tej samej cenie, o ile nie niższej niż zrobiłbyś to samemu - szczególnie gdy uda się coś za 1 razem uwalić masz profesjonalnie złozonego wzmaka z gwarą, wszystkim ustawionym - podłączasz i wiesz że będzie działał.
                  Diy nie jest złe, lubie się bawić wzmakami, budować, kombinować, eksperymentować, ale gdy potrzeba wzmaka podłaczam uniampa :)
                  Robienie czegoś tylko dla zasady to wg mnie pomyłka... Boisz się że jeśli potem zamieścisz to w dziale konstrukcji to ktoś zarzuci Ci że to nie jest DIY, czy co ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    tylko dla zasady to wg mnie pomyłka
                    No i święta prawda...
                    A zauważ że wykonanie ładnej i dobrej obudowy to nie lada wyzwanie :)

Skomentuj

Nie na temat...
                      odsłuchowo chyba nikt wiarygodnie (czyt. równolegle) nie sprawdzał, jednak faktem jest to żę Uniamp ma zasadniczo chyba wszystkie zabezpieczenia, a sym nie...
                      A chciał, a chciał :P

Skomentuj

A ja czekam na przypływ gotówki i będę sam robił wzmacniacz na tranach bez schametów od podstaw :) będę się musiał uporać ze wszystkimi problemami sam i jeśli to odpali to na pewno będę już wiedział bardzo dużo o tych wszystkich bajerach :) to będzie dopiero DIY...

Skomentuj

cudny90 napisał/a:
                          odsluchy beda jak dojedzie do mnie koncowka matronixa
                          bedzie symasym DeKeRa, uniapm UKA oraz koncowki matronixa.
                          odsluchy beda prowadzone na moich vifach XT oraz na STX 18 AKX + DX

ale juz teraz moge powiedziec ze brzmienie maja bardzo zblizone

Skomentuj

takero, napisałem na końcu, żeby to choć w najmniejszym stopniu oznaczało DIY ... bo gdybym kupił końcówkę, kupił obudowę, to tak jak składanie komputera, nie byłoby to diy :P

Ale na szczęście obudowę robie sam, plan już mam w głowie

Ten uniamp kosztuje 150zł? 160? Jest jeden, czy jakieś wersje? Z radiatorem, tak?

Jaki trza do niego trafo? Jeśli moc zależna od transformatora, to tak, żeby było 2x 100W, chyba nie przesadziłem?

Skomentuj

Ten uniamp kosztuje 150zł? 160? Jest jeden, czy jakieś wersje? Z radiatorem, tak?
                              160zł za zmontowaną końcówke mocy z zasilaczem i radiatorem.

Jaki trza do niego trafo? Jeśli moc zależna od transformatora, to tak, żeby było 2x 100W, chyba nie przesadziłem?
                              160va lub 250va , 2 x35vac, w zależności od trafa różni się głównie moc przy 4R, przy większym jest 120w na kanał, przy mniejszym chyba dochodzi do setki...

Skomentuj

No to jakbym miał podłogówki równolegle 2x arn150 ( 4ohm ) i sc10n ( 8 ohm ) to jakie mam kolumny ?? Bo się zaczynam gubić

Mam taki schemat zwrotki, bo sc10n jest tylko 8 ohm

Jeśli moc wacha się w zależności o trafa 100-120W, no to lepiej kupić mniejsze, tańsze trafo, bo 120W w pokoju nie wykorzystam i tak? Dobrze rozumuje?

Skomentuj

No to jakbym miał podłogówki równolegle 2x arn150 ( 4ohm ) i sc10n ( 8 ohm ) to jakie mam kolumny ?? Bo się zaczynam gubić
                                  szeregowo, a nie równolegle ----> 4R + 4R = 8R znamionowo.

Jeśli moc wacha się w zależności o trafa 100-120W, no to lepiej kupić mniejsze, tańsze trafo, bo 120W w pokoju nie wykorzystam i tak? Dobrze rozumuje?
                                  Przy 8R różnica jest symboliczna w pomiarach - rzędu paru W, a odsłuchowa żadna więc dla Ciebie nie ma sensu bawić się w większe trafo, no chyba że w przyszłości przewidujesz coś 4R napędzać.

Skomentuj

Tak tak, pomyliło mi się, szeregowo, oczywiście ... No tak, opory się dodają :) Rozumiem.

Aha, czyli trza mi trafo 160 2x 35V .. musi być jakieś dodatkowo ekranowane, zalane żywicą? Czy nie koniecznie?

Na toroidy.pl mają tylko 150VA, 2x 32V, może być? Czy zamawiać takie, jakie ma być?

Skomentuj

Na toroidy.pl mają tylko 150VA, 2x 32V, może być? Czy zamawiać takie, jakie ma być?
                                      to juz lepiej wez 200VA
                                      zamow sobie zalane zywica. kosztuje prawie tyle co mocowanie tradycyjne a jest lepsze i ladniejsze

Skomentuj

Aha, czyli trza mi trafo 160 2x 35V .. musi być jakieś dodatkowo ekranowane, zalane żywicą? Czy nie koniecznie?
                                        ekranowanie nie ma sensu, zalanie żywicą jest po prostu wygodne :)

Dlatego podałem moc 160va gdyż na takim konkretnie trafie z poltrafo zostały wykonane pomiary, na tym toroidowym napewno będziesz miał niższą moc...
                                        Zamieszczone przez Pawel S.
                                        to juz lepiej wez 200VA
                                        zamow sobie zalane zywica. kosztuje prawie tyle co mocowanie tradycyjne a jest lepsze i ladniejsze
                                        W takim razie może zapytaj Irka o trafo ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X